Deel

0
Tweet about this url
De brave Costa Brava

Het eerste strand met rotsen dat ik zie bij aankomst. (Foto: Corno van den Berg)

De brave Costa Brava

Zelf naar de Costa Brava? Bekijk dan de volgende links:
Officiële site van Costa Brava
Boottocht langs de kust

De Spaanse Costa Brava kampt met een kleine identiteitscrisis. Feestvakanties versus verlaten stranden bijvoorbeeld.

Lloret de Mar is geliefd. Niet alleen bij jongeren in de zomer, ook bij ouderen in de nazomer en het voorjaar. En bijvoorbeeld ook de ruige kust van Sitges met rustieke strandjes is overbekend. Het is duidelijk: De kust van Catalonië is divers.

Ik ging er vanuit dat ik moest zoeken, maar al bij aankomst bij het hotel in S'agaro is het raak. Vanaf het terras zie ik een eenzame rotspartij die vanaf het strand de zee bereikt. Op de top van de rotsen staan enkele pijnbomen, als verdwaalde tijdreizigers. Op het gele zand zorgen enkele strandgasten met hun kleurrijke zwemkleding en parasols voor een groot contrast.

Huisje, strand, rotsen en bomen. (Foto: Corno van den Berg)

Klimmend bereik ik het strand. Het laatste daglicht geeft alles een mooie goudgele tint. Als ik een schilder zou zijn, zou ik het precies zo schilderen. Ik pak de camera en klik, dé foto als bewijs hoe mooi het hier is heb ik al. Terwijl ik er pas net ben.

Op het strand vraagt een Spaanse dame waarom ik hier ben. ,,Euh, ik kom voor de ruige kusten, het weer en het lekkere water. En het is september, dus volop nazomer. Toch?” Ze knikt. De jongeren zijn verdwenen; de rust is wedergekeerd. ,,Al valt het echt mee hoor. Het zijn maar een paar regio’s, de rest blijft onaangetast.”

De volgende ochtend loop ik er weer. Dat is pas lekker wakker worden; het zand tussen je tenen, de eerste ochtendzon en een decor zoals deze. Oh en een kop koffie ‘to go’. Kon ik zo maar elke ochtend wakker worden, dit gaat niet vervelen. Mediterraans Genieten, maar dan met hoofdletters.

De wandelschoenen gaan aan, het pad slingert langs Sant Antoni de Calonge en Platja d'Aro. Met vergezichten op verlaten baaitjes. De vele trappetjes naar beneden moet ik gewoon nemen. Om verlaten strandjes van enkele meters groot te vinden. Golven breken op het strand, een meeuw vliegt over.

De boot vaart langs de kust van de Costa Brava. (Foto: Corno van den Berg)

De zeilboot heet ‘Jolie Biche’ en stamt uit 1912. Ik stap op in Palamos om de kust vanaf het water te zien. Kleine vissersdorpen glijden voorbij, net als geelrode rotspartijen met bomen. Het zonnetje is aangenaam warm, het water ook. Bij een verlaten baai plons ik het heldere water in. Even zwemmen naar een van de boven water uitstekende rotsen om te genieten van de rust. Dan weer op mijn gemak terug.

De kapitein ziet mijn glimlach terwijl ik zwem en zet wat brood met tomaten en olijfolie klaar. De tomaat moet je uitknijpen en over het brood wrijven, zodat de smaak er in gaat zitten. Je kunt er tot slot wat olijfolie op doen, al hoeft dat niet. Eten is hier belangrijk ja, dat had ik al gemerkt. Maar mij hoor je daarover niet klagen.
Het vrijgevochten Catalonië ,,In Barcelona ben ik al diverse keren geweest. Deze keer ga ik een kookworkshop volgen, maar ook de omgeving verkennen. En eten in het beste restaurant ter wereld, zoeken naar de ruige stranden van de Costa Brava en raften in de Spaanse Pyreneeën."

Corno van den Berg