Deel

0
Tweet about this url
Kust en zon

De kust van Slovenië (foto: Corno van den Berg)

Kust en zon

Meer over de zonnige kust van Slovenië?
Klik dan hier

De kuststrook van Slovenië is slechts 46,6 kilometer lang. Maar de zon, de Mediterrane kleine dorpjes en het eten is anders dan in de rest van het land.

De piepkleine boot vaart langs de kust. De visserman heeft net zijn netten uitgegooid en laat graag zijn geboortestadje zien aan me. Het is Piran, dat als een zwaard in zee ligt. De zon gaat onder en ik wil graag wat foto’s maken van hem en de stad. Maar hij is verlegen en roept maar ‘bellissimo’. Ja, de stranden van Italië liggen op een steenworp afstand, net als die van Kroatië trouwens.

Hij wuift het weg. Nee, de visser hoeft geen geld voor de excursie. Hij heeft een beter idee en neemt me mee naar een lokale barboot, oftewel een bar op een boot. Die nu even aan de kade ligt, maar ook wel kleine cruises maakt. ,,Geef mij maar een goed glas wijn,” brabbelt hij in zijn beste Engels net boven de Sloveense muziek uit. Hij gaat zitten. Kijk, dat is een goed idee en ik schuif aan.

De visserman in Piran. (foto: Corno van den Berg)

De straatjes in het beroemde stadje zijn smal. Op talloze plaatsen boven de wegen zijn de huizen doorgebouwd, waardoor veel tunnels zijn ontstaan. Totdat ik bij het centrale plein uit kom, dat immens wijd is met veel licht en huizen uit alle periodes waar de Slovenen onderdeel van uit maakten. Waaronder die van Venetië, het stad behoorde in de 15e eeuw tot het rijk van de Dogen.

Bij de vuurtoren aan het einde van het stadje ga ik even zitten. Ik zie vissen zwemmen vlak bij de oever, terwijl de zon langzaam weg zakt. Dit is wat Nederlanders op hun weg naar Kroatië vaak doen, een stop maken langs de kust. Ik spreek er een paar en ze zijn allemaal aangenaam verrast. Sommigen blijven daarom een paar dagen langer hier.

,,Dit is het beste zout ter wereld,” de restauranthouder spreidt zijn armen. Als een goede marktverkoper prijst hij zijn regio aan. Ik kijk uit over de zoutvlakte Sečovlje Salina Nature Park, waar al 700 jaar lang zout wordt gewonnen uit de zee. Op de traditionele manier, waarbij het zeewater verdampt en de zoutkristallen achter blijven op het bedje van modder en algen. Puur wit en verkrijgbaar over de gehele wereld in de betere restaurants.

Een vismaaltijd op de zoutvlaktes aan de kust. (foto: Corno van den Berg)

,,Oh, en het beste eten,” terwijl hij een groot bord verse vis op tafel zet. Mijn ogen zien een huisgemaakte vispastei, gerookte paling met honing en tijm en op de tong smeltende sardientjes. ,,De paling heb ik hier zelf gevangen,” zegt hij trots. De lokale wijn maakt het geheel af. Voor even ben ik de omgeving vergeten.

De boot tuft over het water. Een zeebries geeft wat verkoeling. Plotseling is er veel tumult. Vissen springen uit het water, want ze worden met de hand gevoerd. Ik ben op één van de meeste bijzondere viskwekerijen ter wereld. Irena Fonda heeft maar één doel: de beste gekweekte zeebaars ter wereld produceren. Daarom kweekt ze de dieren op zee, op een natuurlijke manier. Een kilo Piran Zeebaars kan wel 150 euro kosten. Het kan meer dan 10 jaar duren voordat de vis volledig volgroeid is. Dat moet ik proeven.

Dit moet de beste zeebaars in de wereld zijn. Ze is zo overtuigd van haar zaak dat ze als eerste hun vis een eigen merknaam mee heeft gegeven. Fonda-vis, je ziet het hier meer en meer op de kaarten van restaurants verschijnen. Langzaam zie je de Slovenen uit hun schulp kruipen. Ik geef ze geen ongelijk.
Hoogtepunten van Slovenië ,,Slovenië, ik had er vooraf niet echt een beeld bij. En wilde dat zo houden. Dus geen voorbereiding op internet, geen Lonely Planet, maar een vlucht van nog geen twee uur, een auto ter plekke en tientallen tips van lezers van Droomplekken.nl"

Corno van den Berg

Als je van plan ben om te kamperen, dan ben je in Slovenië aan het goede adres. In het gehele land kun je veel kwalitatieve campings vinden, alsook de populaire Glamping Huts.

Laat je inspireren door … Zowel langs de kust als in in steden als Maribor of in de bergen. Ook zijn er diverse Spa Resorts met campings te vinden, waarbij je ook van wellness kunt genieten.

Meer info: Campings in Slovenië

Leuke excursies

Laat je inspireren door …

De zoutvlakte van Piran is over de gehele wereld beroemd. Je kunt zelf zien hoe het zout wordt verkregen en hier rond dwalen en verse vis eten. in de zomer kun je helpen bij het winnen van het zout en kun je voor een dag 'Solinar' worden.

Meer info: Piran Salt Pans

Laat je inspireren door …

Naast de zoutpannen ligt één van de meest bijzondere viskwekerijen ter wereld. Irena Fonda is toegewijd om de beste gekweekte zeebaars ter wereld te produceren. De in zee gekweekte zeebaars heeft tien jaar nodig om te groeien en wint prijs na prijs. Je kunt een rondleiding krijgen met een boot en ziet de jonge vissen alsook de grote, oudere vissen. En je kunt proeven...

Meer info: Fonda Sea Bass

Rizibizi is één van de beste restaurants van Piran. Ideaal voor een lekkere lunch of diner met veel lokale gerechten. Proef bijvoorbeeld hun creatie met Fonda's Zeebaars!

Meer info: Rizibizi