Deel

0
Tweet about this url
Onverwachte excursies

De flamingo's bij de zoutpannen van Kalloni. (foto: Corno van den Berg)

Onverwachte excursies

Wil je meer tips en foto's? Volg Corno dan op:
Facebook
Twitter
Instagram

Een vrouwenfederatie waar de beste lekkernijen worden gemaakt. Parmantige flamingo’s en een bos van eeuwenoude versteende bomen. Wonderlijke excursies.

Het winkeltje ligt langs de weg in het onbekende dorpje Mesótopos. Als je niet goed oplet rij je er zo aan voorbij. Het staat vol met de lekkerste koekjes, desserts, jams, maar ook handgemaakte pasta’s en talloze dranken. En natuurlijk mag je proeven en zelfs zien hoe ze alles klaar maken.

Het wordt gerund door de lokale vrouwenfederatie van 36 vrouwen. Op heel Lesbos zijn zes vrouwenfederaties te vinden. Ooit opgericht door vrouwen om het huisvrouw zijn te verruilen voor werk. Alsook om eeuwenoude tradities in stand te houden.

Al krijg ik in de winkel bij een koffie met koekje een iets genuanceerder antwoord. ,,We organiseren jaarlijks een groots feest in de regio om het leven te vieren.” Oké, daar wil ik wel aan mee doen.

De keuken van de vrouwenfederatie. (Foto: Corno van den Berg)

Lesbos heeft meerdere ‘vreemde’ attracties. Zoals versteende bomen in het westen van het eiland bij Sigri. Zo’n 20 miljoen jaar geleden werd een compleet bos in een mum van tijd bedolven onder hete lava.

Uit onderzoek bleek het te gaan om pijnbomen, cipressen en sequoia’s; met meer dan honderd meter de hoogste bomen ter wereld. Die vooral bekend zijn van de immense bossen in de Verenigde Staten. Grote delen van de bomen versteenden en lang eeuwenlang onder de grond.

Ook nu nog staan ze rechtop in het verder lege landschap. Als een ode aan het voormalige bos van Lesbos. De jaarringen zijn nog steeds goed te zien, bij sommigen zelfs het complete wortelstelsel. Het is heerlijk om hier te struinen.

De versteende bomen in het verder kale landschap van Lesbos. (Foto: Corno van den Berg)

Het bos is één van de grootste ‘Petrified Forests’ ter wereld. Sommige ‘bomen’ vind je zelfs naast de doorgaande weg, al vind je de meeste in het door UNESCO beschermde natuurpark. In het bijbehorende museum in Sigri neem ik een duik in de geschiedenis en maak ik kennis met de oerkrachten van Moeder Natuur.

Zweten, dat doe ik op de eilanden veelvuldig. Van de lekkere zon, een venijnig steile heuvel, maar ook in een traditionele hamam. Dit van oorsprong Turkse badhuis staat achter een herenhuis in Mesagros op Chios. Urenlang wordt het hout opgestookt, totdat het vocht letterlijk je poriën uit loopt.

Het herenhuis met daarachter de hamam. (Foto: Corno van den Berg)

Ik zie roze stippen in de zoutpannen. Niet een paar, maar tientallen. Het zijn Europese flamingo’s, die in de baai van Calloni op Lesbos een plekje hebben gevonden om te overwinteren. Ook zie ik enkele pelikanen vliegen, net als gewone ooievaars en zwarte ooievaars. Ik snap waarom kenners dit eiland één van de beste plekken voor vogelaars vinden.

Iedereen die ik spreek laat zijn liefde voor Lesbos en Chios zien. Zij zijn hier geboren, dus raar is het niet. Maar met dit klimaat, de vriendelijke mensen en de Griekse eetcultuur doe ik gewoon mee. Ik val er ook voor. Hard, en dat ging opvallend snel.
Genieten op Lesbos en Chios Lesbos is overbekend. Maar waarvan ook alweer? En over Chios heb ik ook wel eens wat gehoord. Denk ik. Hoog tijd voor een bezoek aan deze twee eilanden. Die elk een totaal eigen karakter blijken te hebben.

Corno van den Berg

Lesbos en Chios hebben talloze excursies die net even anders zijn. Hier vind je er drie, maar er zijn er veel meer. Op de diverse websites vind je veel tips.

Meer info: Lesbos (en) en Chios (en)

Ontdek het stenen woud
Ga kijken bij: Lesbos Museum (en)
 

Vogels spotten op Lesbos
Ga kijken bij: Lesbos Birding (en)

Relaxen in een hamam
Ga kijken bij: Hamam Mesagros (en)