Deel

0
Tweet about this url
Bergen en meren

Het meer van Bohinj. (foto Corno van den Berg)

Bergen en meren

De onbekende Julische Alpen liggen vol met gletsjers, bergmeren en watervallen. Ideaal om te wandelen of om bergsporten te doen. Of voor ‘rusttoerisme’.

Mijn kennismaking met het ruige noorden van Slovenië is bijzonder. In de ochtend liet ik het rumoerige Utrecht achter me om via het drukke Schiphol te landen in een ander land en met de huurauto binnen een half uur de bergen in reed. En alleen was met Moeder Natuur. Om in de middag op mijn gemak te wandelen naar een waterval. Vogels zingen, het water ruist in de verte. Rust, ruimte en bijna geen mensen. In minder dan een halve dag. Heerlijk.

Per mountainbike door een verlaten mijn. (foto: Corno van den Berg)

Ik maak kennis met de Logarska Vallei in het noorden van Slovenië, uitgesleten door gletsjers met uitzicht op besneeuwde bergpieken. De bergen zijn opvallend steil, als een soort poortwachters staan ze hier. Fier en afwachtend op wat komen gaat. Net als ik, maar dan wel iets anders. Ik eet en slaap op een Tourist Farm midden in de bergvallei. De boer is bezig het gras te maaien, terwijl uit de keuken heerlijke geuren komen.

De Logarska Vallei. (foto: Visit Slovenia)

Dit is het einde van de Alpen. En ik reis per auto langs slingerende bergweggetjes, te voet via de Panoramical Trail en op andere manieren. ,,Je staat in Afrika nu!” Huh, watte? ,,Ja, in het noorden van Slovenië botsen de Europese en Afrikaanse plaat op elkaar. Door de ongekende krachten die daarbij vrij kwamen zijn de Alpen gevormd,” zegt Dušan Štrucl tijdens de tocht op de mountainbike. Logisch, maar ik had er nooit bij stil gestaan. Nu wel, letterlijk.

Eén onderdeel van de tocht is geen standaardritje. Het pad loopt door een verlaten loodmijn. De hoofdlamp gaat aan, mijn ogen moeten even wennen. De gang is smal en het beperkte licht maakt het extra spannend. Ik krijg kippenvel. Is dat van de koude lucht of de adrenaline? Op sommige plekken is het zo vochtig dat er mist hangt. Mist onder de grond; wonderlijk.

Net op het moment dat ik denk dat dit best zwaar is, legt de gids alles uit over het extreem harde werk in de mijn. ,,De mijnwerkers verdienden goed geld, maar wel met gevaar voor eigen leven.” Wat in het naastgelegen museum nog eens duidelijk wordt. Maar eerst krijg ik bij binnenkomst zelfgemaakte schnaps van blauwbessen. Maar niet om het stof uit je longen te krijgen; dit is een traditie in de bergen.

Het meer van Bled en een Pletna. (foto: Corno van den Berg)

Het is een ansichtkaart, of meer van deze tijd: een wallpaper. En ja, het ziet er echt zo uit. Dit kende ik al van Slovenië; de beroemde foto van een eilandje met een kerk, bovenop de heuvel een kasteel en daarachter besneeuwde bergtoppen. Het beroemde meer van Bled moet ik bevaren. De kapitein staat achterop de Pletna, een boot met grote roeispanen waarmee hij staand moet peddelen.

Iets verderop ligt het veel rustigere Meer van Bohinj, in het enige nationale park van het land. Triglav Nationaal Park is vernoemd naar de hoogste berg van 2.864 meter. Het is vroeg in de ochtend, de piek is zichtbaar. ,,Je bent pas een echte Sloveen als je bovenop de berg hebt gestaan,” lacht gids Grega. Hmm, dat past nu niet in het programma, maar heb ik direct een reden om ooit nog eens terug te komen.

Gebieden zoals dit moet je actief beleven. En je laten verrassen. Op weg naar de Savica-waterval word ik afgeleid door de camping langs de oever van het meer. Dit is het ultieme kamperen; geen huizen of wat dan ook te zien, maar een uitzicht waar je U tegen zegt. Twee mannen nemen een ochtendduik in het bergmeer. Ik vind 14 graden te koud. Een graad of tien te laag. Ik kom wel terug in de zomer als de watertemperatuur aangenaam is.

