Deel

0
Tweet about this url
Wonderlijk Bohol

De 'chocoladeheuvels' van Bohol. (foto: Corno van den Berg)

Wonderlijk Bohol

Zelf op reis naar de Filipijnen?
Bekijk het volledige aanbod reizen van Undiscovered

Vreemdsoortige chocoladeheuvels en guitige spookdiertjes. Dit is het wonderlijke Bohol.

De grote ogen kijken me aan. Dit wonderlijke wezen hangt aan de boomstam, en springt van de ene stam naar de andere. Ze kunnen hun kop 360 graden draaien. Het spookdiertje is een mix van Yoda uit Star Wars en een Gremlin. Of zal Hollywood juist dit dier als voorbeeld hebben genomen?

Ditmaal kijkt een Filipino me indringend aan. Het is Carlito Pizarras, ook wel bekend als de ‘Tarsier Man’. Hij is de woordvoerder van de Philippine Tarsier Foundation om het dier te beschermen tegen uitsterven. Een nobel, maar lastig streven. ,,Door ontbossing verdwijnt meer leefgebied. En zijn uiterlijk helpt ook niet mee,” zegt Carlito. ,,Ze zijn te leuk en te lief. Dus wil iedereen ze hebben.”

Een lief spookdiertje. (foto: Corno van den Berg)

Ze zijn zo groot als een hand. Het is dat Carlito deze wonderlijke wezens weet te vinden. Groene bladeren en takken in het vochtige regenwoud is alles wat ik zie. Ik zweet een bonte mix van emotie en inspanning, maar ben ook blij. Om dit soort ontmoetingen mee te kunnen maken reis ik.

Een groepje mannen staat met hun voeten in de modder, voorover gebukt. Een van hen maakt alles met een hark gelijk, waarna anderen om de 30 cm een jong rijstplantje poten. Tot alle rijstvelden vol zijn en ze verderop doorgaan. Maar het is even pauze, want die vreemde toerist met zijn camera vinden ze toch wel interessant.

Een paar draaien een sigaret, anderen vegen het zweet van hun voorhoofd en maken wat grapjes om die slungelige Nederlander. Maar niet te lang, want ze moeten door. Totdat deze vallei klaar is.

Mannen werken op een rijstveld. (foto: Corno van den Berg)

De mannen worden omringd door talloze heuvels. Door de iconische vorm lijken het net kleine vulkaantjes, maar het is een voormalig koraalrif. Dit zijn de Chocolat Hills, meer dan duizend puisten in het hart van het eiland Bohol. Of eigenlijk mooie iconische heuvels, alsof een kunstenaar ze hier heeft neergelegd.

Maar alles is groen. En groene chocolade ken ik niet. Ze zullen toch geen duurzame chocolade bedoelen? Een stem verstoort mijn gedachten. ,,Van februari tot en met mei verdroogt het gras op de heuvels, dat dan bruin wordt. Dat verklaart de naam,” aldus de gids. Ah, en de rest van het jaar zijn ze groen, zoals nu.

Ik heb dus ‘pech’, al voelt het niet zo. Mijn ogen dwalen over de vele heuvels. ,,Ooit was dit de bodem van de zee. Later werd het omhoog geduwd en zorgde erosie voor de vreemde vormen van de heuvels. Inmiddels zijn ze begroeid en behoort het tot de mooiste landschappen van Azië,” vertelt de gids.

De smalle wegen kronkelen door het landschap. Ik loop nog wat te dwalen. En zie een klein cafeetje tussen de palmbomen. Al is het niet meer dan wat planken die redelijk willekeurig bij elkaar zijn getimmerd. Enkele mannen zitten wat te kaarten, de barman kijkt me verwachtingsvol aan. En ja, een mooie dag moet je afsluiten met een biertje, dus vooruit.

Lees ook de andere artikelen:
Oneindig lang Eilandhoppen
Oog in oog met echte volkshelden
Heerlijk: Strand en snorkelen
Op bezoek op het 'enge' eiland Siquijor
Hoogtepunten van de Filipijnen De Filipijnen; bekend van oneindige stranden, bijzondere dieren (boven en onderwater) en vriendelijke mensen. Hoog tijd voor een rondreis.

Corno van den Berg

"Het platteland van Bohol wordt vaak onterecht overgeslagen..."
Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered

Fietsend door de Chocolate Hills
Waar iedereen per minibus naar het bekende uitzichtpunt van de Chocolate Hills rijdt, fiets jij dwars door en over deze prachtige formaties heen. De omgeving is werkelijk prachtig en de lokale bewoners maken maar al te graag contact met je.

Bohol Bee Farm
Een must see! Bij de Bohol Bee Farm is alles duurzaam. Lokale bewoners maken de mooiste ambachtelijke producten die je er ook kunt kopen. Het restaurant biedt fantastiche organische gerechten uit eigen tuin. Tel daar een geweldig uitzicht over zee bij op en je dag is al perfect!

Walvissen spotten bij Pamilacan Island
Op slechts enkele kilometers ten zuiden van Bohol is een grote migratieroute van walvissen, nabij Pamilacan Island. Het hele jaar rond zie je er dolfijnen en kleine walvissen, maar in de periode maart tot juni zwemmen in deze wateren ook potvissen en brydevinvissen!

Speciale reizen!
Undiscovered organiseert individuele rondreizen naar de Filipijnen en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Bekijk meer hoogtepunten en rondreizen Filipijnen op de website van Undiscovered of neem direct contact op met een van de reisspecialisten:

Website: www.undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Deze special is gemaakt in samenwerking met Undiscovered en Cathay Pacific.