Deel

0
Tweet about this url
Verken Alpe di Siusi

Het karakteristieke landschap van Zuid-Tirol. (Foto: Alto Adige Marketing/Clemens Zahn)

Verken Alpe di Siusi

Deze immense speeltuin kun je zelf ontdekken. Kijk hier hoe:
Zie de diversiteit van Alpe di Siusi
Hardlopen op de alpenwei
Ga fietsen of mountainbiken

Meer dan 360 bergweiden, berghutten en herdershutten, met een oppervlak van 8.000 voetbalvelden. Dat is Alpe di Siusi, het grootste bergweidegebied van Europa.

Het is nog vroeg. Mistflarden hangen tussen de bergen. Alles ontwaakt langzaam, net als ik. Langzaam openen bloemen zich om de eerste zonnestralen te vangen. Waardoor op de grasvlakte al overal allerlei kleuren te zien zijn. Vlinders fladderen voorbij, vogels laten zich horen. Het voorjaar danst hier voor je ogen.

Een reusachtige speeltuin voor jong en oud, in de buurt van Bolzano op een hoogte van 1.680 tot 2.350 meter. Zo kun je Alpe di Siusi wel noemen. Wandelaars, fietsers, hardlopers en bergbeklimmers kunnen op de bergweide los op een oppervlakte van maar liefst 57 km².

Een zwembad met een uniek uitzicht. (Foto: Südtirol Marketing/Clemens Zahn)

De gids verbetert me. ,,Dit is een alm, zo wordt een grazige hoogvlakte in de Alpen vaak genoemd.” Zijn glimlach laat het overduidelijk zien. De taal is niet belangrijk, want je mag het ook in het Duits ‘Seiser Alm’ noemen. Maar je moet het wel op de juiste manier zeggen. Hoe je de vlakte ook noemt, het oversteken ervan is al een serieuze opdracht.

Gelukkig zijn er diverse karakteristieke dorpjes, goed voor een tussenstop. Zoals Castelrotto/Kastelruth, Siusi/Seis en Fiè/Völs, waar het meteen opvalt dat er nog veel boeren wonen. Op reis moet je soms moeilijke keuzes maken. Neem ik een picknicklunch of een lunch in een restaurant met alleen maar lokale gerechten? Pfff.

Gelukkig heb ik meerdere dagen, dus kan ik beiden doen. Want vandaag stap ik op de fiets en komt de picknick met diverse lokale soorten kaas- en vleeswaren erg van pas. Net als met het wandelen kun je het zo zwaar maken als je zelf wilt. Van verharde paden tot mountainbikeroutes waar je je skills kunt testen.

De bergweide vormt tezamen met de 2563 meter hoge berg Sciliar/Schlern dit het natuurpark Sciliar-Catinaccio/Schlern-Rosengarten. Het is zoals vaker hier, het decor maakt het plaatje af. En Moeder Natuur zorgt met een plukje wolken en zacht licht voor extra drama. Dus blijf ik foto’s maken, keer op keer.

Fietsen in een uniek landschap. (Foto: Südtirol Marketing/Daniel Geiger)

Je verwacht het niet direct op 2.000 meter hoogte; een halve marathon. Deze wordt op 7 juli 2013 gehouden, met start en finish in Compaccio/Compatsch. Op 28 en 29 juli kun je nieuwe schoenen van diverse merken testen op een afwisselend terrein. En ja, het landenteam van Kenia traint hier al jaren in de verse berglucht. Het klimaat en de hoogte is perfect om bijvoorbeeld je persoonlijk record te verbeteren.

En dan te bedenken dat in Zuid-Tirol nog talloze andere bergweiden zijn te ontdekken. Met meer wandel- en fietspaden, goed voor lijf en leden. Met ook hier weer duizelingwekkende cijfers. Er zijn meer dan 13.000 km goed gemarkeerde wandelroutes door boomgaarden, door kastanjebossen, langs oude irrigatiekanalen en door de bergen met gletsjers en bergmeren.
Genieten in Zuid-Tirol ,,Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. Zuid-Tirol biedt ruim 300 dagen zon, de Dolomieten en de geneugten van Italië. Dat moet ik zien.”