Wandelend langs de talloze bergweiden, ontdek ik diverse kleine bergdorpjes. Met veel boerderijen waar je een verse lunch kunt nuttigen. Je hoeft maar aan te kloppen. Bijna iedereen spreekt wel wat Engels en Duits, waardoor je snel vrienden maakt. Ik blijf bijna te lang zitten, maar ik wil de zonsondergang meemaken op de weg naar Kranjska Gora via de onuitspreekbare Vršič Pass op 1.611 meter hoogte. In de sneeuw, ondanks het voorjaar.

Dit gebergte is de bron voor de Soča-Rivier, volgens velen de mooiste rivier van Europa. De reden; het water zit vol mineralen uit de kalksteen waardoor het lichtblauw of zelfs groen wordt. Ik zie op talloze plaatsen hoe het water kloven heeft gemaakt die als kunstwerken in het landschap liggen. Zoals bij de Tolmin Gorges, maar ook in de omgeving van Kobarid zie ik er genoeg.

Eén van de bergmeren in het noorden van Slovenië. (foto: Corno van den Berg)

Je kunt hier canyoning doen, kajakken, hydrospeed en meer watersporten. Ik kom voor het raften op de wilde Soča-Rivier. In de vroege ochtend wordt de hardplastic boot al snel meegezogen in de sterke stroming. De gids roept allerlei termen als ‘peddelen’, ‘stop’ en ‘achterwaarts’. De eerste watervallen doemen op en ik zet me schrap. Het water spat in mijn gezicht en ik ben klaarwakker.

Op veel plaatsen is het water kalmer. En kan ik om me heen kijken. De bergen zijn opvallend steil, de bomen erg groen en het extreem heldere water felblauw. Net op het moment dat mijn gedachten afdwalen, roept de gids: ‘peddelen’. Deze stroomversnellingen zijn pittig. En zoals verwacht volgt er toch nog een duik in het koude water. Maar ditmaal vind ik het helemaal niet erg.
Hoogtepunten van Slovenië ,,Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl"

Corno van den Berg

Slovenië is een land dat ideaal is voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van watersporten. En niet alleen in de bergen, maar eigenlijk door het gehele land. Het land telt maar liefst ruim 16.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, enkele honderden kilometers aan fietspaden en maar liefst 6.000 km aan mountainbikepaden en 5 bekende MTB-parken. In alle landschappen die Slovenië biedt. Bijna overal kun je dagwandelingen maken, al kun je ook meerdere dagen op pad.

 

WandelenLaat je inspireren door …

De Alpe Adria Trail (een must voor bergwandelaars) bestaat uit 43 dagetappes door Slovenië, Kärnten in Oostenrijk en Friuli Venezia Giulia in Italië. Alles bijelkaar kun je 600 km aan AA-paden nemen in de drie landen. Tien etappes zijn in Slovenië.
Een serieus alternatief is de Mountain Trail van 500 kilometer, die je in 30 dagen kunt doen.
Of de Via Alpina, dat alle Europese Alpenlanden met elkaar verbindt. Het Sloveense deel is 180 km lang.

Meer info: hiking-biking-slovenia.com

FietsenLaat je inspireren door …

Fietsen wordt steeds populairder; Slovenië heeft inmiddels al honderden kilometers aan fietspaden. Zeker ook met de komst van de e-bike die helpt bij de diverse heuvels in het land. In de bergen kun je los op de vele rivieren. Waarbij de beroemde, maar ook bijzondere fraaie Soča-Rivier een must is voor liefhebbers. Ook langs beroemde rivieren kun je goed fietsen langs gemarkeerde paden. Denk aan: Drava Cycling Trail (die Oostenrijk, Slovenië en Kroatië verbindt), Mura Cycling Trail (Oostenrijk, Slovenië en Kroatië), Parenzana Trail (Sloveens Istrië; voormalige treinrails tussen Triëst (Italië) en Slovenië en Poreč in Kroatië.

Meer info: hiking-biking-slovenia.com, HikeandBike, Mountainbikenomad

WatersportenLaat je inspireren door …

Slovenië is een land voor watersporters. Het land telt talloze rivieren met mooie namen als Savinja, Kolpa river, Drava en Sava. Waar je bijvoorbeeld in kunt zwemmen, maar ook kunt vissen. Terwijl je in de bergen kunt raften, kajakken en meer. Waarbij de beroemde, maar ook bijzondere fraaie Soča-Rivier een must is voor liefhebbers.

OvernachtenLaat je inspireren door …

Op talloze plaatsen in de bergen kun je goed eten en overnachten, zoals op Lenar Tourist Farm in Logarska Valley of Hotel Hvala in de Soča-Vallei.