Deel

0
Tweet about this url
Los in de natuur

Het uitzicht als je eenmaal boven bent.

Los in de natuur

Zelf het Nationaal Park verkennen? Kijk dan hier:
Verken het park
Wandel naar Macun
Ontdek Val Trupchun

Het is het eerste beschermde natuurgebied in de Alpen. En relatief onbekend. Hoog tijd voor een verkenning van het Zwiterse Nationaal Park; de Alpen in optima forma.

De wandeling van Zernez naar Lavin staat als ‘schwer’ in de Duitse wandelgids. Dat betekent veel klimmen (en ook weer afdalen), maar ook klauteren over losse stenen, opletten op grindpaden en hier en daar een bergrichel. Het doel zijn de Macun Seen, een handjevol felgekleurde meren tussen talloze bergtoppen.

De zon schijnt, het is warm. Dat wordt zweten, nog meer dan normaal… Maar de lager gelegen naaldbossen zijn donker en koel. Een gems laat zich zien. Met zijn neus struint hij de bodem af op zoek naar voedsel. Hij stopt even en kijkt me aan. Een pauze komt goed uit, dus even uitrusten en wat eten, net als hij.

Eén van de meertjes van Macun.

De bomen maken langzaam plaats voor stenen. De piek van de berg voor me doemt op. Is het wel de piek? Enkele roofvogels cirkelen boven mijn hoofd. Zigzaggend voert het pad omhoog, mijn speurtocht naar water wordt serieus. Mijn eigen zweet dan. Een steenarend komt kijken wie zijn territorium binnen komt vallen.

Eindelijk komt het einde van de bergwand in zicht. En dan openbaart zich het beroemde landschap van Macun. Dat dagelijks verandert, want diverse meren verdrogen en ontstaan weer na een regenbui. Ik tel er negen, die door de vele mineralen opvallend van kleur zijn. Het blauwgroen steekt af bij de bergen. Pff, dit roept om een moment van rust. En berusting ook, het doel is bereikt.

Het doel zijn de meertjes. Maar het pad loopt door de sneeuw, terwijl op de randen talloze bloemen bloeien. Ook al is het toch echt eind juli. Wat een contrast met de korte broek, maar niet met de witte benen. Slechts een paar andere toeristen kom ik tegen. Ook zij worstelen zich door de laatste sneeuw van dit seizoen.

Het is windstil, de bergen worden weerspiegeld in de meertjes. Vissen schieten weg in het ondiepe ongekend heldere water. Wattenwolken geven de blauwe lucht een extra dimensie. De fotocamera maakt overuren om al het moois vast te leggen. Hoogste tijd voor een verdiende lunch.

Scuol, vlakbij het Nationaal Park.

Het Zwitserse nationaal park beleven kan op talloze manieren. De makkelijkste is de weg over de Ofenpass (ook wel Pass dal Fuorn genoemd), die dwars door het park loopt. Vandaar kun je diverse (kortere) wandelingen maken. Maar wie dieren wil zien, moet naar het zuidelijke deel. Vanuit het dorpje S-chanf kun je in vier uur (enkele reis) wandelen naar Alp Thupchun.

Je hoeft er niet al te veel voor te klimmen om deze alpenweide te bereiken. Dus kan ik goed om me heen kijken. Onderweg is er kans om edelherten, gemzen, steenbokken en Alpenmarmotten te spotten. Die laatste hoor je sowieso, als ze alarm slaan vanwege die gekke toerist. Het zijn de enige druktemakers in dit rustige deel van de Alpen.
Groots Graubünden ,,De Zwitserse Alpen, die kun je op talloze manieren beleven. Te voet, per mountainbike of e-bike. En ik wil op zoek naar de oorsprong van de Rijn. Welkom in Graubünden."

Corno van den Berg

River Rafting Rijnkloof

Laat je inspireren door …

Drie nachten in een 2-persoonskamer in hotel naar keuze in Chur inclusief ontbijt. Het hoogtepunt: Een raftingtocht van een halve dag door de bijzondere Rijnkloof. Vanaf € 272,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

Elektro Bike Flims

Laat je inspireren door …

3 overnachtingen in 2-persoonskamer in een partnerhotel incl. ontbijt (Verlenging moeglig) 2 dagen huur Flyer-elektrobike (reservering minstens 48 uur van tevoren) Gratis gebruik van de lokale busie houden van avontuur en natuur. De kinderen ontdekken de fjorden en worden echte Vikingen! Vanaf € 179,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

Mountainbikebelevenis in Savognin

Laat je inspireren door …

3 overnachtingen in hotel naar keuze inclusief ontbijt. Gratis gebruik van de Bergbahnen Savognin inclusief biketransport. Gratis bike- en wandelbus maandag tot zaterdag. Gratis Postauto in het dal. Vanaf € 188,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

 

Tekst: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Graubünden Toerisme.