Corno van den Berg

In Zuid-Tirol vind je volop bijzondere en vooral karakteristieke hotels. Kijk hier maar:
Laat je inspireren door …

Sweet Family Hit Weeks
Hotel Emmy ****S  is een eiland van rust en ontspanning, met het mooiste uitzicht op Fiè/Völs en de Dolomieten. De energie en het karakter van de 5 elementen hout, vuur, aarde, metaal en water komen terug in het hote en het nieuwe wellness-center.
Prijs: Vanaf € 744,- pp. in een tweepersoonskamer (Geldig van 19-5 t/m 7-7 en van 1-9 t/m 3-11).
Inbegrepen: 7 nachten incl. 3/4 verwen-pension (zo-zo), deelmassage voor vader en moeder, chocolademassage per kind (max. 2) en 2 kinderen t/m 3 jaar verblijven gratis.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Zomerse frisheid in het hooibad
Hotel Heubad ***biedt al meer dan 100 jaar het ‘Original Völser Heubad®’, een traditioneel hooibad. In het historische pand zijn alle gemakken voorhanden en heeft mooie, oude vertrekken, een terras en de uitstekende keuken.
Prijs: Vanaf € 922,- pp. in een tweepersoonskamer (Geldig van 19-6 t/m 21-7).
Inbegrepen: 7 dg incl. halfpension, 6 hooibaden met hooi van de kalkgraslanden van de Alpe di Siusi en 6 deelmassages als aanvulling op het hooibad.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Wandelen in de Dolomieten
Hotel Rose Wenzer *** ligt in het rustige historische dorpscentrum van Fiè/Völs, aan de rand van Dolomieten. Al 5 generaties lang verwent de familie Baumgartner haar gasten op Zuid-Tiroolse manier met een behaaglijke sfeer, elegante stijl en goede keuken.
Prijs: Vanaf € 454,- pp. in een tweepersoonskamer (Geldig van 1-6 t/m 4-11).
Inbegrepen: 7 dg incl. halfpension: Uitgebreid ontbijtbuffet en 4-gangendiner met saladebuffet. Overdekt zwembad, sauna en parkeerplaats. 2 dagwandelingen met gids in Alpe di Siusi en 1 traditioneel Völser hooibad.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

De idyllische wereld van hotel Waldsee
Hotel Waldsee biedt vakantie in de bergen en aan het meer. Dit sfeervol en gezellig 3-sterrenhotel ligt aan de rand van een dennenbos, aan de idyllische vijver Völser Weiher en vlakbij Alpe di Siusi en het beroemde Sciliar-/Schlernmassief.
Prijs: Vanaf € 585,- pp. in een tweepersoonskamer (Geldig van 1-7 t/m 27-7 en van 25-8 t/m 14-9).
Inbegrepen: 7 dg incl. halfpension: Romantisch diner op een boot op de Völser Weiher, fakkelwandeling rond de vijver Huber-Weiher en Tiroolse avond met muziek.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Week van de torenwachter
Het 13e-eeuwse Hotel Turm ****S beschikt over luxe, modern ingerichte suites. Naast het wellnesscenter biedt het restaurant zicht op de Sciliar. Aan de muren hangen kunstwerken van Picasso, Klimt en Kokoschka. Golfbaan (18-holes) op 5 minuten.
Prijs: Vanaf € 997,- pp. in een tweepersoonskamer (Geldig van 12-4 t/m 12-8).
Inbegrepen: 7-dg incl. halfpension: Aperitief in de rotskelder, Traditioneel hooibad, Aromatic Guinot-gezichtsbehandeling, Schnaps proeven en 5-gangen menu met wijn.
Ontdek het zelf


Meer hotels
Bekijk de complete lijst met hotels.