Deel

0
Tweet about this url
Wentelen in water

Eén van de rustieke bergmeertjes in Graubünden.

Wentelen in water

Hier zijn bijzondere excursies te maken. Enkele tips:
Ontdek het begin van de Rijn
Zwem in bergmeertjes
Voel de kracht van Therme Vals

In Graubünden ontspringt de bij ons zo bekende Rijn. Daarnaast zijn talloze bergmeren om in te zwemmen, of te relaxen in de vele spa’s.

Honderden keren ben ik er over gereden, met behulp van een brug. En op een gekke, zeg maar gerust extreem warme dag, zelfs een keer in gezwommen. De Rijn hoort bij Nederland. Maar ook bij Zwitserland. Sterker nog, hier ontspringt één van Europa’s machtige rivieren. In het relatief onbekende Tomameer. Dat nodigt uit tot onderzoek.

Water. We kunnen niet zonder. En niet alleen om te drinken. Het wordt in Graubünden nog eens extra duidelijk. Elke dag kom je het tegen, want dit Zwitserse kanton heeft maar liefst 615 meren. In sommige kun je zwemmen, terwijl het bij anderen beter is om alleen te kijken. Het water is, ook in de zomer, simpelweg te koud. De reden: het gletsjerwater dat hogerop komt.

De Roflaschlucht (foto: Gaudenz Danuser)

Het Flimser Wald, zo’n mysterieuze naam vraagt om een wandeling. Het is een dicht bos, met talloze paden om te verkennen. Hier wandel je lekker koel tussen de bomen. Een rustiek beeld dat op talloze plaatsen in Graubünden te zien is. Totdat de Crestasee opduikt; een klein, maar buitengewoon meertje. En, deze wordt gevoed met ondergronds warm water. Dat moet ik voelen.

Dobberend in het water hoor ik over het ontstaan. Het meer is samen met het nabijgelegen Rijnlandschap zo'n 15.000 jaar geleden ontstaan door een immense landverschuiving. In feite was het een berg die instortte en het landschap hier totaal veranderde. Waardoor dit meertje verbonden is met drie andere meertjes tussen Flims en Trin. Met mooie namen als Lag Prau Pulté, Lag Prau Tuleritg en de turkooiskleurige Caumasee.

De Crestasee heet eigenlijk Lag da Cresta, zoals het in het Reto-Romaans (ook wel Alpenromaans) wordt genoemd. Dit is een eigen taal die alleen in Graubünden wordt gesproken en zo’n 36.000 sprekers heeft. Even opletten of ik die taal hoor de komende dagen. Al valt het niet mee, de accenten vliegen me nu al om mijn oren.

Maar het leukste is toch wel de wandeling naar de bron van de Rijn. Al is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De Rijn blijkt twee bronrivieren te hebben: de Vorderrhein (brongebied Tomameer) en Hinterrhein (brongebied bij de Paradiesgletsjer bij de Rheinwaldhorn). Talrijke stroompjes en beken uit verschillende zijdalen komen bij Reichenau samen en wordt het de Alpenrijn.

Het Tomameer wordt algemeen gezien als de bron van de Rijn, dus dat wordt het. Van de Oberalppas naar het Tomameer (lokaal ‘Lai da Tuma’ genoemd) , te wandelen in circa 3 uur. De Oberalppas ligt op 2.044 m, de bewegwijzering voert naar Val Maighels. Ze noemen het een  Panoramaweg, het decor zegt genoeg. Zelden ben ik zo heerlijk gekleineerd.

Koeien, weilanden en bergen bij het Vonsmeer.

Het pad stijgt, eerst licht, en vanaf Trutg Nurschalas sterk. Het slingert over rotsige hellingen tot je op 2.345 m het bergmeer ziet. Dit is de hoogalpiene bergwereld van Graubünden. Goh, vanaf hier legt het water een afstand af van 1.231 km tot aan Rotterdam om uiteindelijk in de Noordzee te stromen.

De benen zijn stram, de spieren sputteren. Opnieuw tijd voor water, maar dan anders. De enige warmwaterbron van Graubünden ligt in Vals. Therme Vals is een publiekstrekker. Hier kun je bijkomen tussen maar liefst 60.000 Valser kwartsiet, zoals deze lokale stenen worden genoemd.

De binnenbaden met uiteenlopende temperaturen zijn letterlijk een verademing, maar ik verkies toch het grote buitenbad. Het uitzicht op de majestueuze bergwereld geeft de doorslag. Opnieuw.
Groots Graubünden ,,De Zwitserse Alpen, die kun je op talloze manieren beleven. Te voet, per mountainbike of e-bike. En ik wil op zoek naar de oorsprong van de Rijn. Welkom in Graubünden."

Corno van den Berg

Heidiland Watersporen

Laat je inspireren door …

Beleef 6 nachten in verschillende accommodaties langs deze bekende wandelroute. Inbegrepen is het ontbijt, het bagagetransport en een routegids. Vanaf € 453,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

Rijnbronwandeling

Laat je inspireren door …

4 overnachtingen in een 2-persoonskamer van verschillende 3*-hotels op basis van halfpension. Begeleiding en diverse korte voordrachten door een lokale wandelleider. Incl. bagagetransport. Vanaf € 724,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

Wellness in de BergSpa Lenzerheide

Laat je inspireren door …

2 nachten in 2-persoonskamer met ontbijt van Hotel Schweizerhof**** (Verlenging mogelijk). 1 x 6-gangen-verwendiner en een Rhassoul-behandeling in de hamam. Gebruik van de 1.500 m2 grote wellness-oase. Vanaf € 321,- per persoon.

Lees meer over deze reis

 

 

Tekst: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Graubünden Toerisme.