Deel

0
Tweet about this url
Wonderlijk Zuid-Korea

Twee vrouwen eten verse vis op de markt van Busan. (foto Corno van den Berg)

Wonderlijk Zuid-Korea

Blijf op de hoogte via:
Facebook
Twitter
Instagram

Zuid-Korea fascineert. Door hun wonderlijke keuken. En door de bizarre megahit van PSY met Gangnam Style werd dit alleen maar versterkt.

Het contrast met Japan is groot. In Japan zijn de steden ongekend schoon, en mensen zijn er hoffelijk. Met name het verkeer is een verademing. Bij de bus staan mensen in een kaarsrechte lijn. In Japan rijdt iedereen opvallend rustig, er is geen agressie te zien.

Respect is het sleutelwoord. Alle auto’s zijn opvallend schoon. Veel chauffeurs dragen smetloze witte handschoenen. En, op elke autodeur zit een soort bumpertje, zodat je bij het uitstappen niets kunt beschadigen. De auto is je absolute statussymbool, net als je gedrag op straat. Al komt het soms wat koel over.

Hoe anders is het in Zuid-Korea. In het verkeer heerst het recht van de sterkste. De stad is rumoerig, chaotisch en veel minder schoon. Met her en der de inmiddels bekende Zuid-Koreaanse dansmuziek uit de boxen. Dit is Azië zoals ik het ken. De mensen zijn wel vriendelijk en erg behulpzaam. En opvallend hip in hun kapsels en accessoires bijvoorbeeld.

De beroemde vismarkt van Busan. (Foto: Corno van den Berg)

Bak na bak met inktvissen wordt van de boot gehaald. Sommige worden direct op straat gebakken en verkocht, anderen worden gekeurd en verkocht aan handelaren en restaurants. Ik struin over de Jagalchi-markt. Dit is de grootste vismarkt van Zuid-Korea. Met een bijzonder concept om van die vismarkt optimaal te genieten.

Nieuwsgierig, maar ook op mijn hoede. Als fervent reiziger kijk ik graag op YouTube. En bekijk video’s van levende inktvissen die worden gegeten door Zuid-Koreanen. Wat gemengde gevoelens bij me oplevert. Ook hebben ze hier hond op het menu. Al zal dat meevallen op de vismarkt, toch? En nee, zeehond zal niet op het menu staan toch? Al twijfel ik.

Een Zuidkoreaanse vispizza met allerlei extra's. (Foto: Corno van den Berg)

Het betonnen gebouw ligt verscholen in het centrum van de enorme stad. Op de benedenverdieping loop je tussen de watertanks waar duizenden vissen, schelpdieren en allerlei andere dieren uit de zee worden gehouden. Ik zie bekende soorten als makreel en baars, maar ook tientallen die ik niet ken.

Alsook de urechis unicinctus, waarvoor geen Nederlandse naam bestaat. Als ik vraag wat het is, leggen enkele meiden lachend uit dat het een worm is. En dat hij door zijn vorm ook wel ‘penisvis’ wordt genoemd. Die de Koreanen het liefst rauw eten.

Een vrouw laat zien hoe je rauwe inktvis eet. (Foto: Corno van den Berg)

Het concept is eenvoudig. Je mag je vis uitzoeken en dan naar boven brengen, waar diverse restaurants het voor je klaar maken. Er zijn geen stoelen, je zit op je hurken aan een lage tafel. Voor toeristen is er een plaatjesmenu, maar ook dat is nog lastig te begrijpen met zoveel onbekende soorten.

Naast me wordt een maaltijd bereid. Boven een vuurtje wordt een saus verwarmd met daarin vis. Althans dat denk ik. Oh, alles beweegt nog. De man stopt het zo in zijn mond. Intrigerend, maar wel een hapje te ver voor mij.
Het beste van Japan en Zuid-Korea Een cruise in Japan en Zuid-Korea. Ik wist niet eens dat het bestond. Al is het logisch dat je ook in dit werelddeel kunt cruisen. Dat moet ik proberen.

Corno van den Berg

Net als Corno ook even proeven van Zuid-Korea? Princess Cruises heeft de routes van de Japan cruises zorgvuldig samengesteld, zodat je naast Japan de kans krijgt Zuid-Korea, Rusland of Taiwan te bezoeken.

Laat je inspireren op onze site:
Japan met Zuid-Korea

Japan met Rusland

Japan met Taiwan


> Bestel snel een van onze gidsen.


> Schrijf je in voor onze infodag op zaterdag 21 maart.


> Schrijf je in voor de nieuwsbrief.