Deel

0
Tweet about this url
Oneindig eilandhoppen

Eén van de vele eilandjes op de Filipijnen. (foto: Corno van den Berg)

Oneindig eilandhoppen

Zelf op reis naar de Filipijnen?
Bekijk het volledige aanbod reizen van Undiscovered

De Filipijnen bestaan uit 7.107 eilanden. Ideaal om te eilandhoppen dus. Dit kan per veerboot, maar ook per traditionele houten vissersboot.

Een veerboot is niet meer dan een vervoermiddel van A naar B. Een houten vissersboot is datgene wat je bij dit soort tropische bestemmingen verwacht. Een dek om te zonnebaden, de zon op je hoofd en de wind in je haren. Met de zee om je heen en her en der een eiland met palmbomen, stranden en dorpjes.

De baby slaapt in een minihangmatje, in de schaduw van enkele bomen. Ze heeft geen idee dat ik er ben. Een groepje mannen ligt languit op banken bij het piepkleine kerkje. Het vissersdorpje is in ruste in de warme middag op zomaar een eilandje op de Filipijnen.

De slapende baby in een hangmat. (foto: Corno van den Berg)

De Spanjaarden hebben hier eeuwen geleden het christendom naar toe gebracht, maar ook de siësta. En beiden zijn nog steeds populair merk ik. Een man pakt een mes en hakt de bovenkant van een kokosnoot er af. Ik krijg een rietje voor het kokosvocht en een spateltje voor de romige kokos. Op het strandje overvalt de rust me, ondanks het kabbelende geluid van de golven.

Terug op de boot vraag ik me af waarom ze hier geen Spaans praten. De Spanjaarden hebben hier toch ruim driehonderd jaar geheerst,  waardoor delen van Zuid-Amerika nu Spaans praten. Misschien komt het omdat hier al ruim honderd dialecten werden gesproken.

De verse lunch op de boot. (foto: Corno van den Berg)

Net op het moment dat mijn gedachten verder afdwalen, komt een heerlijke geur voorbij. De kok op het achterdek gooit zijn breedste glimlach er uit. Op een piepklein bbq-tje maakt hij net gevangen garnalen, krab, tonijn en sateetjes klaar. Hij vraagt of ik honger heb. Hij wacht niet op mijn antwoord, maar begint aan het toetje van verse mango, ananas en watermeloen.

Ik ben opgestapt op Mactan Island, net onder het stadje Cebu, met onder meer stops op Olango Island, Mahanay Island en Tambu Island. Sommige eilandjes bestaan alleen uit koraal en zijn verlaten. Anderen hebben goudgele strandjes, soms zie ik kleine dorpjes. Ik voel me nietig; ik doe zo’n tien van de ruim zevenduizend eilanden aan. Je kunt hier eindeloos de zee op gaan.

Een dagje varen van eiland naar eiland. (foto: Corno van den Berg)

Later reis ik met de veerboot door naar het eiland Bohol, het land van de spookdiertjes en chocoladeheuvels. En ook het eilandje Sicuijor staat op het programma, waar veel Filipijnen angst voor hebben. Het is namelijk beroemd en berucht vanwege heksen en tovenaars.

In de vertrekhal op de kade speelt een bandje van blinde muzikanten heerlijke tropische noten om me in de sfeer te krijgen. Onderweg laten dolfijnen zich tweemaal zien. Het is typisch voor de Filipijnen, overal wacht een verrassing.

Lees ook de andere artikelen:
Het wonderlijke eiland Bohol
Oog in oog met echte volkshelden
Heerlijk: Strand en snorkelen
Op bezoek op het 'enge' eiland Siquijor
Hoogtepunten van de Filipijnen De Filipijnen; bekend van oneindige stranden, bijzondere dieren (boven en onderwater) en vriendelijke mensen. Hoog tijd voor een rondreis.

Corno van den Berg

"Op zoek naar de mooiste onontdekte eilandjes..."
Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered Palawan
Palawan is in onze ogen synoniem voor paradijs. De natuur is fenomenaal aanwezig in alle opzichten en duizenden kleine strandjes waar zelden iemand komt wachten om ontdekt te worden...

Malapascua
Echt een ons-kent-ons-eiland waar je heerlijk kunt opgaan in het lokale eilandleven. Vooral bekend bij duikers vanwege de voshaaien, maar Malapascua is zeker een eiland waar je een weekje kunt vertoeven op de witte stranden, weg van de massa.

Caramoan Islands
Hagelwitte zandstrandjes met hoge kalksteenformaties die uit de zee oprijzen, diepblauwe binnenmeren, watervallen, enorme grotten en een prachtige turkooizen zee bieden een overweldigende setting voor een uniek gevoel. Door de afgelegen locatie worden de Caramoan Islands nog door weinig mensen bezocht.

Speciale reizen!
Undiscovered organiseert individuele rondreizen naar de Filipijnen en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Bekijk meer hoogtepunten en rondreizen Filipijnen op de website van Undiscovered of neem direct contact op met een van de reisspecialisten:

Website: www.undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Deze special is gemaakt in samenwerking met Undiscovered en Cathay Pacific.