Deel

0
Tweet about this url
Het Cruisegevoel

De Diamond Princess op volle zee.

Het Cruisegevoel

Blijf op de hoogte via:
Facebook
Twitter
Instagram

Een cruise; in mijn twintig jaar als reisjournalist was het er nog niet van gekomen. Hoog tijd om er in te duiken; letterlijk en figuurlijk.

Mijn raam in de hut kijkt uit op zee, maar ook op een reddingsboot. Ik moet er wel om lachen. Aan de andere kant ben ik wel nieuwsgierig geworden door de groei van het aantal Nederlanders dat gaat cruisen per jaar. Dus laat ik me overhalen. Maar dan wel voor eentje die niet standaard is; naar Japan en Zuid-Korea.

Corno op een cruise. Enkele vrienden keken dan ook verbaasd op toen ik het zei. Het is inderdaad de eerste keer. De reden: het trok me niet echt. Ik ga liever op avontuur, op eigen houtje het land in. Ik reken de cruise naar Antarctica niet mee, dat was een kleinschalige expeditie. Sowieso associeer ik een cruise toch vooral met mooi weer, niet met sneeuw en ijs. Maar ook daar zit ik naast.

Eén van de zwembaden aan boord op de Diamond Princess. (Foto: Corno van den Berg)

Ik verrek bijna mijn nek als ik op de kade kom. Het schip, de Diamond Princess, is immens; 16 verdiepingen hoog en 290 meter lang. Er is plaats voor ruim drieduizend toeristen. En een bemanning van ruim duizend man. Met vier zwembaden, negen whirlpools, een spa en wellnesscentrum, een buitenbioscoop, een casino en acht restaurants. De cijfers doen me duizelen. Zou ik daarom zo vaak verdwalen op het schip?

De reis voert van Yokohama, de oude hoofdstad, onder meer ook naar onbekendere plaatsen als Kanazawa, Maisuru en Sakaiminato. Maar ook met stops in het ooit door een atoombom verwoestte Nagasaki en Busan, de een na grootste stad van Zuid-Korea. Een rondje Azië, waarbij relaxen en actief bezig zijn elkaar ontmoeten.

Aan boord wordt van alles georganiseerd; hier zijn ijskunstenaars aan het werk. (Foto: Corno van den Berg)

Je hebt twee soorten dagen; excursiedagen en zeedagen. Op excursiedagen legt het schip aan in een haven en mag je er af. Let op: wel voor een bepaalde tijd. In de avond vaar je vaak al weer uit. Er zijn diverse excursies met bussen georganiseerd (tegen meerprijs) om je tijd optimaal te besteden. Ook staan er taxi’s klaar om je op te pikken.

Bij het vertrek uit elke haven is er een heel optreden. Alsof ons bezoek een hele happening is. Dat is het ook, voor mij althans wel. Imposante mannen die met vlaggen zwaaien, maar ook oendi´s, lieftallige Japanse danseressen. Soms vergezeld met een kinderkoor, maar om me heen schreiden ook geisha’s, Japanse muzen in traditionele kledij. Een feest voor het oog; voor beide ogen eigenlijk.

Een kijkje in de keuken van het schip. (Foto: Corno van den Berg)

Terwijl ik rondloop kom ik The Last Samurai tegen, althans dat beweert hij zelf. Hij wijst met zijn zwaard naar me. De punt zit op tien centimeter van mijn kin. Ik heb meteen aandacht voor Samurai Joe Okada, die ooit nog bij David Letterman in de show was. ,,Ik ben ook gids, want van het Samurai-zijn alleen word je niet rijk,” lacht hij. Enkele toeristen komen voorbij en hij beweegt snel in een gevaarlijk uitziende pose voor de foto. En dan is hij ineens verdwenen.

Het meest opmerkelijke is de zeedag. Ineens realiseer ik het me, ik zit op een varend resort. Uitwaaien, zonnen, lekker zwemmen, fitnessen, relaxen in een whirlpool en vooral ook eten. Overdag kun je een ijsje pakken, hamburger of pizza, maar je kunt ook à la carte lunchen en ’s avonds dineren. Al dat eten is inbegrepen, drank niet, al krijg je koffie, water en sinaasappelsap bijvoorbeeld gratis. Ik kom tijd te kort, vooral om uit te buiken …

De openluchtbioscoop op het opperdek. (Foto: Corno van den Berg)

Als de avond valt loop ik over het topdek. En ga een film kijken. Languit op een strandstoel met een dekentje. Boven me opent de Japanse sterrenhemel zich. Terwijl de reis er bijna op zit, orden ik mijn gedachten. En mijn gevoelens.

Gemak, dat woord schiet keer op keer door mijn hoofd. Je hoeft je koffer niet keer op keer te pakken, je slaap- en badkamer vaart gewoon met je mee. Terwijl je toch wel erg veel ziet in korte tijd. Al moet je je wel aanpassen, want veel speelruimte heb je niet. Maar niemand aan boord maalt daarom. Het is tenslotte vakantie. En ja, ik snap het wel.
Het beste van Japan en Zuid-Korea Een cruise in Japan en Zuid-Korea. Ik wist niet eens dat het bestond. Al is het logisch dat je ook in dit werelddeel kunt cruisen. Dat moet ik proberen.

Corno van den Berg

Corno kan het beamen, cruisen is een bijzondere ervaring. Elke ochtend wakker worden op een nieuwe bestemming. En dat terwijl je maar één keer je koffer uit hoeft te pakken. Maar hoe ziet een dag aan boord er eigenlijk uit? Wat doe je overdag en ’s avonds aan? En hoe all inclusive is een cruise? Deze antwoorden en meer lees je op de blog van Cruise Travel.

Voordelen van een cruisevakantie:
* Vele bestemmingen in één vakantie.
* Maar één keer uw koffer uitpakken.
* Overdag zelf op pad of met een excursie.
* ’s Avonds veelzijdig entertainment aan boord.
* Talloze faciliteiten op moderne schepen
* Heerlijke maaltijden en snacks inbegrepen.
* Gala kleding kan, maar is niet verplicht.


> Bestel snel een van onze gidsen.


> Schrijf je in voor onze infodag op zaterdag 21 maart.


> Schrijf je in voor de nieuwsbrief.