Deel

0
Tweet about this url
Een autootje huren

Het landschap van Lesbos (foto: Corno van den Berg).

Een autootje huren

Wil je meer tips en foto's? Volg Corno dan op:
Facebook
Twitter
Instagram

Absolute vrijheid; dat is voor mij het huren van een auto. Waarbij je een verlaten weg kunt nemen, kunt stoppen wanneer je wilt en eindeloos kunt lunchen. En meer.

Zowel op Lesbos als Chios ga ik op pad. Met minimale voorbereidingen, slechts één kaart en een handzame huurauto zodat ik overal kan parkeren. Met maar een doel: verkennen op, maar vooral ook buiten de gebaande paden. En mezelf laten verrassen.

De route is intrigerend, want er is maar één weg. Deze is zo'n 50 kilometer lang, slingert langs maar liefst 19 bergdorpen, waar slechts 800 mensen leven. In totaal. Dit is het noordwesten van Chios, een desolaat deel van het eiland. Waar zich een kleine tragedie afspeelt.

De route begint bij Volissos met op het programma eindeloze vergezichten, rust, groene heuvels en meer. Verlaten is hier het sleutelwoord. In meerdere opzichten.  Bij één van de dorpjes ligt een schooltje, met maar één klas. De leraar woonde eronder, veel van het lesmateriaal ligt er nog. Het lijkt een bevroren moment in de tijd.

Een rustiek dorpje op Chios. (Foto: Corno van den Berg)

Onderweg kom ik verlaten kloosters tegen. En zelfs een compleet verlaten dorp; Palaia Potamia. Het ligt diep verborgen tussen de heuvels. Ooit zorgde dat voor bescherming tegen alles en iedereen, maar tijden veranderen. Het gebrek aan zonlicht deed iedereen uiteindelijk verdwijnen. Nu is het angstaanjagend en mooi tegelijk.

In het beroemde dorp Agio Galas moet ik alles even laten bezinken. Hier leven al 6.000 jaar mensen, zo blijkt uit fossielen in de grot. De grot ligt achter het beroemde kerkje dat tegen de rotswand is gebouwd.

Het is lunchtijd. Ik zit riant onder de bomen, ik drink wat water uit een beekje. Een 99-jarige man komt kijken naar al die gekke toeristen. Hij wil graag een boek over de geschiedenis van het gebied verkopen aan me. Hijzelf staat er ook in, laat hij trots zien. Het boek gaat over de mensen die hier leefden, maar ook over de laatste inwoners.

Bij vertrek zie ik dat hij het brood mee krijgt dat de toeristen laten liggen. Heeft de dag hem in ieder geval nog iets opgeleverd. Maar het kan de toekomst niet verhullen. De jongeren trekken weg uit dit afgelegen gebied. Er is geen werk, geen toekomst. De ouderen blijven achter, totdat…

Ook op het grotere Lesbos ga ik op pad. En verschijnt er ineens een Romeins aquaduct, midden tussen de olijfbomen. De weg er naar toe is niet de meest eenvoudige. Dwars door het dorpje Mória, zonder al te veel wegwijzers. Waarna de weg snel slechter wordt; ik zie meer rotsen en kuilen dan bomen.

Het Romeins aquaduct op Lesbos. (Foto: Corno van den Berg)

Maar dan ineens verschijnt daar midden in het landschap een boogmuur van maar liefst 170 meter lang, 26 meter hoog en 17 bogen. Het aquaduct stamt uit het begin van onze jaartelling is en moest water van Agiasos op de berg Olympus naar de hoofdstad Mytilini brengen. 

Het liefste zoek ik verlaten strandjes. Ik pak de kaart en ga rijden. Met een kustlijn van zo’n 370 kilometer is het niet verwonderlijk dat ik talloze baaitjes tegen kom. Soms met een strandje, soms met een ongekend lang strand zoals Skala Eressou. Het zijn slechts enkele bijzondere verhalen die ik per auto ontdek. Terwijl ik nog maar net ben begonnen.
Genieten op Lesbos en Chios Lesbos is overbekend. Maar waarvan ook alweer? En over Chios heb ik ook wel eens wat gehoord. Denk ik. Hoog tijd voor een bezoek aan deze twee eilanden. Die elk een totaal eigen karakter blijken te hebben.

Corno van den Berg

De eilanden Lesbos en Chios zijn goed te berijden. De wegen zijn goed en de bewegwijzering ook. Op talloze plaatsen kun je kaarten krijgen waar de belangrijkste wegen op staan. Zoals de autoverhuurbedrijven, de luchthaven en lokale vvv's.

Je kunt bij aankomst op de luchthaven van Lesbos of Chios eenvoudig een auto huren. Al is het eenvoudiger om het vooraf te regelen, om teleurstellingen te voorkomen. Ook in de grotere steden zoals Mytilini en Chios vind je alle bekende autoverhuurbedrijven.

Meer info: Lesbos (en) en Chios (en)