Deel

0
Tweet about this url
Culinair genieten

Proeven van bijzondere gerechten.(Foto: Südtirol Marketing/Frieder Blickle)

Culinair genieten

Zelf proeven hoe de keuken van Zuid-Tirol smaakt? Bekijk dan deze tips:
Lees meer over merano en de keuken
Ontdek Schenna
Verken dorf Tirol

Ingehouden trots, zo zien de Zuid-Tirolers het zelf. Hun bijzondere keuken wordt keer op keer geprezen. Maar dat moet je niet promoten, je moet het zelf maar ontdekken.

Het is even gas terug nemen. Een lunch is voor mij vaak relatief snel wat eten en dan weer verder. Met wandelen, werken, shoppen of wat dan ook. Dus moet ik wennen aan het verwennen, want zo kun je een maaltijd in Zuid-Tirol wel omschrijven. Al lukt het aanpassen snel genoeg als de smaakpapillen wakker worden geschud.

Het zijn van die weetjes die indruk maken. Zuid-Tirol heeft 17 sterrenrestaurants, daarmee is het de regio met de meeste sterren in Italië. Sterker nog, het heeft de grootste dichtheid aan sterrenrestaurants in Europa, als je kijkt naar oppervlakte en inwonersaantal. Ook zijn er dit jaar 13 nieuwe restaurants opgenomen in de Gault Millau Südtirol. Een jaar geleden waren dat er nog vier.

Waaronder diverse beoremde restaurants in de omgeving van Merano. Deze omgeving wordt ook vaak Burgraviato genoemd, naar de vele kastelen die hier nog zijn te vinden. Eerlijk is eerlijk, thuis is het uitzicht op zijn zachtst gezegd; anders. In de open lucht, op een groene Alpenweide met heuvels en een zonnetje.

Topkoks die je graag culinair verwennen. (Foto: MGM/Frieder Blickle)

Wandelaars roemen de tocht van de valleien van de Küchelberg op 600 meter tot de Spronser-meren op 2.500 meter. En vlakbij ligt het bij ons onbekende Natuurpark Texelgroep, dat tot de mooiste van de Dolomieten behoort. Maar dat staat voor morgen op het programma.

Ik arriveer in restaurant Culinaria at Tirolo. De menukaart laat de intrigerende combi van twee keukens zien: bergen en Mediterraans. Zo zie ik stevige spekknoedels, maar ook fijne carpaccio. Het plankje met boerenspek, 'kaminwurzen' (gerookte worstjes), gerookt vlees, worst, kaas en hartig boerenbrood klinkt ook erg uitnodigend. En natuurlijk zijn er talloze pasta’s en toetjes. Alleen het kiezen gaat al lang duren.

Een ‘probleem’ wat ik ook al in Scena/Schenna had, waarschijnlijk het meest schilderachtige dorp in Zuid-Tirol. Het ligt rustig in de heuvels en wordt omringd door palmen, cipressen, appelbomen, druivenstokken en kastanjebomen. Ook een verplichte stop voor een lichte snack of een uitbundig diner.

Wie hier meerdere dagen blijft kan de gerenommeerde restaurants afwisselen met  'buschenschänken', dat zijn boerencafés waar bijvoorbeeld eigen wijn wordt geschonken. Veel ingrediënten zijn lokaal, komen vers van het land en zijn gerijpt onder de Zuid-Tiroolse zon. Zoals vruchtensap, jam, vruchtensiroop, gedroogde vruchten, azijn, kruiden, kaas en zuivelproducten, eieren en brood. Oh, en nog wat sterke dranken.

Lunchen met uitzicht. (Foto: Marketinggesellschaft Meran/Frieder Blickle)

De kok vertelt, op zijn Italiaans met drama en gebaren, het verhaal achter de vele boerenproducten. Eeuwenlang moesten de boeren op de hooggelegen bergweides omgaan met de warme dagen en frisse nachten. Ook nu nog worden bijna alle producten traditioneel met de hand geoogst. Er is zelfs een keurmerk, bij 'Roter Hahn' producten is minimaal 75% van de grondstoffen afkomstig van de eigen boerderij.

Sinds drie jaar kunnen alle fijnproevers genieten van het culinaire evenement Sterren Kastelen Almen, dat elk jaar plaatsvindt in Merano en omgeving. Dé manier om de hoogwaardige keuken zelf te ontdekken op dit evenement dat op een aantal avonden van mei tot oktober 2013 plaatsvindt. Daar proost ik op. Met Zuid-Tiroolse wijn, die ook elk jaar talloze prijzen wint. Le Guide de l’Espresso Alto Adige-Südtirol 2013 heeft 82 wijnproducenten in Zuid-Tirol beoordeeld en 36 daarvan bekroond met een ster. Het is met alles hier, je zintuigen maken overuren. Je moet het proeven maar dan ben je overtuigd. Voorgoed.
Genieten in Zuid-Tirol ,,Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. Zuid-Tirol biedt ruim 300 dagen zon, de Dolomieten en de geneugten van Italië. Dat moet ik zien.”

Corno van den Berg

In Zuid-Tirol kun je volop 'actief bezig zijn', en lekker eten. Kijk hier maar:

Laat je inspireren door …

Tirolo: Het Kasteel van Tirol
Kasteel Tirol, ooit stamkasteel van de Tiroler graven, herbergt tegenwoordig het streekmuseum voor cultuur en geschiedenis van Zuid-Tirol. Zo geeft de permanente tentoonstelling in het kasteel een spannende kijk op de geschiedenis van deze landstreek van zijn oergeschiedenis tot nu. De permanente tentoonstelling wordt aangevuld met jaarlijks wisselende speciale tentoonstellingen.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Paragliding van de Hirzer
Na een korte aanloop stijgt u samen met een ervaren instructeur als tandempiloot op naar een andere wereld. Het is een unieke en onvergetelijke ervaring om te zweven boven de daken, boomtoppen en bergweiden. Een bijzonder spectaculaire excursie in het gebied rond de Hirzer.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Andere activiteiten
Het aanbod is groot en heel divers. Denk aan rafting, Alpinbob (een rodelbaan), vissen in beken en bergmeren, paardrijden op Haflingers, zwemmen en golf.
Ontdek het zelf