Deel

0
Tweet about this url
Een land vol wijn

Eén van de vele wijngaarden in het land. (foto Corno van den Berg)

Een land vol wijn

Zelf slapen bij wijnboeren?
Klik dan hier

Slovenië is een land van wijn; wit en rood. Je kunt het zelf ontdekken; te voet, met de auto, per fiets of andere manieren.

In het donker kom ik aan in dit gebied Podravje, dat in het oosten tegen de grens van Oostenrijk en Hongarije aan ligt. Volgens kenners dé beste plek voor witte wijn. Ik weet dus niet hoe de omgeving er uit ziet. Maar ik ben nog wel op tijd voor een wijnmaaltijd bij Vino Valdhuber; een wijnproeverij in combinatie met lokale gerechten.

Bij aperitieven van vis komen lichte witte wijnen op tafel, bij het hertenvlees bijvoorbeeld de zwaardere. Ik hou meer van wit dan rood en de wijnen passen perfect bij het vlees. Wijnmaker Bogomir kijkt hoopvol of ik alles lekker vind. Dat is het probleem niet, wel of ik nog een plekje in mijn maag voor het dessert kan vinden.

Hertenbiefstuk bij een wijnproeverij. (foto: Corno van den Berg)

De volgende ochtend wrijf ik de slaap uit mijn ogen. En ben benieuwd waar ik ben. De vogels zingen en ik hoor geen verkeer. Wel zie ik wijnstruiken tot aan de horizon. De zon komt op over de glooiende heuvels en gooit een gouden gloed over de nog jonge druiven. Dit is dus slapen bij een wijnboer. Zo wil ik wel vaker wakker worden.

Slovenië kent drie grote wijngebieden; in het noordoosten (Podravje), het zuidwesten (Posavje) en het westelijk deel van het land (Primorska). Plekken om als wijnliefhebber te dwalen van glas naar glas. Tijdens één van de wijnproeverijen komt er zomaar een vraag in me op. Waarom is Sloveense wijn relatief onbekend?

Ik krijg overal hetzelfde antwoord. 'We zijn vooral kleine producenten, en hebben maar kleine voorraden. We liggen dus niet in supermarkten bijvoorbeeld. Al zijn onze wijnen wel bij goede restaurants en wijnspeciaalzaken verkrijgbaar.' Ik merk dat diverse wijnproducenten wel meer productie zouden willen draaien, zeker nu er wereldwijd aandacht is voor de vele soorten wijn uit zijn land. En er zelfs internationale prijzen worden gewonnen.

Het is voor hen ook lastig. Wil je groter worden en dus een massaler publiek bereiken of juist kleinschalig blijven voor de liefhebbers? Oh, en de toeristen, al weten die de wijn uit Slovenië steeds beter te vinden. De toekomst zal het leren, al ga ik toch eens bij een wijnwinkel in Nederland kijken.

Een olijfolieproeverij. Dat wil ik wel, want wij Nederlanders hebben inmiddels geleerd olijfolie voor alles te gebruiken. Al doen we het veelal nog niet op de juiste manier. In de keuken van de ecologische boerderij Drnovŝček krijg ik vier soorten olijfolie te proeven. Niet zomaar olijfolie, maar prijzenwinnende olie. Met een licht bittere nasmaak.

,,De lichtste hoort over salade, lichte kazen en vis bijvoorbeeld,” aldus Matej Drnovšček. Aha, dus niet één soort olie voor alles gebruiken. ,,En deze bij kaas en jam bijvoorbeeld. Of aardbeien,” terwijl hij het fruit op tafel zet. Wacht even. Watte? ,,De zwaarste hoort bij rood vlees. Oh, en je doet het er pas na afloop op, dit is niet om te bakken.” Kijk, weer wat geleerd.

Een olijfolieproeverij in Slovenië. (foto: Corno van den Berg)

In dit gebied liggen tientallen kleine dorpjes. De rode daken, het kerkje, de traditionele Mediterrane bouw en de cipressen her en der; dit had ook Toscane in Italië kunnen zijn. Zoveel rust. Het past wel bij dit gebied vol contrasten.

Ik ben dol op fietsen, maar die heuvels zijn toch wel pittig. Dit is Goriška Brda, de wijnregio op de grens met Italië. En je kunt hier goed wandelen, maar ook met de e-bike op stap. En de e-scooter, die ze zo in Nederland mogen introduceren van mij. De e-bike helpt je bij het trappen, bij de scooter hoef je alleen maar te sturen en gas te geven.

De e-scooter is wel wat zwaar door de vele accu’s. Maar toch heel wendbaar en een zeer aangename manier om de kronkelende weggetjes (en vooral de heuvels) te verkennen. Šmartno is één van de pittoreske dorpen op de route.

Overal merk je dat iedereen ‘close to nature’ is. Ook hier, net als in de bergen. Het wordt van ouder op kind over gebracht. En dan weer op hun kinderen. Iedereen buiten de stad heeft een moestuin om eigen sla te verbouwen en talloze groenten en fruit. Ik ben dat toch een beetje kwijt geraakt toen ik van de Veluwe naar de stad ging. En ja, ik ga dat thuis ook maar weer eens oppakken. Met een wijntje erbij natuurlijk.
Hoogtepunten van Slovenië ,,Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl"

Corno van den Berg

Bij een goed glas wijn moet je lekker eten. Diverse boerderijen in het land zijn ecologisch. Ze mogen die naam van de overheid alleen gebruiken als ze aan de hoogste kwaliteit voldoen. Je vindt deze boerderijen in de bergen, maar ook in het wijngebied, aan de kust en in het karstgebied met de vele grotten. Bij talloze Tourist Farms kun je een goede maaltijd (inclusief wijn bijvoorbeeld) krijgen.

Meer info: Tourist Farms in Slovenia

Ook interessant:

Laat je inspireren door … Op de diverse markten en diverse vakantieboerderijen kun je veel zelfgemaakte kaas (in talloze varianten), worst, hoge kwaliteit olijfolie en meer proeven. Waaronder ook veel verse yoghurt en heerlijk ruikend warm brood. In restaurants krijg je veel zelfgeteelde gewassen als sla, maar ook talloze vruchten.

Eten en Slapen

Laat je inspireren door …Bij diverse wijnboeren kun je wijn proeven, bij sommigen kun je ook overnachten. Ook kun je een olijfolieproeverij meemaken.

Enkele voorbeelden: Čotar winesDrnovšček Farm Kovačevi.