Deel

0
Tweet about this url
Het onbekende Slovenië

Een internationale wegwijzer in de bergen van Slovenië. (foto Corno van den Berg)

Het onbekende Slovenië

Meer informatie over Slovenië?
Bekijk dan de officiële website

Slovenië werd door National Geographic op de Hotlist voor 2014 gezet. Dus moest ik er wel heen om het te zien. Ja, dit kan wel eens het best bewaarde geheim van Europa zijn.

Gids Ana kijkt me lachend aan en begint mijn kennis te testen. ,,Wat weet je van Slovenië?” Veel Nederlanders rijden door Slovenië op hun weg naar de zon in Kroatië. Maar stoppen zelden. ,,Hoe lang zit Slovenië in de EU?” Euh, geen idee. ,,Tien jaar.” We stappen de boot af en wandelen door het oude stadshart van de hoofdstad Ljubljana.

De Open Kitchen in Ljubljana, waar je talloze gerechten kunt proeven. (foto: Corno van den Berg)

We bespreken het uitgebreide programma voor mijn reis waarbij ‘ontdekken’ centraal staat. Ondertussen gaat ze nog even door met dit spelletje. ,,Kun je hier met de euro betalen?” Ja, dat weet ik. ,,Hoeveel bos hebben we?” ,,Zo'n 60 procent,” voegt ze er snel aan toe. Alleen Finland en Zweden hebben meer bos in Europa. Het duizelt bijna.
 
Na 20 jaar in het vak weet ik wel het een en ander van onze Moeder Aarde. Maar Slovenië is dus nog een behoorlijk zwart gat. Wat meer over mij zegt dan over het land. Het resultaat is wel dat ik dolgraag op ontdekkingstocht wil, want zo voelt het. En heb ik me dus beperkt voorbereid; heerlijk.

Al komen er wel direct vragen in me op. Is het veilig? Zijn de wegen goed? Hoe is het eten en het weer? Hoe zijn de mensen? Is het goedkoop of duur? Na ruim een week rondreizen heb ik antwoorden op mijn vele vragen. Ik ben aangenaam verrast. Dit kan maar zo het best bewaarde geheim van Europa zijn.


De kust van Slovenië. (foto: Corno van den Berg)

Ana Roš runt Hiša Franko in Kobarid. Volgens kenners één van de beste restaurants in Europa. Waar je na een goed maal ook kunt slapen. Nadat ik  maar liefst twaalf gangen voorgeschoteld heb gekregen komt ze aan tafel zitten. Ze blijft nieuwsgierig naar de mening van haar klanten.

Ik vraag haar bewust naar Michelin, ze heeft niet één ster. ,,Michelin heeft nog geen gids over Slovenië, dus weten we niet hoe goed ons eten is,” lacht ze. Maar Ana weet beter. Ze wordt over de gehele wereld gevraagd in de beste restaurants. En mijn smaakpapillen hebben gemerkt waarom. Hoog tijd om genoegzaam uit te buiken en te mijmeren over het leven.
 
Rusttoerisme, ik verzin de term ter plekke. Ik geloof er wel in. Weg van de drukte, uit de dagelijkse hectiek. Genieten van rust en afwisselend lekker actief bezig zijn; dat is Slovenië.  Landen zoals deze worden steeds belangrijker. Waar het woord puur aan charme wint en waar je je bij elke teug frisse lucht een beter mens voelt. Genieten zoals het is bedoeld.

Op zoek naar rust in Slovenië. (foto: Corno van den Berg)

Vergeet de mobiele telefoon, de televisie, internet, en alles wat ons verder afleidt in ons drukke leven. Op zoek naar Moeder Natuur in optima forma. Waar de bergen je kleineren en het landschap je imponeert. Waar je de bloemen ruikt. Een plek om weer mens te zijn, met alle zintuigen op scherp.

Terwijl ik deze artikelen schrijf trek ik mijn conclusie: Slovenië is een divers land, met bergen, smaragdgroene rivieren en watervallen, witte én rode wijngebieden, kilometerslange grotten, een Mediterrane kust en landschappen die op Toscane lijken. Het is moeilijk om slechts één hoogtepunt op te noemen. Daarom wordt het vaak Europa in het klein genoemd. En dat voor een land dat kleiner is dan België.
Hoogtepunten van Slovenië ,,Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl"

Corno van den Berg

Natuur in optima forma
Een derde van Slovenië is beschermd. Het maakt onderdeel uit van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie. Slovenië heeft één Nationaal Park; Triglav National Park waar dieren als bruine beer en Europese lynx leven. En veel bijzondere planten te vinden zijn. Daarnaast zijn er 3 regionale natuurparken en 40 landschapsparken. Slovenië heeft een grote biodiversiteit, alleen al daarom is een reis de moeite waard.

De rijke keuken
De keuken van Slovenië is erg gevarieerd. Door de centrale ligging kun je hier invloeden uit alle omliggende landen tegen komen. De Slovenen maken graag variaties op bestaande gerechten dat in goede restaurants te vinden is. Maar bezoek ook de Gostilna, de lokale door families gerunde restaurants waar heerlijk lokale specialiteiten kunt proeven.

Laat je inspireren door …

Zo kun je onder meer Schnitzel proeven, probeer bijvoorbeeld de Ljubljana-Schnitzel (met ham en kaas). Maar ook variaties op Duits gebak als Strudel (Sloveens: Zavitek) worden veel geserveerd. Bijzonder is de Zure soep met o.a. zure room, Mediterrane kruiden en varkensvlees (Sloveens: Jota) en de Krainer worst (Kranjska Klobasa). In het oosten van Slovenië moet je het bekende gebak Prekmurska Gibanica eens proberen, dat blauwmaanzaad, appel, walnoot en rozijn bevat.

Laat je inspireren door …

De keuken van de kust (het Sloveense deel van Istrië) bestaat vooral uit zeedieren, maar wordt ook sterk beïnvloed door de Italiaanse keuken. Ook vind je Hongaarse invloeden in Slovenië. Denk aan de ook bij ons bekende goulash, maar ook de gevulde paprika.

Laat je inspireren door …
Een aantal bekende gerechten in Slovenië zijn o.a. Shtruklji (deegrolletjes met zure room en kwark), Bograch (variant op goulash), Zhlinkrofi (vergelijkbaar met ravioli), Kranjska Klobasa (worst), Hertenbiefstuk, Rizota (Risotto) en Kremshnita (romige cake).

Meer info: Food & Wine in Slovenia

Mijn eettip

Laat je inspireren door …

Proef de gevarieerde keuken van de topchef van Slovenië, en proef de bijbehorende wijnen.

Meer info: Hiša Franko in Kobarid