Deel

0
Tweet about this url
Karst en grotten

De wondere wereld van de Škocjanske Caves.

Karst en grotten

Meer info over dit gebied?
Ontdek de wereld van Karst....

Kilometerslange grotten met woeste rivieren met er boven heuvels zoals in de Provence. Het kalksteenlandschap van Slovenië verwondert.

De rivier jaagt het water door de immense grot. Met brute kracht buldert het water door de ondergrondse kloof. Ik kijk omhoog, het dak van de grot is meer dan 146 meter hoog. Iets verderop overheersen enorme stalagmieten en stalactieten het landschap. Dit is Škocjanske Caves; uniek en door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is één van de vele grotten in Slovenië.

Het Karstgebied ligt in het zuidwesten van Slovenië. En toen ik aan kwam rijden door de bossen, had ik dit niet verwacht. Maar nu ik eenmaal onder der grond ben geweest, wil ik er meer van weten. Een groot deel van Slovenië bestaat uit kalksteen. Deze poreuze grondsoort is erg gevoelig voor erosie.

Met name door water en dat hebben ze nogal veel in dit land. Dus slijten rivieren immense geulen in het landschap, tot diep onder de grond. En komt het water kilometers verderop weer tevoorschijn. Tegenwoordig is er een comfortabel en veilig pad met treden en handrails. De meeste gangen zijn in kaart gebracht, maar nog niet alles.

Bewondering, dat is het juiste woord dat ik heb voor de eerste ontdekkingsreizigers die destijds deze geheel nieuwe wereld in kaart brachten. Iets verderop zie ik een half verweerd uitgehakt pad. Op sommige stukken moeste ze stalen pinnen in de muur slaan om er vervolgens planken over heen te leggen. Het was de enige manier om verder te komen. Met olielampen trokken ze de onbekende donkerte in. Mooi, maar ook wel bizar eng lijkt me.

De Škocjanske Caves van bovenaf. (foto: Corno van den Berg)

Eenmaal weer buiten moeten mijn ogen wennen aan het daglicht. Als de rivier opnieuw de oppervlakte bereikt wordt het een waterval, die steeds dieper inslijt op de rotsen. Bomen proberen grip te krijgen op de poreuze rotsen, maar veel van hen eindigen in de rivier. Die ze soms zelfs tot aan de Middellandse Zee brengt. Ik voel me nietig bij zoveel natuurgeweld.

Lipica, in eerste instantie ging er geen belletje rinkelen. Totdat ik de naam Lippizaner hoor vallen. De beroemde witte paarden (die zwart worden geboren) van de Weense Rijschool komen oorspronkelijk uit dit dorpje in Slovenië. En ze hadden me al verbaasd in Wenen, maar ik had niet alles over hun verleden mee gekregen. In Lipica vind je de oudste stoeterij van Europa waar één ras wordt gefokt. Het is één van de belangrijkste culturele en historische monumenten van het land. Ik krijg een rondleiding, en wil eigenlijk wel de training van de dressuur zien. Of zelf rijden, wat hier ook kan. Maar ik kom vooral voor het dagelijkse spektakelstuk.

De beroemde Lippizaner-paarden in Lipica. (foto: Corno van den Berg)

Het is negen uur in de ochtend en het is rumoerig. De paarden worden uit de stallen geleid. De oren staan rechter overeind, ze weten wat er gaat gebeuren. Ze mogen los; naar de uitgestrekte weilanden. Als een kudde komen de paarden in galop aanrennen, parmantig en trots. Sommigen springen van plezier. Aan het einde komen de merries met hun veulens voorbij rennen. Als de drukte voorbij is, ben ik even stil.

Op mijn tocht naar de kust stop ik onderweg bij een standje langs de weg. Verse kersen glimmen me tegemoet. De verkoopster heeft ze vanochtend zelf van de bomen gehaald. Ik ga even met haar in het gras zitten om te praten over haar oogst. Ik vertel ook over mijn oogst vandaag; de zoveelste dag met veel contrasten.
Hoogtepunten van Slovenië ,,Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl"

Corno van den Berg

Slovenië heeft een rijke ‘onderwereld’. In totaal zijn er meer dan 10.000 geregistreerde grotten te vinden in het Karst-landschap van Slovenië. Toeristen kunnen 22 (waaronder de mooiste in het land) grotten bezoeken. In sommigen kun je een heuse grottentocht maken waarbij je moet klimmen en klauteren onder begeleiding van een ervaren gids.

De grottenLaat je inspireren door …

Naast Škocjanske Caves, waar ik was, zijn deze grotten het bezoeken zeker waard: Waaronder Postojna Cave, met een bijna duizelingwekkende lengte van 20.570 meter het grootste grottensysteem in Slovenië. Ruim 5 kilometer daarvan kun je bezoeken met een elektrische trein; de enige in Europa.

Ook interessantLaat je inspireren door …

Vilenica-grot, die kun je vinden bij Lipica. Dit is de eerste grot in Europa die toeristen ontving, dit was al in 1633.

Križna jama,  dit is één van de meest opmerkelijke grotten ter wereld. Hij is vooral beroemd om zijn 22 turquoise en smaragdgroene meren in de poreuze kalksteenformaties. De grot zelf is 8 km lang.

Meer info: Škocjan Caves, Postojna Cave, Križna jama