Deel

0
Tweet about this url
De Japanse Alpen

Een meer in de Japanse Alpen. (foto Corno van den Berg)

De Japanse Alpen

Blijf op de hoogte via:
Facebook
Twitter
Instagram

De Japanse Alpen, het klinkt als een contradictie. Het is een wonderlijk gebied, met elk seizoen iets bijzonders.

De wandelschoenen gaan aan, de lunch van Japanse hapjes zit in de tas. Ik kijk om me heen. Voor me rijzen bergen van meer dan 3.000 meter op. Er zijn diverse bergketens. Met heerlijke, maar totaal onbekende namen; het Hida-gebergte, het Kiso-gebergte en het Akaishi-gebergte.

Ik moet het landschap even op me in laten werken. Her en der ontdek ik een meertje, diverse watervallen en zelfs gletsjers. Op sommige plekken ligt nog sneeuw. Maar ook zie ik stoom komen uit heetwaterbronnen. In sommige kun je heerlijk zwemmen, anderen stinken van de giftige zwavel. Het is najaar. De bladeren krijgen langzaam de herfstkleuren.

Een man rust uit in de Japanse Alpen. (Foto: Corno van den Berg)

,,Het is net Zwitserland.” Dat gevoel herken ik meteen als ik om me heen kijk. De uitspraak komt van de Engelse dominee Walter Weston, één van de eerste Westerse ontdekkingsreizigers hier. Let wel; het was rond 1890. Hij was een fervent bergbeklimmer.

Weston was destijds op een missie, of eigenlijk twee: Hij wilde de Japanners overtuigen van het Christelijke geloof en de Europeanen van de schoonheid van Japan. Dus noemde hij dit gebergte in het hart van het land de Japanse Alpen. De Japanners gebruiken zijn benaming nu nog. Met gepaste trots. Ik geef ze geen ongelijk.

Het is een heuse ontdekkingstocht. Elke berg heeft een historie en, nog veel belangrijker, diverse legendes. Over moeilijke liefdes, woeste godinnen en nog veel meer. Dit is ook een gebied van aardbevingen, elke dag laat Moeder Aarde zich hier gelden. Hier zijn elke dag aardbevingen, al merk je er meestal niets van.

Een Japanse met het karakteristieke V-teken. (Foto: Corno van den Berg)

Talloze Japanse meisjes kruisen mijn pad. Ze maken meer selfies dan meters in dit natuurgebied. Al willen ze ook graag met die lange Nederlander op de foto. Waarbij ze voortdurend V-tekens maken. Als ik vraag waarom halen ze de schouders op. Giechelend vervolgen ze hun pad. Waarschijnlijk dwaal ik nu rond op de Japanse sociale netwerken.

In het gebied leven apen en de Japanse serow (een soort antilope), maar die laten zich niet eenvoudig zien. Dit in tegenstelling tot de Alpensneeuwhoen. Een hen loopt met haar jongen rustig voorbij. Sterker nog, het lijkt alsof ze poseert voor de foto. En ja, het is dezelfde soort als in de Alpen…

Een alpensneeuwhoen in de Japanse Alpen. (Foto: Corno van den Berg)

Ik reis verder over de Tateyama Kurobe Alpine Route. Deze weg is vooral beroemd vanwege één ding. De winter is hier ongenadig, hier valt soms wel twintig meter sneeuw. Als de winter op zijn einde loopt, zo rond april, maken grote machines deze weg vrij. Waardoor een unieke situatie ontstaat.

De video op YouTube staat in mijn geheugen gegrift. Een bus die wordt gekleineerd door een muur van sneeuw, meer dan tien meter hoog. Dat was lang geleden mijn kennismaking met de Japanse Alpen. Nu sta ik er zelf, maar in het verkeerde seizoen. Dan moet ik nog maar eens terug komen. Geen probleem.
 
Het beste van Japan en Zuid-Korea Een cruise in Japan en Zuid-Korea. Ik wist niet eens dat het bestond. Al is het logisch dat je ook in dit werelddeel kunt cruisen. Dat moet ik proberen.

Corno van den Berg

Laat je verwonderen in Japan door de veelzijdige natuur en indrukwekkende culturele achtergrond. Via een groepsrondreis waarbij een landarrangement met een cruise wordt gecombineerd nemen we je mee langs alle hoogtepunten van Japan.


Cruise Travel biedt in 2015 twee van deze zeer complete groepsreizen aan met vertrek op 6 juni of 26 augustus.

6 juni 2015
* 11-daagse cruise, vlucht, hotel en transfers
* 9-daags landprogramma met excursies
* Nederlandse reisbegeleiding
* Reis van dag tot dag

26 augustus 2015
* 10-daagse cruise, vlucht, hotel en transfers
* 9-daags landprogramma met excursies
* Nederlandse reisbegeleiding
* Reis van dag tot dag


> Bestel snel een van onze gidsen.


> Schrijf je in voor onze infodag op zaterdag 21 maart.


> Schrijf je in voor de nieuwsbrief.