Deel

0
Tweet about this url
Lekker eten in Barcelona

Het bakken van de zeevruchten voor de paella. (Foto: Corno van den Berg)

Lekker eten in Barcelona

Barcelona en de Spaanse keuken zijn één. Je kunt een restaurant pakken, maar er zijn alternatieven. Zoals een kookworkshop en bij mensen thuis eten.

Het is populair en vooral hip. Zoeken naar ‘couleur locale’. En dan vooral op bezoek bij ‘locals’. Bijvoorbeeld om te lunchen of dineren. In Barcelona openen meer en meer lokale bewoners hun deuren voor toeristen. Om ze hun favoriete maaltijd voor te schotelen en samen op te peuzelen.

Het terras van het huis kijkt uit over de stad. De wind brengt wat verkoeling, net als de wijn. De man, een succesvol architect kookt lekker door, terwijl hij vertelt over zijn zelf ontworpen huis. Hij doet dit tussen het werk door, kennis maken met mensen van andere culturen, ideeën op doen en vooral lekker eten.

Zijn vrouw doet de voorafjes; drie borden vol verrassende tapas van groenten, zeevruchten en wat vlees. Haar man grilt wat groenten, maakt een eigen variant van een visstoofpotje en serveert  ongekend lekkere paddenstoelen. En ze eten (en drinken) zelf volop mee, levensgenieters als ze zijn.

Shoppen op een lokale markt. (Foto: Corno van den Berg)

Een dag later volg ik een kookworkshop, want ik wil meer weten over deze keuken. Kok Rais Esteve somt op wat ik ga maken: Catalaanse omelet, paella met inktvis en langoustines. Als toetje lees ik crèma catalana. Een variant op crème brûlée, zeg ik wijselijk. ,,Nou, het is onduidelijk welk gerecht er eerder was,” zegt Rais onverbiddelijk. Waarna ze moet lachen. ,,Kom niet aan een Catalaan zijn tradities!” Geweldig, zo’n pittige dame.

Het water loopt me al in de mond. Al ben ik enigszins bevreesd, want ik moet het zelf gaan maken. Maar ja, dit is één van de populairste uitjes in Barcelona. Een Catalaanse kookles van een halve dag, oftewel eerst winkelen op een markt, dan alles zelf klaar maken onder leiding van een professionele kok en tot slot de finale: het opeten.

Op de lokale markt zie ik geen toerist, wel veel verse waar. Rais laat me zien waar je op moet letten bij net gevangen vis, zoals verkleuring. Ook hoe je de echt verse groenten kunt vinden en hoe je net gedraaide worst keurt. Een belangrijk onderdeel is proeven, ruiken en nog eens proeven. Dit kan ik wel uren volhouden.

Met de handen vol sta ik in de keuken. Hmm, ik moet dit bereiden op een manier die ik niet echt ken. Rais weet het. ,,Slow cooking betekent dat de ingrediënten de kans krijgen hun smaak en geur los te laten. Dus doen we het stap voor stap en zul je proeven dat het extra lekker wordt.” Dat laatste lijkt me logisch, na twee uur ploeteren in de keuken heb ik wel trek.

Rais geeft me een mes en aardappelen en een ui. Voor de omelet. Dat zijn bij mij geen standaardingrediënten, maar hier wel. Ondertussen moet ik voor de andere gerechten ook het een en ander doen. Rais schenkt mijn glas vol met witte wijn, om mij en mijn smaakpapillen alert te houden.

Luisteren naar kok Rais. (Foto: Corno van den Berg)

De worst voor de paella snij ik in kleine stukjes, de inktvissen maak ik schoon. Een klein beetje van de niet zo fijn ruikende inkt verdwijnt in de paella. Hmm, weer wat geleerd. En het lijstje wordt langer. Je mag eigenlijk niet roeren in de paella, die moet gaar sudderen.

Bij de crèma moet ik het goedje van melk, een kaneelstokje en de schil van een citroen lang kloppen tot de klontjes er uit zijn. Tot slot moet ik de suiker bovenop carameliseren. En dat moet precies goed, het mag niet zwart worden.

Ik moet mijn aandacht er bij houden, maar het moment is daar. Van alles schep ik iets op en schuif aan. Een kookworkshop is zoals veel mensen zeggen. Dit soort excursies moet je zelf beleven, je kunt het niet vertellen.

Barcelona hoort bij het lijstje met steden dat je blijft verrassen. En waar ik keer op keer terug kom. Voor de smaak, de mensen en meer. Rais komt naast me zitten en heft het glas. ,,Op het goede leven,” zegt ze. En dan te bedenken dat ik vanavond nog naar een voetbalwedstijd van de FC ga. Het lijkt me een passende toost.
Het vrijgevochten Catalonië ,,In Barcelona ben ik al diverse keren geweest. Deze keer ga ik een kookworkshop volgen, maar ook de omgeving verkennen. En eten in het beste restaurant ter wereld, zoeken naar de ruige stranden van de Costa Brava en raften in de Spaanse Pyreneeën."

Corno van den Berg