Deel

0
Tweet about this url
Echte volkshelden

Elke Filipino is trots op zijn voorouder: Lapu Lapu. (foto: Corno van den Berg)

Echte volkshelden

Zelf op reis naar de Filipijnen?
Bekijk het volledige aanbod reizen van Undiscovered

Wie reist, stuit op wonderlijke verhalen. Zoals dat van Lapu Lapu, die de beroemde ontdekkingsreiziger Magelhaan dodelijk verwondde.

Ontdekkingsreizigers vind ik intrigerend. Als jongetje wilde ik de wereld verkennen. De tijden zijn natuurlijk behoorlijk veranderd, al had ik best in hun tijd willen leven. Dat niet geheel zonder gevaar was. Zo ondervond ook de beroemde Ferdinand Magelhaan, die de Filipijnen ontdekte. Maar hier ook het leven liet.

Het zwaard fier in de hand, blote borst en de lange haren los. Een woeste blik in de ogen. Ik kijk Lapu Lapu aan, ook al is het maar een ijzeren beeld van deze beroemde indiaan. Hij staat trots op Mactan-eiland. ,,Dit is een absolute volksheld op de Filipijnen,” aldus de gids. Daar moet ik meer van weten.

Het beeld van Lapu Lapu op Mactan-eiland. (foto: Corno van den Berg)

In het plaatselijke museum in Cebu staat dat Lapu Lapu behoorde tot de originele bewoners van deze eilandengroep. Ze leefden in relatieve rust totdat in 1521 de Spanjaarden hier arriveerden. De beruchte Spaanse Armada voer onder leiding van ontdekkingsreiziger Magelhaan (die zelf Portugees was).

De Spanjaarden wilden handel drijven; op een vrij dwingende manier zoals veel Europese zeevaarders dat deden. Ondertussen wilden ze ook het Christendom over de wereld verspreiden. Lapu Lapu was de leider van de bewoners hier. Hij weigerde zich te bekeren tot het katholicisme.

Kinderen komen kijken naar die vreemde toerist. (foto: Corno van den Berg)

Ik ga op zoek naar de plek waar alles zich afspeelde. Achter het beeld van Lapu Lapu ligt een rustig strandje met mangroven. Hier kwam Magelhaan in 1521 met kleine bootjes aan land. Dit is ook de plek waar destijds de keiharde strijd werd uitgevochten. Een heroïsch gevecht tussen 50 Spanjaarden en maar liefst 1500 indianen.

Volgens de verhalen heeft Lapu Lapu met zijn speer Magelhaan dodelijk verwond in de branding. Al kon hij zijn schip nog wel bereiken. Hetzelfde schip waarmee hij bezig was als eerste mens de wereld over te zeilen. Wat bijna gelukt was. Maar de armada was verslagen en moest zich terug trekken.

Door deze felle strijd hier werden twee volkshelden geboren. Al worden ze heel verschillend beleefd op de diverse continenten. Zo had ik van Lapu Lapu nog nooit gehoord…

Lees ook de andere artikelen:
Oneindig lang Eilandhoppen
Het wonderlijke eiland Bohol
Heerlijk: Strand en snorkelen
Op bezoek op het 'enge' eiland Siquijor
Hoogtepunten van de Filipijnen De Filipijnen; bekend van oneindige stranden, bijzondere dieren (boven en onderwater) en vriendelijke mensen. Hoog tijd voor een rondreis.

Corno van den Berg

"Het stadje Vigan is een grote stap terug in de tijd..."
Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered Ontmoet de lokale stammen van Luzon

Banaue staat bekend om de enorme rijstterrassen, volgens zeggen de grootste ter wereld en naar schatting meer dan 2000 jaar geleden aangelegd. Een aanrader is om tijdens je bezoek aan Banaue je te verdiepen in de cultuur van de lokale stammen. Er zijn fantastische musea over bijvoorbeeld de Ifugao stam. Ook is het mogelijk om meerdere dagen van het begaande pad te reizen en de lokale cultuur in levende lijve te beleven!

Waan je in het Spaans koloniale verleden in Vigan

Wil je echt een bijzondere stad ontdekken, dan is Vigan een absolute must. Door de afgelegen ligging in het noordwesten van Luzon, lijkt het alsof hier de tijd al eeuwen stil staat. Niet voor niets staat deze 16e eeuwse stad op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Struin door kleine steegjes, of neem een van de paard en wagens op weg naar een van de bijna 200 monumentale panden die het centrum rijk is.

Een gevangenis zonder muren
Nabij Puerto Princesa tref je de Iwahig Penal Colony, letterlijk een gevangenis zonder muren. Veroordeelden met goed gedrag kunnen hier in een strafkolonie een eigen leven opbouwen buiten de cel. Er zijn kleine dorpjes, boerderijen en zelfs interactie met de gevangenen is mogelijk. Een bijzonder initiatief die je stof geeft tot nadenken.

Speciale reizen!
Undiscovered organiseert individuele rondreizen naar de Filipijnen en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Bekijk meer hoogtepunten en rondreizen Filipijnen op de website van Undiscovered of neem direct contact op met een van de reisspecialisten:

Website: www.undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nlDeze special is gemaakt in samenwerking met Undiscovered en Cathay Pacific.