Deel

0
Tweet about this url
De zee van Zuid-Tirol

De steile bergen van de Dolomieten.

De zee van Zuid-Tirol

Wil je zelf op pad in Zuid-Tirol? Bekijk dan deze tips:
Ontdek de Dolomieten
Wandel op bergweides en in de bergen
Stap op de fiets of een mountainbike

Ruim 300 dagen zon per jaar en de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van Unesco. Bergen die ooit een oerzee waren.

De naam doet de wenkbrauwen toch wel even fronsen. Tirol, dat is toch Oostenrijk? Maar Zuid-Tirol is toch echt Italië, ironisch genoeg dan wel het noordelijkste deel van het land. Een wonderlijke regio. Waar de ruige bergen van West-Europa het zachte Mediterrane klimaat ontmoeten. Met opmerkelijke gevolgen.

Het gras van de Alpenweide ruikt fris, links en rechts zie ik rotsen, die ongekend steil zijn. En lichtgrijs van kleur. Regen en wind heeft deze stenen poortwachters van Moeder Natuur gestileerd. Ik voel me nietig door het formaat, maar ook door de schoonheid.

Dit zijn niet zomaar bergen. De Dolomieten zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen die 250 miljoen jaar geleden in een warme oerzee groeiden. Toen het water zakte, kwamen de riffen omhoog. Door de lichtgrijze kleur, worden ze vaak de ‘bleke bergen’ genoemd. De reden: In 1788 ontdekten onderzoekers dat de rotsen bestaan uit magnesiumhoudend kalksteen.

Ik was al door diverse mensen gewaarschuwd. Wie Zuid-Tirol bezoekt zal worden overweldigd, was hun overtuiging. ,,Tuurlijk,” dacht ik als ervaren reiziger nog. Maar als snel merk ik dat dit gebied uitnodigt tot actief bezig zijn. En tot nadenken, of eerder: mijmeren.

Lekker actief bezig in Zuid-Tirol. (Foto: Südtirol Marketing/Daniel Geiger)

Het beste van twee werelden. Dat is wat in me opkomt als ik lunch bij een boer op een Alpenwei. Zelfs in de gerechten die op tafel komen proef je het. Het lekkere van de zonnige Italiaanse keuken, maar dan met een behoorlijke vleug Alpen. Het is een gevoel dat gedurende mijn rondreis vaker de kop op steekt.

Eén ding valt me al snel op. De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen, maar ik begrijp het wel. En het is best logisch. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.

Dat heb ik graag, als reiziger wil ik graag worden verrast. Buiten de gebaande paden, naar plaatsen waar termen als authentiek en idyllisch lijken te zijn uitgevonden. Het is dan ook een bijzondere mix, eerlijk is eerlijk. Maar wel één die zorgt voor verwondering, en dat is een van de mooiste onderdelen van het leven.

Zo is het ook met de ‘ijsman’, deze ruim 5.000 jaar oude mummie werd in 1991 gevonden door de toeristen Helmut en Erika Simon. Het bevroren lichaam lag onder het ijs op het Tisenjoch in de Ötztaler Alpen. Wonderlijk genoeg is hij ouder dan veel andere mummies, waaronder die van de Oude Egytenaren en de Inca´s.

Volgens wetenschappers is Ötzi, zoals de ijsman liefkozend wordt genoemd, één van de belangrijkste vondsten ooit. Zijn lichaam, zijn kleding en zijn uitrusting zijn nog steeds in een uitstekende staat. In het Archeologisch Museum van Bolzano/Bozen kun je alles over hem leren. Het is slechts één van de dingen die je kunt ontdekken in Zuid-Tirol.
Genieten in Zuid-Tirol ,,Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. Zuid-Tirol biedt ruim 300 dagen zon, de Dolomieten en de geneugten van Italië. Dat moet ik zien.”

Corno van den Berg

Gratis: Zuid-Tirol Trekking Guide

Een nieuwe app maakt het nu voor iedereen mogelijk om in Zuid-Tirol de meest geschikte wandelroute te vinden. Of het nu gaat om een thema-wandeling in de bergen, of een stadstocht; een gepersonaliseerde wandeling wordt met slechts een paar klikken samengesteld. De app is beschikbaar in Engels, Duits en Italiaans.

Download hem gratis voor Iphone en Android.