Deel

0
Tweet about this url
Beste restaurant ter wereld

Josep, Jordi en Joan Roca in hun restaurant.

Beste restaurant ter wereld

Zelf beleven? Hier kun je verder lezen:
El Celler de Can Roca
De stad Girona
Blog over de Roca-broers

Gerona (of Girona) was één van de vele Spaanse steden, totdat een restaurant tot de beste ter wereld werd uitgeroepen. Met grote gevolgen.

Ik krijg een rondleiding door de stad. En dan lekker eten. Het klinkt als een gewone dag voor veel vakantiegangers. Maar in Gerona komen mensen uit de gehele wereld om juist dit te beleven. De reden: Eén specifiek restaurant geeft de stad een ongekende gastronomische (alsook economische) impuls. Al moet je wel goed plannen.

De zon schijnt, de beklimming van de citadel is venijnig. Je moet er wat voor over hebben om de geschiedenis van Gerona te ervaren. En deze is op zijn minst rumoerig te noemen. Het ligt op de route tussen Frankrijk en Spanje en was dus van strategisch belang. De stad werd maar liefst 25 maal belegerd en zeven keer veroverd.

De kleurrijke huizen van Gerona. (Foto: Corno van den Berg)

Bijvoorbeeld door de Romeinen, Karel de Grote, de hertogen van Aragón en de joden. Napoleon kwam met maar liefst 35.000 soldaten om de stad in te nemen. De geschiedenis ligt hier nog op straat. Met name in de goed bewaarde Joodse wijk, die stamt uit de 12e en 13e eeuw. Bovenop de citadel puf ik even uit en kijk uit over de stad. Als ik nu nog geen maaltijd heb verdiend…

De deuren van El Celler de Can Roca in Gerona zwaaien open. Wie van eten houdt begint dan al te likkebaarden. Dit is het domein van de broers Joan, Josep en Jordi Roca, zij runnen volgens het toonaangevende Restaurant Magazine de beste eetgelegenheid ter wereld. Dit is heilige grond.

De broers zetten keer op keer een unieke mix op tafel. Josep is de chef, Jordi maakt ‘onwereldse’ desserts en Joan serveert, volgens kenners, de beste wijnen ter wereld. De wijnkelder bevat zo'n 40.000 flessen. Een rondleiding daar is een belevenis; de broers proberen hun gevoel bij de diverse druivensoorten uit te leggen met diverse voorwerpen van Moeder Aarde.

Joan Roca geeft me een kijkje in de keuken. Letterlijk. Ik kijk mijn ogen uit hoe enkele koks een ui minuscuul ontleden of een saus maken van diverse kruiden. Maar ik mag niet te lang stil blijven staan om de temperatuur van sommige ruimtes niet te veel te beïnvloeden.

Nieuwsgierig pak ik de menukaart. Joan kijkt me aandachtig aan. De prijzen zijn redelijk, zeker niet te hoog. Je kunt hier extreem goed eten voor onder de honderd euro, al kost het populaire menu 155 euro. Exclusief de wijn, dat dan weer wel. ,,Mensen moeten graag terug komen, dat is ons doel. Onze passie moet iedereen kunnen proeven. Zo zijn we in 1987 begonnen en zo is het nog,” aldus Joan.

De entree van El Celler de Can Roca. (Foto: Corno van den Berg)

Inmiddels heeft het restaurant een wachttijd van elf maanden. Waardoor je je reis goed moet plannen. Wat niet geldt voor het iets verderop gelegen pand. Wat voor connaisseurs eigenlijk nog belangrijker is. In de keuken hier begon het succesverhaal van Can Roca.

De broers experimenteerden in het restaurant van hun ouders. Dat steeds populairder werd. Ook nu nog kun je hier eten. Het is iets minder chic, maar minstens zo lekker. Tijdens de overdadige lunch moet ik denken aan de tip van een vriend. Dit alles moet je zelf ervaren, dan pas kun je meepraten. Ik schuif aan en neem een hap.
Het vrijgevochten Catalonië ,,In Barcelona ben ik al diverse keren geweest. Deze keer ga ik een kookworkshop volgen, maar ook de omgeving verkennen. En eten in het beste restaurant ter wereld, zoeken naar de ruige stranden van de Costa Brava en raften in de Spaanse Pyreneeën."

Corno van den Berg