Deel

0
Tweet about this url
Genieten in Griekenland

De beroemde windmolens op Chios. (foto: Corno van den Berg)

Genieten in Griekenland

Wil je meer tips en foto's? Volg Corno dan op:
Facebook
Twitter
Instagram

De Noord-Egeïsche eilanden, een groep eilanden in het uiterste noordoosten van het land. Vlak voor de kust van Turkije, maar het is ontegenzeggelijk Griekenland.

Op mijn blote voeten loop ik door het water, de golven slaan op mijn enkels. Ik denk aan wat ik het meeste mis aan vakantie als ik weer thuis ben. Dat is de overdaad aan zon in combinatie met een fijne temperatuur, het kabbelen van de golven met eindeloze uitzicht over zee, lekker vers eten alsook de geluiden van de jungle. Hmm, dat laatste ga ik hier niet vinden, maar de rest wel. In overvloed.

Een paar weken gelegen kwam de vraag: Wil je naar Lesbos? Mijn gedachten gingen meteen van links naar rechts, maar veel informatie over het eiland kwam er niet naar voren. Natuurlijk ken ik het verhaal waar ik als klein jongetje nogal lacherig over deed. Ja, het woord lesbisch is afgeleid van de naam van dit eiland.

Maar de reden van de naamgeving was me onbekend. Google helpt me. Het is ontstaan door de gedichten van Sappho, een vrouw die volgens de geschiedenis 625 v.Chr. werd geboren in Antissa op Lesbos. Zij was de eerste vrouw in de Griekse oudheid die de moed had over vrouwen te zingen, in tegenstelling tot de stoere mannenliederen die destijds erg populair waren.

Skala Erressos op Lesbos. (Foto: Corno van den Berg)

Haar gedichten verhaalden over de liefde van vrouwen onderling, maar ook over bruiloften en meer. Ook nu nog is het eiland populair bij lesbische vrouwen, wat bijvoorbeeld nog op het strand bij Erressos te zien is. Al vind je hier ook veel backpackers, die het woord ‘relaxen’ opnieuw aan het uitvinden zijn. Ik doe maar even mee, want ik ren al vaak zat. En niet alleen als ik sport.

Het zijn van die beelden die je herkent op Griekenland. Voor mij staat de oude windmolen langs de Golf van Gera. Met opnieuw water om me heen. Het is lastig te bedenken dat dit vroeger een vulkaan was; de vulkaankegel is totaal onder water verdwenen. Net als bij die andere markante baai van Lesbos; de Golf van Kalloni. Er is nog wel vulkanische activiteit; diverse warmwaterbronnen vormen het bewijs.

Een van de strandjes op de eilanden. (Foto: Corno van den Berg)

Lesbos is een van de grootste eilanden van Griekenland. De lengte van het eiland is maximaal 70  kilometer lang en 44 kilometer breed. Het noordelijk deel van het eiland is onvruchtbaar en kaal. Een intrigerend soort maanlandschap, die het best te voet kunnen worden verkend.

Het zuidelijk deel is wel vruchtbaar en is bebost. Hier staan maar liefst 11 miljoen olijfbomen. Ongeveer, ik ga ze niet allemaal tellen. Gids Aggeliki lacht: ,,De belangrijkste exportproducten zijn naast olijven, ouzo en sardines.” Mooi, denk ik. Het is toch lunchtijd en dit past daar naadloos bij.

Traditionele kledij op Chios. (Foto: Corno van den Berg)

Op deze rondreis ga ik ook naar Chios, dat iets onder Lesbos ligt. Het is eenvoudig met de veerboot of een klein vliegtuigje te bereiken. Chios is veel kleiner; zo’n 50 kilometer lang en 29 kilometer breed. Volgens veel inwoners is het de geboorteplaats van de dichter Homerus, al ontbreekt daarvoor het bewijs.

Dit soort verhalen horen bij Griekenland, hier lopen heden en verleden in elkaar over. Bij elk feitje hoort een legende; met veel ruimte voor een eigen interpretatie.  Zo hoort het in Griekenland. Het gaat hier al eeuwen zo, getuige de Griekse mythes. Het kan waar zijn of niet. Maar het is altijd leuk om te horen. En geeft een plek net even iets extra.
Genieten op Lesbos en Chios Lesbos is overbekend. Maar waarvan ook alweer? En over Chios heb ik ook wel eens wat gehoord. Denk ik. Hoog tijd voor een bezoek aan deze twee eilanden. Die elk een totaal eigen karakter blijken te hebben.

Corno van den Berg

Lesbos en Chios kun je zelf eenvoudig ontdekken. Beide eilanden liggen zo'n drie uur vliegen vanaf Nederland en zijn per directe vlucht bereikbaar.  In de artikelen in deze special vind je veel informatie over excursies, bezienswaardigheden en dingen die je kunt doen.

Meer info: Lesbos (en) en Chios (en)