Deel

0
Tweet about this url
Ga Kroatisch kamperen

Ga Kroatisch kamperen

De Adriatische kust was al jarenlang een stil geheim onder kampeerders. Voor wie de drukte van bijvoorbeeld Zuid-Europa of de hoge prijzen wilde ontlopen reed een stukje door. Naar Kroatië om precies te zijn. Waar zon, zee en strand gelijk staan aan rust en ruimte. Voor wie het zoekt. Langzaam wordt ook het binnenland populair.

De cijfers zijn indrukwekkend. De Adriatische kust bij Istrië bijvoorbeeld heeft gemiddeld 2.600 zonuren per jaar. Dat is ruim zeven uur zon per dag. Het kwik loopt in het voorjaar (alsook in juli en augustus) op tot ongeveer 25°C en de nacht is met 10 tot 15°C relatief koel. In juni en september zijn er uitschieters mogelijk. Dan kan het kwik, zeker aan de kust, tot ver boven de 35°C klimmen. In de zomer schommelt de temperatuur van het verkoelende zeewater tussen de 23° en 27°C. Bijzonder zijn dede zwoele zomeravonden. De hele dag, dus ook avonds (en zelfs 's nachts) kun je in je korte broek lopen.

Extreem rustgevend

Het kiezelstrand is geel, het water blauw en de pijnbomen groen. Maar de bomen hebben nog een functie: ze geven schaduw. Wie graag buiten is kan het best kamperen, lekker luieren en genieten van het Kroatische goede leven. Waarbij onder meer lekker eten hoort. En er zijn meer dan honderden stranden waarop de bekende blauwe vlaggen wapperen. Deze zijn het internationaal symbool voor een schone zee en schone stranden.

De keuze is groot. Al klinkt het soms wat vreemd: 'kampeersteden'.  Dit zijn goed uitgeruste, grote campingcomplexen. Die veelal aan de kust liggen, met veel staanplaatsen langs de zee. Zij domineren de kust van het schiereiland Istrië.

De laatste jaren komen er meer en meer veelal kleine kampeerplaatsen. Tot in bijvoorbeeld in privétuinen van de gastvrije bewoners. Wat vooral populair is in Dalmatië. Kamperen bij de boer, of eigenlijk ‘bij mensen thuis.’ De mogelijkheden zijn legio. Met een eigen tent of caravan kan, maar je kunt ook een compleet ingerichte stacaravan huren. Wat veel werk scheelt. Tip: neem spijkerharingen mee voor de rode klei. De ‘gewone’ haringen sla je er allemaal kapot.

Wie naar de kust van Kroatië gaat zal iets opvallen: de wind. Diverse windsoorten welteverstaan. De bora wordt het meest gevreesd. Deze ontstaat meestal als er een hogedrukgebied boven het vasteland van de Balkan ligt. Dan valt de bora over het hoge kustgebergte om zich met grote kracht op de zee te storten. De Jugo is een warme, vochtige zuidoostenwind. Deze waait parallel aan de Adriatische Zee, en kan uitgroeien tot een cycloon, begeleid met wolken en regen.

De maestral is een 'goede' wind, want hij tempert de zomerhitte. Deze wind is een dagelijkse thermische noordwestenwind, die ontstaat door de verschillen in opwarming van land en zee. Deze wind komt voor van de lente tot de herfst. Opmerkelijk genoeg is hij het sterkst in juli en augustus.

Wie niet veel van het strand moet hebben, kan het ruige binnenland in. Hier is een andere ontwikkeling gaande. Kleine campings verschijnen bij de diverse Kroatische rivieren die door het landschap dwalen. Het decor wordt verder bepaald door steile kalksteenrotsen en weelderige vegetatie door de kracht van zon en water.

Kanoën, zwemmen en duiken

Het achterland is een ideale plek voor een actieve vakantie. De diverse watervallen en meertjes zijn ideaal om te zwemmen, waarbij je vaak tot achter een waterval kunt komen in een grot. De rivieren zijn niet lastig om met een kano te bevaren. Met je kano loop je simpelweg om een waterval heen. De meeste routes zijn niet moeilijk. Ze zijn veelal erg recreatief, zodat je goed om je heen kunt kijken. De rivieren zijn helder en hebben een opvallend groene kleur. En je kunt hier ook rivierduiken, wat een bijzondere ervaring is.

Kroatië is een land waar naturisme al eeuwenlang bestaat. Volgens de boeken was de Engelse koning Edward VIII, een fervente naturist, en lady Wallis Simpson in de zomer van 1936 het eiland Rab bezochten. Zij kregen toestemming van de regering om naakt in de baai van Kandarola te zwemmen. Tegenwoordig wordt geschat dat ongeveer 15% van alle gasten in Kroatië naakt zonnebaadt. In Kroatië zijn in totaal 12 naturistencampings, waarvan 6 in Istrië, 4 in Kvarner en 2 in Dalmatië. Verder zijn er ruim 30 naturismestranden te vinden.
Kennismaken met Kroatië Het is een publiek geheim onder de kenners. En biedt meer dan je op het eerste gezicht verwacht. Hoog tijd om Kroatië eens extra voor het voetlicht te brengen. De komende dagen verschijnen hier in totaal vijf artikelen over hoe je dit land optimaal kunt beleven.

Waar naartoe?
Kroatië wordt in de volgende toeristische regio’s onderverdeeld:
1) Istrië
2) Kvarner
3) Dalmatië (noord/midden/zuid)
4) Zagreb/Midden Kroatie
5) Slavonië

Istrië
De meeste Nederlandse kampeerders reizen met de auto naar gastvrij Istrië, een betoverend
schiereiland. Istrië is een van de meest ontwikkelde toeristische regio’s van Kroatië met
bruisende haventjes, middeleeuwse stadjes en gelegen tegen de heuvels van het Istrisch
achterland.

Kvarner
De Kvarner regio is na Istrië de grootste kampeerregio van Kroatië met de meeste campings op
de eilanden en een paar op het vasteland. Wie bergtoppen wil afwisselen met mooie eilandjes als Cres en Krk, is in de Kvarner regio aan het juiste kampeeradres.

Dalmatië
Dalmatië is een van de oudste regionale en geografische delen van Europa. Hier vind je duizenden eilandjes, kliffen en klippen, grote campings voorzien van alle faciliteiten, maar ook kleine, bescheiden campings met maar 10 standplaatsen. Dalmatië is geschikt voor en geliefd bij die kampeerders die van een vakantie houden ver van de zomerdrukte.

Goed bereikbaar
De Kroatische kust is vanuit Nederland in een paar uur met de auto bereikbaar in vergelijking tot andere Mediterrane landen. Maar ook beschikt Kroatië over goede en moderne snelwegen. Een alternatief is het vliegtuig, waarmee u binnen 2 uur in Kroatië bent.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau. Foto’s © Croatian Tourist Board.