Deel

0
Tweet about this url
Los op Lesbos

Het beroemde hotel Delfinia bij Molivos op Lesbos.

Los op Lesbos

Wil je meer tips en foto's? Volg Corno dan op:
Facebook
Twitter
Instagram

Lesbos is populair bij zonaanbidders. Maar er is meer te vinden op dit eiland. Een speurtocht naar bijzondere verhalen …

Het bordje aan de weg is niet echt uitnodigend. Klein en onopvallend. Maar hier gaat een bijzonder verhaal schuil. Ik sta bij Delfinia, het eerste luxehotel op Lesbos.  Eigenaar Michael Goutos wilde toerisme ontwikkelen in het totaal onbekende plaatsje Molivos. We schrijven het jaar 1961.

Maar Molivos ligt erg afgelegen en was niet echt eenvoudig te bereiken. Het was een immense gok. Desondanks liet hij het strand een hotel bouwen, maar wel in traditionele sfeer. Zodat het niet te veel zou opvallen. Het bleek een juiste keus.

Het hotel raakte al snel zo populair dat zelfs filmsterren hier kwamen logeren. En het toerisme op Lesbos was geboren. Ik laat het hotel even op me werken. En dan vooral het zwembad met kleurrijke parasols. Het uitzicht eindigt in de heuvel waarop het idyllisch gelegen stadje Molivos ligt met bovenop het kasteel.

Het is typisch een ansichtkaart, al is het tegenwoordig eerder een populaire foto op Facebook. Maar ik begrijp wel waarom filmsterren hier graag trendsetters wilden zijn. Ik wandel via het strand naar het stadje, zoals ik ook al op Skala Erressos deed.

Molivos gezien vanaf het kasteel. (Foto: Corno van den Berg)

Het is raar hoe het soms werkt in je hoofd. Je denkt aan Griekenland en hebt dan een bepaald beeld. Molivos is zoals ik me Griekenland vroeger had voorgesteld. Zo’n kleurrijk dorpje aan zee. Met een klein gezellig haventje, waar bootjes eindeloos dobberen op de golven van de zee.

Talloze restaurants adverteren met hun menu’s bij de tafels. Maar bij mij werken vooral de heerlijke geuren uit de keuken. Op diverse plaatsen hangen inktvissen aan hun poten te drogen in de zon. Voordat ik wat foto’s ga maken, ga ik even aan een tafel zitten. Genieten in Griekenland. Het is zo cliché dat het weer leuk wordt.

De hoofdstad Mytilini. (Foto: Corno van den Berg)

Maar Lesbos is meer dan de kust. Ik wil dwalen door het relatief onbekende hart van het eiland. Over eenzame weggetjes en tussen de opvallende heuvels. Om lekker rond te rijden en af en toe te stoppen. De wegen zijn goed en verdwalen zal niet gebeuren. Met her en der een stop langs traditionele bergdorpjes.

Zoals in Agiasos, een dorpje dat tegen een heuvel ligt aangeplakt. Het centrum is opvallend smal en grotendeels overdekt door decennia oude wijnstruiken. Ze beschermen tegen de zon en geven heerlijke druiven.

Een groepje mannen is in gesprek. Het dialect in dit dorp schijnt zo anders te zijn, dat zelfs een Griek het niet kan verstaan. Maar ja, dat kan ik niet checken. Dan ga ik wel verder met sfeer proeven, ook geen straf hier.  
Genieten op Lesbos en Chios Lesbos is overbekend. Maar waarvan ook alweer? En over Chios heb ik ook wel eens wat gehoord. Denk ik. Hoog tijd voor een bezoek aan deze twee eilanden. Die elk een totaal eigen karakter blijken te hebben.

Corno van den Berg

Lesbos leent zich erg goed voor een vakantie. Het beroemde Griekse eiland biedt een grote diversiteit, een lekker klimaat, verfijnd eten en de vriendelijke bevolking.

Je kunt hier op talloze plaatsen goed wandelen, maar ook per scooter of huurauto op pad. Er zijn genoeg excursies, een belangrijk deel ervan vind je terug in de verhalen in deze special. Maar er is meer...

Meer info: Lesbos (en)

Maak kennis met Molivos
Ga kijken bij: Molivos (en)
 

Het eerste hotel in Molivos
Ga kijken bij: Hotel Delfinia (en)