Deel

0
Tweet about this url
Camping of hotel?

Kamperen in een omgeving waar je 'u' tegen zegt.

Camping of hotel?

Overnachten is een wezenlijk onderdeel van je vakantie. Ontdek de vele mogelijkheden:
Ontdek de 'belevenishotels'
Kies voor bijzondere berghutten
Zoek een passende camping

Neem ik een camping of hotel? Het hangt bij mij ook af van het seizoen. Welke neem ik? Alle seizoenen hebben voor- en nadelen. Een inventarisatie.

De naam is zelf bedacht: de ‘wisselende overnachter’. Oftewel dan weer in een tentje in de natuur, dan weer in een luxueus hotel met alle gemakken. Het hangt van mijn bui, het gebied en vooral mijn programma af. En het seizoen. Want met vernikkelen in een winter heb ik het eigenlijk wel een beetje gehad. Maar andersom kan ook; bij mooi weer opgesloten voelen in een hotel.

Guarda Val Lenzerheide is een ‘lifestyle hotel’. Maar wat is dat precies? Bij binnenkomst komt de uitleg, alhoewel. ,,Het is een Maiensäss hotel; een voormalige boerderij in een Alpenwei. Het houten hoofdgebouw en de stallen past in het landschap. Een groot deel van het hotel is 300 jaar oud.” Hmm, je slaapt dus in een levende traditie. Dat klinkt allemaal erg goed.

Een karakteristiek bergdorp bij Arosa.

Natuurlijk staan hier de ramen van de kamer wagenwijd open. Het vee laat zich horen, nog halfwakker probeer ik alle soorten uit elkaar te halen. Mijn geheugen herkent onder meer de eenden, maar niet alles. De typische plattelandgeur vult de neusgaten. Dat is nog eens lekker wakker worden.

En is het vers brood dat ik ruik? De eerste zonnestralen houden zich nog verborgen achter een berg. Ineens weet ik waar de uitdrukking ‘vroeg uit de veren’ vandaan komt. Het ontbijt roept, net als de bergen.

Iets later wordt een steen bovenop op een berg een rustplaats. Met links en rechts een weids dal. Heel vreemd, plots gaan de gedachten ook breeduit. En wie vaker in de bergen komt herkent de vraag wel. In welke seizoen kun je het beste gaan? De seizoenen zijn divers en eigenlijk geldt: 'Alle seizoenen moet je beleven.' Zomaar wat mijmeringen die boven komen.

De gedachtenstroom gaat nog even door. De winter is eigenlijk geen optie om hier te wandelen. Er ligt simpelweg te veel sneeuw, al moet je sneeuwschoenwandelen ooit eens hebben geprobeerd. Het is een bijzondere manier om het winterse landschap te verkennen.

Het voorjaar begint in Graubünden in april. Dwalend door bloeiende weiden en bossen, ideaal voor de lagere alpenweiden. Wie echt de bergen in wil moet wachten tot juni, als de meeste sneeuw is verdwenen. Dat weet ik uit ervaring inmiddels. Het geeft de ruigheid van dit gebied nog eens goed aan.

De zomer in de Alpen is ook speciaal. Het weer is (meestal) perfect, ook in de avond. De bomen zijn groen en de talloze festivals en feesten in de dorpen moet je niet missen. Zoals veel boerenfeesten. Het is daarnaast lekker lang licht en je kunt vroeg weer op pad. Ideaal voor wie veel uit de dag wil halen, kilometers wil maken en veel wil zien.

Slapen in de boerderij; in een bed of op stro.

De herfst is het moment dat de meeste toeristen weer weg zijn en de rust echt terug keert. Maar dit seizoen heeft een eigen sfeer. De bladeren krijgen allerlei tinten bruin, en het weer is meestal nog dik in orde. De oogst van de diverse weideproducten wordt afgerond en vooral gevierd. Met een uitgebreid dorpsfeest bijvoorbeeld.

Kamperen is frisse lucht, een mooie omgeving en gezellig buiten blijven tot het slapen gaan. De zomer en de herfst zijn ideale seizoenen voor een wandelvakantie in de hogere delen van de Alpen. En dus ook om te kamperen. Terwijl een stad zich goed leent voor een hotel. Het zijn mijn eigen vooroordelen. Want het kan dus ook anders, een soort mengeling. Waarbij genot en het buitengevoel elkaar omarmen.
Groots Graubünden ,,De Zwitserse Alpen, die kun je op talloze manieren beleven. Te voet, per mountainbike of e-bike. En ik wil op zoek naar de oorsprong van de Rijn. Welkom in Graubünden."

Corno van den Berg

Hotel Guarda Val, Lenzerheide

Laat je inspireren door …

Inclusief: 4 nachten in het hotel Guarda Val in Lenzerheide. Op basis van halfpension. Vanaf € 694,- per persoon.

Meer over deze reis

 

Slothotel Chasté, Tarasp

Laat je inspireren door …

Inclusief: 4 nachten in het fraaie slothotel Chasté in Tarasp. Ontbijt is inbegrepen. Vanaf € 427,- per persoon.

Meer over deze reis

 

Hotel Bodenhaus, Splügen

Laat je inspireren door …

Inclusief: 5 nachten een 2-persoonskamer met ontbijt in het Hotel Bodenhaus in Splügen. Vanaf € 366,- per persoon.

Meer over deze reis

 

 

Tekst: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Graubünden Toerisme.