Deel

0
Tweet about this url
Ontdek Merano

De tuin van Trauttmansdorff (foto: Gärten von Schloss Trauttmansdorff/Marion Gelmini)

Ontdek Merano

Zelf Merano en omgeving ontdekken? Bekijk dan deze tips:
Ontdek Merano en de omgeving
Bekijk de Doentips voor Merano
Zie de Tuinen van Trauttmansdorff

Merano is het hart van Zuid-Tirol. Met ook hier de wonderlijke mix. Palmen op de promenades en gletsjers op de achtergrond. Een kuurstad met de mooiste tuin van Italië.

Het is altijd een heerlijk gevoel; in de ochtend ontwaken met een wandeling door een totaal onbekende stad. De geur van vers brood en het gepruttel van cappuccino, de winkeltjes die net open gaan. Mensen haasten zich naar hun werk en ik voel de eerste zonnestralen. Dit is letterlijk de warmte van Merano, gelegen tussen Ötztaler-bergen en de wijngaarden van Val d'Adige.

Het is een hooggelegen stad, maar met een opvallend mild klimaat. Als je hier rondwandelt valt de wonderlijke mix vanzelf op. Ik zie toch echt palmbomen. In een decor van bergen tot 3.335 meter, met in de verte het ijs van een gletsjer. Merano is een kuurstad, het beroemde kuurhuis is in Jugendstil, maar de thermen zijn een ode aan de hedendaagse architectuur.

Het Kuurhotel met promenade. (Foto: MGM/Frieder Blickle)

Je mag het Merano, maar ook Meran noemen zoals de stad in het Duits heet. Beide namen worden veelvuldig gebruikt, wat ook gebeurt bij veel andere dorpen en Alpenweiden. Het laat het verleden van het gebied zien, maar ook hoe de bewoners trots zijn op hun kleurrijke verleden.

Bij de plaatselijke VVV lepelt de medewerker het maar wat graag op. En ja zowel in het Italiaans als in het Duits. ,,Merano heeft een bruisend cultuurleven, het hoort bij de levensstijl van de bewoners. De agenda voor dit jaar is (weer) overvol. Met Pasen zijn er de paardenrennen voor Haflingers, en in de nazomer de Meraner Muziekweken.” Terwijl hij even naar lucht hapt denk ik: Dit zijn mooie combi’s voor een dag, eerst de natuur in en dan cultuur snuiven.

Maar de meest populaire feesten zijn in het najaar. In oktober wordt het Druivenfeest gevierd. En, in november is het grootse Merano International WineFestival & Gourmet. Ik begrijp ineens waarom bijvoorbeeld de beroemde novelschrijver Franz Kafka hier graag langere tijd kwam om inspiratie op te doen.

De man van de VVV drukt me op het hart de Botanische Tuinen van kasteel Trauttmansdorff niet te missen. In 2005 werd dit verkozen tot ‘mooiste tuin van Italië’. Waar in het voorjaar en de zomer de kleuren niet uit de lucht zijn. Ik blijf foto’s maken, want het achterliggende decor maakt het helemaal af.

Sfeerbeeld van Merano. (Foto: Sissa Micheli)

Bijzonder is de Botanische onderwereld, waar ik letterlijk in duik. Via een tunnel loop ik 200 meter de rots in. En leer ik alles over water, aarde, voedingsstoffen, wortels en licht. Ik wist het al, maar het wordt nog eens overduidelijk; het leven onder de grond is essentieel voor de rijkdom er boven.

‘Zo, dat is groter dan verwacht’ valt me op als ik weer buiten ben. Op een oppervlakte van ongeveer twaalf hectare struikel je over struiken en planten. Hier kun je daadwerkelijk de ‘hele wereld in één tuin’ beleven. Ik ga zitten op een bankje en vraag me af hoe dat kan? Het moet het bijzondere klimaat zijn, alweer.
Genieten in Zuid-Tirol ,,Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. Zuid-Tirol biedt ruim 300 dagen zon, de Dolomieten en de geneugten van Italië. Dat moet ik zien.”

Corno van den Berg

Ook leuk:
In Zuid-Tirol zijn talloze activiteiten door het gehele jaar te doen. Hier een selectie van de meest bijzondere:
Laat je inspireren door …

Sterren Kastelen almen
Sinds drie jaar kunnen alle fijnproevers genieten van het culinaire evenement Sterren Kastelen Almen, dat elk jaar plaatsvindt in Merano en omgeving. Een hoogwaardige keuken te midden van historische plaatsen en alpenweiden (‘Almen’), dat zijn de belangrijkste ingrediënten van dit evenement dat op een aantal avonden van mei tot oktober 2013 plaatsvindt.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

International garden of the year...
De Trauttmansdorff-tuinen van Merano/Meran werden deze week bekroond met een ‘International Garden of the Year 2013’-award tijdens de Garden Tourism Conference in Toronto. Dus dit jaar zijn ze zeker de moeite van het bekijken waard.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Koop zelf de typische Zuid-Tiroolse producten
Het aanbod is groot en heel divers. Van wijnen tot vleeswaren, van echte Italiaanse deegwaren tot kruiden, alsook honing en veel meer.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Zomertips van genieters
Bijzondere activiteiten als een bezoek aan Natuurbad Gargazonne, een oersteenmassage, het beste ijcafé en tips voor lekker eten.
Ontdek het zelf