Deel

0
Tweet about this url
Het ‘enge’ Siquijor

Potjes met allerlei goedjes tijdens de healing. (foto: Corno van den Berg)

Het ‘enge’ Siquijor

Zelf op reis naar de Filipijnen?
Bekijk het volledige aanbod reizen van Undiscovered

Sommige Filipijnen durven nog steeds niet naar dit eiland te reizen. Hekserij en voodoo zijn doodnormaal op Siquijor.

Of ik een bijzonder ritueel wil meemaken? Euh ja, waarom niet. ,,Is dit speciaal voor toeristen?” vraag ik nog. ,,Nee,” is het korte, maar heldere antwoord. De lokale bevolking bezoekt haar nog geregeld, voor van alles.

We moeten naar het hart van het eiland. Langs diverse oude kerken, naar een hutje in het bos, letterlijk. Kippen lopen rond de houten hut, net als wat honden. Binnenin is een complete familie eten aan het klaar maken. Ja, we kunnen doorlopen naar een apart kamertje.

Eén van de diverse kerken op het eiland Sicuijor. (foto: Corno van den Berg)

Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Het heet een ‘Bolo Bolo healing session’. Al noemen veel mensen het voodoo, dat toch een onheilspellende term is. De ‘healer’ heeft wel tijd voor een sessie, merk ik.

En dat hangt niet van geld af, maar of ze zich goed voelt. En er zin in heeft. Al zal ze de lokale bevolking met grote problemen nooit weigeren. Ze maakt haar handen schoon en wijst naar een klein kamertje.

Allereerst wordt gevraagd waar je last van hebt. ,,Stress?” ,,Ziektes?” ,,Slechte botten?” Enzovoort. Het lijstje is lang. Op een plank staan allerlei drankjes van kruiden, in sommigen zitten er meer dan 20. Een stoel verschijnt in het midden van de kamer.  

Van de sessie zelf snap ik weinig. Ik zie een soort glas gevuld met een zwarte steen en een goedje. De vrouw blaast door een pijpje en dan smeert ze het goedje op de keel. De geur herken ik niet. Ze prevelt wat, maar voordat ik het door heb is het alweer voorbij.

De sessie is mysterieus, maar niet eng. En het laat meer vragen open dan het beantwoord. Maar dit heeft ook wel zijn charme. Sommige dingen moet je niet willen snappen, vooral niet zo’n nuchtere Nederlander als ik. En nu maar afwachten, denk ik nog.

Een man wast zijn koeien in zee. (foto: Corno van den Berg)

Het groene eiland verkennen kan op diverse manieren. Je hebt hier de fraai bewerkte bussen die lijken op Amerikaanse legertrucks. Ik kies een tuktuk, al is die ook net even anders. Het is eigenlijk een motor met zijspan.

De chauffeur vraagt waar ik heen wil. Ik heb geen idee en haal mijn schouders op. Heerlijk om die vertwijfeling in zijn ogen te zien. Dus rijden we door het regenwoud, door diverse dorpjes met een stop bij een klein winkeltje. Ik moet hier de verse kokosnoot proeven. Om de reis te eindigen bij een breed zandstrand.

Waar we even moeten stoppen voor een foto. Een lokale boer staat met zijn koeien in de zee. Ik kijk even goed, maar zie de man zijn dieren wassen. En ze genieten toch wel zichtbaar van het koele water. Het zijn deze verrassende ontmoetingen die de Filipijnen extra de moeite waard maken…  

Lees ook de andere artikelen:
Oneindig lang Eilandhoppen
Het wonderlijke eiland Bohol
Oog in oog met echte volkshelden
Heerlijk: Strand en snorkelen
Hoogtepunten van de Filipijnen De Filipijnen; bekend van oneindige stranden, bijzondere dieren (boven en onderwater) en vriendelijke mensen. Hoog tijd voor een rondreis.

Corno van den Berg

Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered

Siquijor is meer dan de Bolo Bolo
Corno heeft het zelf mogen ervaren. Zo ook Floortje Dessing, die hier een eerste signaal kreeg van nierfalen. De Bolo Bolo was tot recentelijk de enige geneeswijze die de mensen van het geïsoleerde eiland Siquijor kenden. Niet alleen een Bolo Bolo sessie is een beleving, het hele eiland zit vol met verrassingen; de lokale bewoners zijn bijzonder gastvrij, er is minimaal verkeer en de natuur is prachtig en ongerept!

Huur een fiets en trek er op uit
Rondom de kustlijn ligt een goed geasfalteerde weg die je perfect kunt gebruiken om een volle dag op avontuur te gaan. De totale lengte is grofweg 70km en kan met een goede mountainbike in een dag worden afgelegd. Onderweg kom je zonder twijfel de leukste ontmoetingen met lokale bewoners tegen en stranden die voor jezelf zijn! Het binnenland is ruig en biedt o.a. prachtige berggebieden, watervallen en grotten.

Maak een dagtocht naar Apo Island!
Op ongeveer twee uur varen tref je het beroemde Apo Island. Een populaire duikbestemming, maar zeker ook geweldig om een dag te snorkelen. De koraaltuinen rondom het eiland behoren tot de meest biodiverse van het land, en dat merk je zodra je je ogen opent onder het wateroppervlak. Een aanrader voor zowel waterratten als gezinnen met kinderen!

Speciale reizen!

Undiscovered organiseert individuele rondreizen naar de Filipijnen en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Bekijk meer hoogtepunten en rondreizen Filipijnen op de website van Undiscovered of neem direct contact op met een van de reisspecialisten:

Website: www.undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Deze special is gemaakt in samenwerking met Undiscovered en Cathay Pacific.