Deel

0
Tweet about this url
Genieten in de steden

Het stadje Maribor in Slovenië.

Genieten in de steden

Meer info over de leukste steden van Slovenië:
De hoofdstad Ljubljana
Mooi Maribor
Gezellig Ptuj

In bij ons onbekende steden als Ljubljana en Maribor zie je de Slovenen genieten van het goede leven. Met opnieuw een opvallend vleugje wijn.

De geuren laten geen neus onberoerd. Ik volg mijn reukorgaan graag, dus plots sta ik op de wekelijkse Food Market van Ljubljana. Maar op vrijdag is er de Open Kitchen; Chef-koks van lokale restaurants en bars gaan op een marktplein staan en verkopen diverse gerechten van hun kaart. Ik herken lokale gerechten, maar zie ook Thaise, Libanese en Italiaanse bijvoorbeeld. Het is lunchtijd en het plein voor de kathedraal is gezellig vol.

Dwalen door een stad, het is een hobby van me. En dan lekker op de fiets door de hoofdstad Ljubljana. Dwars door het grote Tivoli City Park, langs de overgebleven Romeinse muren, maar ook het kloppend stadshart en natuurlijk een stop bij het kasteel Ljubljanski Grad, met een heerlijk uitzicht over de stad. De hoofdstad is klein; nog geen 300.000 inwoners. Een levendige stad, waar het gehele jaar festivals te bewonderen zijn. In de verte zijn de bergen zichtbaar.

Het compacte (en autovrije) stadshart leent zich goed voor een stadswandeling. Met winkels, cafés en veel officiële gebouwen. De architectuur is bijzonder; statige gebouwen uit de barok, de renaissance en classicisme staan naast grauwe gebouwen uit de jaren zeventig en rijk gedecoreerde Oostenrijkse gebouwen uit de Habsburgertijd.

Een straatartieste in Ljubljana. (foto: Corno van den Berg)

De zon zakt langzaam in de rivier. ,,Hoogste tijd voor een goed glas wijn,” zegt mijn vrouwelijke gids. Ik zit op een houten boot in de hoofdstad Ljubljana; de terrassen langs de kant zitten vol. Twee jonge vrouwen zingen hardop mee met een liedje op hun telefoon. Het is voorjaar in Slovenië. We varen onder de drie bruggen door; het meest gefotografeerde bouwwerk van de stad. Hij is ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik, die ook o.a. de Nationale Universiteit, het marktplein, alsook talloze parkjes in de stad heeft ontworpen.

Een rondreis door Slovenië is een mix van cultuur en natuur. Oftewel, landschappen en steden wisselen elkaar af. Dus reis ik door naar Maribor, de tweede stad van het land. Die in het noordoosten is te vinden. Terwijl ik wat rondloop, kom ik opvallend genoeg, ook daar het rijke wijnverleden tegen.

Het stadje Ptuj. (foto: Yonashek)

De wijnstruik aan de muur van een monumentaal pand ziet er opvallend vitaal uit, overal zie ik jonge loten en bladeren. Dit is de oudste wijnstruik ter wereld; deze is maar liefst 400 jaar oud. Hij staat in het oude stadsdeel Lent aan de Drau in Maribor. En is terug te vinden in het Guiness Book of Records. Hij wordt dan ook afgebeeld op talloze schilderijen.

Even denk ik wijn van deze struik te kunnen proeven, maar dat is alleen voor hele belangrijke mensen weggelegd, zoals de Paus bijvoorbeeld. De medewerkster van The Old Vine House: ,,Zo lekker is die wijn niet meer hoor; hij is een beetje zuur,” lacht ze. ,,We hebben betere.” Als bewijs schenkt ze een glas in. En ja, die smaakt best. Wie ben ik om aan haar oordeel te twijfelen?

Pal naast Maribor ligt het Pohorje-gebergte. Vanuit de stad loop je zo de bergen in, maar ik ga met de lift. Verbaasd ben ik wel, want dit gebergte is toch meer dan 1.500 meter hoog. ,,In de winter kun je hier goed skiën," zegt mijn gids. Ja, dat geloof ik wel. als de sneeuw weg is kun je hier wandelen, mountainbiken of op een rodelbaan naar beneden. Ik ga wel te voet door de bossen...

