Deel

0
Tweet about this url
Strand en snorkelen

Een van de vele typische stranden op de Filipijnen. (foto: Corno van den Berg)

Strand en snorkelen

Zelf op reis naar de Filipijnen?
Bekijk het volledige aanbod reizen van Undiscovered

Zonovergoten goudgele stranden, palmbomen en kristalhelder water. De Filipijnen moet je beleven; boven en onderwater.

Zodra ik onder water ga zie ik kleurrijke vinnen en hongerige monden voor mijn snorkelmasker. Ik zie door de vissen het koraal niet meer. En weet niet waar ik moet kijken. De vissen worden hier geregeld gevoerd. Sommige zijn ietwat verward; ze zien mijn typisch Nederlandse kuiten aan voor witbrood.

Als ze door hebben dat ik niets te eten bij me heb opent de onderwaterwereld zich volledig. Als eerste zie ik een oranje vis met witte strepen die tussen de tentakels van een zeeanemoon zijn territorium verdedigt. He, die ken ik. Dat is Nemo, uit de Disney-film. In het echt is hij nog leuker.

Tijdens het snorkelen kom ik Nemo vaak tegen. (foto: Sergiu Bacioiu)

De keuze waar het water in te gaan is groot. Beroemd zijn Apo Island (zeeschildpadden), Donsol (walvishaaien), Coral Garden bij Puerto Gallera en Hundred Islands National Park. Maar feitelijk kun je overal goed duiken, alsook snorkelen. En is het zelf ontdekken misschien nog wel het leukst.

Want bijna overal heb je kans op bijzondere ontmoetingen; de wateren van de Filipijnen zijn rijk aan dieren. Van lieflijke zeeschildpadden tot majestueuze walvishaaien. En van statige reuzenmanta’s tot kleurrijke papegaaivissen.

Met name laatstgenoemden zijn soms erg nieuwsgierig. Of eigenlijk neurotisch. Ze zwemmen snel dichterbij, tot vlak voor mijn neus. Dat is even schrikken. Om dan weer schielijk weg te zwemmen. Ja ja, ik snap de hint. Dit is hun stukje koraal. Gelukkig is er nog veel meer, dus zwem ik maar even verder.

Koreaanse toeristen op een strandje bij laag water. (foto: Corno van den Berg)

De stranden her en der zijn veelal verlaten. Ik doe mijn flippers uit en voel het zand tussen mijn tenen. Opnieuw zie ik overal kleuren. Een goudgeel strand, met groene bomen en blauwe lucht appelleert toch wel heel erg aan mijn droombeeld van de tropen.

Op een zandbank ontmoet ik een groepje Koreanen. Ze liggen languit, maar niet om te zonnebaden. Ze willen juist geen kleurtje opdoen; bij hen is een zo wit mogelijke huid erg populair. Dus smeren ze zo’n beetje de sterkste zonnebrand ter wereld op hun lichaam.

De Koreanen zoeken de zee vooral op om af te koelen. Ja, het kan hier best warm worden, erg warm. En ja, ze hebben gelijk. Oké, vooruit maar weer. Plons. Heerlijk.

Lees ook de andere artikelen:
Oneindig lang Eilandhoppen
Het wonderlijke eiland Bohol
Oog in oog met echte volkshelden
Op bezoek op het 'enge' eiland Siquijor
Hoogtepunten van de Filipijnen De Filipijnen; bekend van oneindige stranden, bijzondere dieren (boven en onderwater) en vriendelijke mensen. Hoog tijd voor een rondreis.

Corno van den Berg

"Snorkelen met 'de grote drie' van de Filipijnen"
Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered

De walvishaaien van Donsol
Tijdens mijn laatste bezoek aan Donsol was ik alleen met maar liefst vijf walvishaaien! Een onbeschrijflijk gevoel. In Donsol komen de walvishaaien voor in een natuurlijke omgeving, doordat hier de Donsol River veel plankton de zee invoert. Een bezoek gaat gepaard met strenge duurzaamheidsvoorschriften voor behoud van de walvishaaien, een fantastisch voorbeeld van duurzaam toerisme.

De zeekoeien van Busuanga
De zeer zeldzame zeekoe leeft in de wateren ten noorden van Palawan bij Busuanga. De omgeving alleen al is verbluffend, maar een ontmoeting 'up close and personal' met een zeekoe is waanzinnig! Zeekoeien zijn schuw van aard, dus je moet wel wat geluk hebben.

De schildpadden van Apo Island
Zonder twijfel de beste snorkelbestemming van de Filipijnen! De koraaltuinen van Apo Island zijn in zeer gezonde staat en kennen een enorme biodiversiteit aan koralen en vissen. Vele schildpadden zwemmen vlak over de koralen om het perfecte plaatje compleet te maken!

Speciale reizen!
Undiscovered organiseert individuele rondreizen naar de Filipijnen en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Bekijk meer hoogtepunten en rondreizen Filipijnen op de website van Undiscovered of neem direct contact op met een van de reisspecialisten:

Website: www.undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Deze special is gemaakt in samenwerking met Undiscovered en Cathay Pacific.