Deel

0
Tweet about this url
Actief en wellness

Appel-therapie is één van vele soorten die je kunt beleven. (Foto: Manuela Prossliner)

Actief en wellness

Zelf ervaren hoe je in Zuid-Tirol kunt wellnessen? Kijk dan hier:
Ontdek gezondheid in de Alpen
Voel wellness in Merano
Leer alles over de diverse behandelingen

Frisse, gezonde berglucht. In een panorama dat alleen maar goed kan zijn voor ‘well-being’. Zuid-Tirol is ideaal voor wellness, zeker in combinatie met lekker buiten bezig zijn.

Het is altijd bijzonder hoe mijn geest werkt. Languit liggend na een verfrissend bad en welriekende massage in Merano slaan de gedachten op hol. ,,Een kuuroord is oubollig en voor oudere mensen.” En ook: ,,Daar ben ik te jong voor.” Een gevoel dat ik bij wellness ook had. Ach ja, die uitdrukking over wat de boer niet kent… komt in me op.

Het was vanochtend wel anders, of eigenlijk vannacht. Bij het horen van de wekker, was ik even van de aardkloot af. Huh, wat? Oh ja, ik ga de zonsopgang zien. Rond Merano lopen talloze oude irrigatiekanalen (waalwegen genoemd), die werden aangelegd om de diverse velden van water te voorzien. Ze lopen dwars door het landschap. Een daarvan is 80 kilometer lang en is ideaal om te wandelen. Ik ga gelukkig met een gids, want ik ben nog niet helemaal wakker.

De beroemde kuurbaden in Merano. (Foto: Therme Meran/Helmuth Rier)

Water is in deze regio van levensbelang en ik gooi wat in mijn gezicht. Het is heerlijk fris, al heb ik wel wat caffeïne nodig. De koffie komt goed binnen, net als de frisse lucht. Bij elke stap komt er meer energie naar boven, en het echte genieten volgt al snel.

De rode gloed van de zon kruipt boven de horizon uit, opvallend snel. Wat in Nederland al vaak de moeite waard is, maar in dit decor wordt het bijna magisch. Het licht klimt over de bergpieken, dan de weide bergweides en tot slot de dorpjes. Een panorama dat zich op je netvlies brandt. Als de zon de bron is, dan is water de rode draad in Zuid-Tirol.

Was de zon al een forse beloning voor het vroege opstaan, een uitgebreid ontbijt met heerlijke Zuid-Tiroolse producten is het toetje. In een van de vele berghutten laat ik alles bezinken. En dat is veel, zeker voor een dag die nog maar net is begonnen.

In de diverse hotels rond Merano worden Alpiene wellness-behandelingen aangeboden. Met weidekruiden, of appel zoals bijvoorbeeld in het Vitalpina Hotel. Mijn vooringenomen gedachten zijn weg, al na de eerste behandeling. Urenlang lekker actief bezig zijn om daarna bij te komen is een openbaring. Voor zowel lichaam als geest.

Een peeling in Zuid-Tirol. (Foto: Manuela Prossliner)

Al sputteren er wel wat spieren tegen. Altijd een bijzonder moment, als een beetje spierpijn zich mengt met een voldaan gevoel. Waar nog een onbekend gevoel bijkomt, want ik neem een melkbad. Al heb ik geen idee wat het precies is. En dat in het kuuroord van Merano, die zijn ontworpen door de beroemde architect Matteo Thun. Dit is bijzondere wellness, want de beroemde Oostenrijkse keizerin Sissi kwam al naar de mondaine kuurstad Merano/Meran om er rust te zoeken.

Ietwat onwennig ga ik liggen in de witte substantie. Het voelt opvallend fris. Melk en in het bijzonder wei (het vloeibare overblijfsel van kaas) schijnt zowel van binnenuit als van buitenaf te werken. Zeker is dat Melk rijk is aan vitamine B, proteïnen en mineralen. En mijn huid voelt weer elastisch en zijdezacht. Tot slot is er een deelmassage van mijn benen, want die zijn wat stram. Bij het opstaan merk ik het al, ik ben klaar voor de volgende dag.

 

 
Genieten in Zuid-Tirol ,,Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. Zuid-Tirol biedt ruim 300 dagen zon, de Dolomieten en de geneugten van Italië. Dat moet ik zien.”

Corno van den Berg

In Zuid-Tirol kun je 'actief bezig zijn' en wellness heel goed combineren. Hier een selectie van de meest bijzondere:

Laat je inspireren door …

Ontdek de thermen van Merano
De Thermi di Merano zijn beroemd. Je kunt hier talloze wellnessprogramma's onder gaan, waaronder een gezonde appeltherapie. Maar ze hebben ook 25 zwembaden, 8 sauna’s, Turkse stoombaden en een fitness- en vitaalcentrum.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Five Fingers, als lopen op blote voeten
Met het nieuwe wandelaanbod van de VVV’s kunnen wandelaars een deel van de route in in VIBRAM® FiveFingers® afleggen. Robert Fliri uit Naturno/Naturns ontwikkelde Five-Fingers-teenschoenen, die als “handschoenen voor de voeten” zijn ontworpen.

Het unieke design maakt het mogelijk op een hele nieuwe manier te lopen. Daarbij wordt de voetzool beschermd door een speciale zool van ongevulkaniseerd rubber. Dit moet je zelf ervaren om te geloven.
Ontdek het zelf