Ook benieuwd ben ik naar Ptuj, de oudste stad van Slovenië. Dit stadje is beroemd vanwege één van de meest opvallende carnavalsfeesten ter wereld. Mensen kleedden zich hier jaarlijks in februari als duivels, beren en andere dieren met zeer uitbundige maskers en kleren. Om in en feestelijke stoet de winter weg te jagen en het voorjaar te verwelkomen. In het Pokrajinski museum in de stad hangen talloze unieke kostuums. Hmm, ook dit zou ik weleens willen meemaken.

De oudste wijnkelder van Slovenië. (foto: Corno van den Berg)

In Ptuj staat de oudste wijnkelder van Slovenië. En stamt uit de 13e eeuw. De zware kelderdeur zwiept open. In het halfdonker staan immense houten wijnvaten. Het ‘wijnarchief’ wordt overheerst door spinnenwebben. De sfeer is passend bij het gebied. Het rijke verleden openbaart zich langzaam, zeker als je zelf op ontdekkingstocht gaat. Daar proost ik op.
Hoogtepunten van Slovenië ,,Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl"

Corno van den Berg

Slovenen houden van het buitenleven. Dit is vooral ter merken bij de vele festivals en feesten in de steden, alsook de dorpen. In de zomer is er altijd wel iets te doen. Enkele nuttige woorden voor je als je naar Slovenië afreist:

Dober dan - Goedendag
Na Svidenje - Tot Ziens
Hvala - Bedankt
Prosim - Alstublieft.

De hoofdstad Ljubljana telt jaarlijks meer dan 10.000 culturele evenementen. Waaronder het oudste Jazz Festival in Europa (in juni). Ook vind je hier de oudste Biënnale voor Grafische Kunst ter wereld, die al sinds 1955 wordt georganiseerd. Maar er zijn ook veel festivals, concerten en optredens in alle muzieksoorten.

Maribor is vooral bekend vanwege het jaarlijkse Lent festival voor Kunst, maar is ook dé plek voor het Maribor Festival van klassieke muziek. En het herbergt een beroemde Ballet Theater.

Ptuj is vooral bekend vanwege het jaarlijkse carnaval, dat tot de meest unieke ter wereld behoort. De stad trekt jaarlijks veel bezoekers door de talloze gebouwen uit de Romeinse tijd.

Zelf meemaken?
Bekijk hier alle festivals en feesten: Slovenia.info

Leuke excursies:

Laat je inspireren door … Eén van de beste restaurants in Slovenië is Cubo in Ljubljana, dat wordt gerund door Boštjan Trstenjak. Een bezoek hier is een feest. Je moet het zelf proeven.
Meer info: Cubo Restaurant

Laat je inspireren door …

Per houten boot kun je over de Ljubljana-rivier in de hoofdstad varen. Het is een leuke manier om de stad op een andere manier te zien. Aan boord kun je drankjes kopen en bijvoorbeeld proosten op de zonsondergang. De boot vertrekt van de rivierkant Breg.
Meer info: Boat Cruise Ljubljana

Laat je inspireren door …

Movia is een gerenommeerde wijnbar/wijnshop van de wereldberoemde producent Aleš Kristančič in het hart van Ljubljana. Een ideale plek om wijn uit het gehele land te proeven en bijvoorbeeld ook een fles te kopen.
Meer info: Ljubljana Wine Shop

Laat je inspireren door …

De struik hangt al honderden jaren aan de voorgevel van het huis in Maribor. Je kunt binnen meer informatie krijgen over de oudste wijnstruik ter wereld, maar ook wijn proeven.
Meer info: Oldest Vine in the World

Dat Slovenië een lange traditie heeft met wijn maken is bij ons weinig bekend. In Ptuj vind je oudste wijnkelder van het land met een 'archief' aan oude flessen.
Meer info: Oldest Wine Cellar in Slovenia