Deel

0
Tweet about this url
Culinair genieten

Een lunch in Graubünden met kaas, boord en salsiz.

Culinair genieten

De keuken van Graubünden is vermaard. Ontdek het zelf:
Proef topgastronomie
Ontdek de Bündner keuken
Hap in de 'capuns'

Lekker eten wordt steeds belangrijker op vakantie. Veel Nederlanders zijn dol op de diverse internationale keukens, maar proberen ook graag lokale gerechten. En dit deel van Zwitserland is een ware proeftuin.

Is het vers brood dat de neus wakker maakt? Het ontbijt roept. Net als elke ochtend zie ik diverse lekkere gerechten. Bündnerfleisch en birnbrot. Geen idee wat het is, het ziet er wel lekker uit. Nu is het de beurt aan mijn zintuigen om me te overtuigen.

Op de fiets langs wijngaarden.

Hoog tijd om me eens in de keuken van dit gebied te verdiepen. De diverse culturen hier komen samen aan tafel. Zoals bündnerfleisch, dat overal verkrijgbaar is. Het beste vlees van runderen wordt in kruidenloog gedaan en wordt vervolgens te drogen gehangen in de berglucht.

In de Italiaanstalige zuidelijke dalen vind je 'pizzocheri', een soort noedels uit boekweitmeel. Het meest bijzondere zijn de 'capuns'. Het is mix van verse kruiden, 'salsíz' (een soort rookworst) en meel dat tot een deeg wordt gemengd. Dit wordt vervolgens in mangelwortelbladeren gewikkeld, in zout water gekookt, met kaas bestrooid en met hete boter overgoten.

De 'capuns' zijn populair geworden nadat een voormalige journalist twee boeken schreef over meer dan 200 soorten 'capuns'. Hij voert tegenwoordig in Flims een 'capunseria', een klein restaurant waar alles om de capuns – en om de gezelligheid – draait. Het is zoals ze hier zeggen: 'Je moet er niet over praten, maar proeven.'

Het is al laat. Wordt het een lunch of een 'marenda', waarbij je pas om vier uur gaat eten? En daar hoort een gaststube bij. Of gewoon een gezellige dorpskroeg. Wordt het een Bündnerplatte met spek, Bündnerfleisch of salsíz? Of een paar sneetjes 'birnbrot' met gedroogde peren, noten, kruidnagelpoeder en een scheutje schnapps? Keuzes, keuzes.

Maar dan wel met 'alpkaas' en een glas wijn. Of toch een kaasplateau met kazen uit de drie taalgebieden? Iets verderop dampen de borden met Bündner gerstensoep, het is een lastige keuze. Dat wordt nog wat met het diner.

De spieren zijn moe van het wandelen, de trek is groot. Terwijl de zon ondergaat, hoor ik over de jacht in de herfst. In die tijd wordt de keuken van Graubünden beheerst door de hoogwildjacht. Met name op de gems. Daarbij hoort als dessert een Engadiner notentaart. Naar een origineel recept van geëmigreerde Engadiner bakkers uit Frankrijk.

Een mix van 'haute cuisine' en 'cucina povera', de lokale keuken. Dat het wordt gewaardeerd blijkt wel uit de drie sterren die de Michelingids aan de slotvoogd van Schauenstein in Fürstenau, de Romaans sprekende Andreas Caminada, heeft toegekend. In totaal elf sterren hebben de critici van de gids aan Graubünden toebedeeld.

Een picknick in de Rijnkloof (foto: Gaudenz Ganuser).

Terwijl Gault Millau (een onafhankelijke restaurant- en hotelgids) zeven toprestaurants aan heeft gewezen die meer dan 17 punten waard zijn. En dat in een gebied waarin net zoveel mensen wonen zoals bijvoorbeeld in Tilburg. Het geeft aan dat de keuken van Graubünden bijzonder is.

Diverse glazen wijn staan op tafel. Want ook de wijnkelders moet je ervaren. Het zijn wel ongewone namen: Maienfeld, Fläsch, Jenins en Malans. In deze wijndorpen schijnt de zon langer dan elders. ,,De warme föhnwind laat de pinot-noirdruiven zoet en zwaar worden. En bij blind proeven worden ze net zo hoog beoordeeld als de bekendste wijnen uit Bourgondië,” aldus de gids.

Hij weet het. Deze dorpen zijn in de internationale wijnwereld alleen bekend bij de ingewijden. Maar dat zal, aldus deze wijnkenner, niet lang meer duren. En ook als het niet gebeurt is dat niet erg. Het is geen gemis voor de lokale bewoners, maar voor de wijnliefhebbers.
Groots Graubünden ,,De Zwitserse Alpen, die kun je op talloze manieren beleven. Te voet, per mountainbike of e-bike. En ik wil op zoek naar de oorsprong van de Rijn. Welkom in Graubünden."

Corno van den Berg

Culinaire trail Flims

Laat je inspireren door …

5 nachten in een 2-persoonskamer naar keuze met ontbijt. Een voucher voor de culinaire trail "Wald & Wasser" (3-gangenmenu). En: 10% korting op culinaire trail "Berg & Sicht". Gratis gebruik van de lokale bussen. Vanaf € 202,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

Wellness & gastronomie Unterengadin

Laat je inspireren door …

5 overnachigen in 2-persoonskamer in het wellnesshotel met halfpension. Bezichtingen met proeverij van de brouwerij en kaasmakerij Tschlin (wo). 5 maal entree in het Bad Engadin. Gratis toegang tot het buitenbad Trü en het binnenbad. Kosteloos gebruik van de Bergbahnen Motta Naluns en Ftan. Vanaf € 542 per persoon.

Lees meer over deze reis

Tekst: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Graubünden Toerisme.