Deel

0
Tweet about this url
Actief in de bergen

Panorama in Lenzerheide (foto: Marco Bissig)

Actief in de bergen

Graubünden laat zich eenvoudig verkennen. Enkele tips:
Loop een langeafstandroute
Stap op een mountainbike
Ga actief het water in

De bergen in. Op diverse manieren. Een heerlijk en vooral vrij gevoel. Met zo’n 150 dalen, 615 meren en 1.000 bergpieken kun je je lol op. En meer.

‘Graubünden is een waar eldorado voor wandelaars’. En ‘Hier wachten meer dan 10.000 kilometer aan wandelpaden op je’. En: ‘Graubünden heeft meer dan 4.000 kilometer aan fietspaden’. ‘Goed voor een ontspannende wandeling tot een echte bergtocht.’ Het waren zomaar wat reacties en tips van wandelliefhebbers.

En die moet je ter harte nemen is me altijd geleerd. Dus worden vol verwachting de wandelschoenen aan getrokken. Ik neem de gratis gondel omhoog, dat scheelt aanzienlijk veel tijd. En dan kan ik nog even wakker worden in het decor dat ik voor het eerst zie. In het donker ‘s avonds aan komen heeft zo zijn voordelen.

Raften in de kloof van de Rijn.

Nog niet alle sneeuw in de bergen is weg. En het is toch al eind mei. Door de hoogte begint het voorjaar hier laat. Al gaat het dan wel heel snel, de eerste bloemen prikken al door de laatste restjes sneeuw heen. De temperatuur in de zon is zeer aangenaam. Het is lente in Graubünden, zelfs de koeien in de weilanden lijken vrolijker dan normaal. Welkom op de beroemde 68 km lange Via Spluga van Thusis-Chiavenna.

De weg naar de top van een berg is in mijn ogen leuker dan naar beneden. Het is mijn bescheiden mening. Omhoog heb je een doel voor ogen, is alles nog onbekend. Naar beneden is het einde in zicht en kom je vanzelf op bekend terrein. Alsof ze het wisten hier, passeer ik een verhuurbedrijf met e-bikes in Flims. De korte twijfel slaat al snel om in nieuwsgierigheid.

De elektrische fiets: ooit saai en suf. En voor ouderen, toch? Maar eerlijk is eerlijk, het imago klopt niet. Dit voertuig laat zich goed besturen en de wegen zijn erg goed. Waardoor je de berg af suist, maar wel gecontroleerd. Want remmen zitten er gelukkig wel op en die zijn hard nodig. Het is wel even wennen; de wind suist langs je hoofd.

De weilanden glijden voorbij, dit is de perfecte mix van mountainbike, fiets en brommer. Of zoiets, want het gevoel is toch echt anders dan wat dan ook. Al heb ik het motortje niet nodig, ook niet op de vlakkere stukken. Daar ben ik dan weer iets te actief voor, maar hij helpt je stiekem toch wel merk ik. Het is niet schadelijk voor het milieu: in Graubünden worden de accu’s met groene stroom uit wind, water en biobrandstoffen opgeladen.

Heerlijk die afwisseling van lekker bezig zijn en ingetogen rusten. Een gevoel dat hier wel vaker opduikt. Dus ga ik nog wel een paar keer omhoog met de e-bike in één van de vele bergliften. Iets wat ook met mountainbikes kan, een hobby waar ik ook al verslaafd aan ben. Dit is ruiger, maar lang niet altijd sneller. De paadjes zijn vaak wel smaller, het is opletten geblazen.

Met je fiets kun je eenvoudig weer de berg op.

Maar er zijn meer keuzes om je te verplaatsen, vooral op en langs het water. In één van de mooiste landschappen van de Alpen. Het 20 kilometer lange traject tussen Ilanz en Reichenau is – afhankelijk van de waterstand – van mei tot oktober met de rubberboot bevaarbaar. En raften op de Vorderrhein is een uitdaging voor je lichaam en je zintuigen.

Net als canyoning overigens, wat eigenlijk een sjieke naam is voor klauteren, glijden en zwemmen. Wat extra bijzonder is, want dit is de voorloper van de Rijn. En canyoning in de Rijn klinkt wel heel bijzonder. Dit is de beroemde Viamala-kloof. Waar rotsen, watervallen en draaikolken op je wachten. Naast een dik, maar vooral warm neoprenpak heb ik alleen een touw, klimgordel en helm. En mijn doorzettingsvermogen. Heerlijk, na een paar actieve dagen hier heb ik al het gevoel een week weg te zijn.
Groots Graubünden ,,De Zwitserse Alpen, die kun je op talloze manieren beleven. Te voet, per mountainbike of e-bike. En ik wil op zoek naar de oorsprong van de Rijn. Welkom in Graubünden."

Corno van den Berg

River Rafting Rijnkloof

Laat je inspireren door …

Drie nachten in een 2-persoonskamer in hotel naar keuze in Chur inclusief ontbijt. Het hoogtepunt: Een raftingtocht van een halve dag door de bijzondere Rijnkloof. Vanaf € 272,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

Elektro Bike Flims

Laat je inspireren door …

3 overnachtingen in 2-persoonskamer in een partnerhotel incl. ontbijt (Verlenging moeglig) 2 dagen huur Flyer-elektrobike (reservering minstens 48 uur van tevoren) Gratis gebruik van de lokale busie houden van avontuur en natuur. De kinderen ontdekken de fjorden en worden echte Vikingen! Vanaf € 179,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

Mountainbikebelevenis in Savognin

Laat je inspireren door …

3 overnachtingen in hotel naar keuze inclusief ontbijt. Gratis gebruik van de Bergbahnen Savognin inclusief biketransport. Gratis bike- en wandelbus maandag tot zaterdag. Gratis Postauto in het dal. Vanaf € 188,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

 

Tekst: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Graubünden Toerisme.