Deel

0
Tweet about this url
Ontdek het echte Kroatië

Ontdek het echte Kroatië

Het platteland biedt veel mogelijkheden. Enkele tips:
Ontdek de Kroatische keuken
Ga kamperen bij de boer
Bezoek een 'etnodorp'

Het platteland van Kroatië is rustig en vooral rustgevend. Wat ooit in Istrië begon, waaiert inmiddels over heel Kroatië uit. Agrotoerisme, oftewel slapen bij de boer. Of bij een kasteelheer. Of bij een wijnboer. Maar in ieder geval in de natuur. En om de ecologische gerechten te proeven, de muziek te horen en de klederdracht te ervaren. Ondertussen ontdek je een ‘etnodorp’.

De dichtstbijzijnde weg is ver weg. Net als de herrie, van wat dan ook. Huizen zijn er ook niet, op de boerderij na. Overal zijn bossen en weilanden, waar je ook kijkt. De wind overheerst, hooguit een vogel verbreekt het zachte ruisen van een de bladeren. Of een schaap. Zomaar een dag in Istrië, het bekende schiereiland van Kroatië. Maar het kan ook in de provincie Dubrovačko-neretvanska zijn. Of in de provincie Osječko-baranjsk. Of Dalmatië.

Puurzoekers

Plattelandtoerisme wordt onder de Nederlander steeds populairder, blijkt uit het toonaangevende Continu Vakantie Onderzoek. En Kroatië is al jaren een populaire bestemming voor ‘rustzoekers’. Of eigenlijk meer ‘puurzoekers’, want je komt hier de puurheid van het platteland tegen. Geen gedoe, wat je direct al merkt als je de Kroaten ontmoet. Met liefde laten ze je hun leven zien, hun producten proeven en hun tradities ervaren.

Rust en ruimte is interessant voor mensen uit de grote, drukke stad. Of voor mensen met een drukke baan. Dus bieden ze graag een kamer aan op hun boerderij. Midden in hun leefwereld en vaak tussen de dieren. Of je kunt slapen in een authentiek Kroatisch vakantiehuis in de natuur, in een bed & breakfast of in een klein familiehotel in een historisch pand. Ook bieden meer en meer wijnboeren hun gasten niet alleen een glas aan, maar ook een bed.

Het wordt etno-dorp genoemd. Een nogal vage term voor een dorpje waar de tijd stil heeft gestaan. Waar nog steeds arbeid wordt verricht zoals honderden jaren geleden en waar traditionele maaltijden worden bereid. Een openluchtmuseum zonder dat het een museum is. Net als een ecologische forelkwekerij. De gevangen vis mag je hier direct boven een houtvuurtje klaar maken en opeten.

Ook in dit deel van Kroatië sieren onbekende gerechten de menukaart. Zoals 'ispod peke', wat staat voor een bijzondere manier van bereiden. In een metalen stolp wordt brood, vlees (kip, kalfs of lamsvlees) of vis (bijv. inktvis) gedaan en deze wordt onder hete kolen geplaatst. Beroemd is het lamsvlees van het spit, net als pršut (gerookte ham), pečenica (braadvlees), kulenica (worst), kaštradina (gerookt/gedroogd geiten- of schapenvlees) en wild als hert en wild zwijn.

Hier bekruipt je een bepaald gevoel: 'het verlangen naar de druivenranken' In de schaduw van de ranken eet je een lunch van vleeswaren, diverse verse kazen, eigen gemaakte wijn en olijfolie. Met name de olie (of eigenlijk de smaak) ga je echt waarderen. Vraag ook ter plekke hoe je de olie kunt gebruiken op de diverse gerechten. Het is logisch de wijn mee naar huis te nemen. Let wel, dit gebeurt in een plastic fles.

Wijn proeven

Wat ook niet mag ontbreken is een bezoek aan een wijnkelder. Het proeven van de Kroatische wijnen kan goed in combinatie met een bezoek aan de diverse kastelen in de buurt. Al zijn veel bewoners meer een fervent liefhebber van ‘levenswater’, dat uit verschillende soorten van fruit wordt gestookt. Een zeer populaire sterke drank is šljivovica, met zo’n 47% alcohol.

De rust wordt bruut verstoord. De tonen van een gusle (een traditionele eensnarige viool) en een diple (een fluitinstrument dat lijkt op een doedelzak) waaien voorbij. De eigenaren van de boerderij zetten de traditionele manier van zingen in, die typisch is voor de regio. De klanken dwarrelen door het landschap in de avond en verdwijnen in de verte.
Kennismaken met Kroatië Het is een publiek geheim onder de kenners. En biedt meer dan je op het eerste gezicht verwacht. Hoog tijd om Kroatië eens extra voor het voetlicht te brengen. De komende dagen verschijnen hier in totaal vijf artikelen over hoe je dit land optimaal kunt beleven.

Etno excursie: doen!
Nabij Šibenik ligt een bijzondere toeristische attractie: Etnoland Dalmati. Ervaar het vroegere Dalmatisch dorp. Leuk dagje uit in combinatie met het Nationaal park Krka, wat maar op 10 km afstand ligt van Pakovo Selo. Neem een kijkje in het verleden, proef traditionele volksgerechten en maak kennis met talrijke volksgebruiken en klederdrachten. En een absolute must, maak een dansje met één van de folkloregroepen!

Slapen bij boeren
Je kunt kiezen uit een zeer ruim en gevarieerd aanbod van maar liefst 353 boerderijen op het Kroatische platteland. Interesse? Kijk eens naar de mogelijkheden in het achterland van de Dalmatische stad Zadar en Istrië.

Meer info:

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau. Foto’s © Croatian Tourist Board.