Deel

0
Tweet about this url
Shop cultureel in Zagreb

Shop cultureel in Zagreb

In deze stad kun je talloze excursies maken. Enkele tips:
Maak kennis met Zagreb
Ontdek internationale folklore
Proef de gastronomische keuken

Cultureel shoppen, toen ik het las vroeg ik me af wat het zou kunnen betekenen. Winkelen in musea? Of zijn er vooral antiekwinkels te vinden? In Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, betekent het iets anders. Het is een bonte mix van moderne winkels, ateliers, openluchtfestivals en muziek. In een decor van eigenlijk twee steden. Een stedentrip die met recht 'anders' te noemen is.v

Het trammetje puft. Het opvallend blauwe vervoermiddel trekt zich tergend langzaam omhoog. Hij rijdt door de poort en eindigt in Gornji Grad, wat ‘bovenstad’ betekent. Het hoger gelegen deel vormt de oude stad, sommige delen bestaan al meer dan 900 jaar. Hier wandel je door smalle, bochtige straatjes met winkeltjes en ateliers. De statige Kaminata Vrata is de enige overgebleven middeleeuwse stadspoort van Zagreb. Hier staat ook het Mariabeeld waar lokale bewoners graag een kaarsje opsteken. Je ziet het leven zoals het hier al eeuwenlang gaat. Je hoeft alleen maar ergens te gaan zitten op een bankje.

Wie oplet ziet dat veel winkels twee accessoires aanbieden: stropdassen en balpennen. Niet zonder reden, ze zijn hier bedacht. De stropdas, die eigenlijk cravat heet, stamt al uit de zeventiende eeuw.

De naam stamt af van ‘Kroaten’, soldaten droegen dit kledingsstuk tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Al was het toen meer een soort gevouwen halsdoek. Desondanks blijft het een ietwat vreemde gedachte bij iets dat tegenwoordig toch vooral als een statig kledingstuk wordt gezien.

Balpennen (alsook vulpennen) vormen in Zagreb een gewild souvenir. Dit vernuftig gebruiksvoorwerp werd in 1907 uitgevonden door Slavoljub Eduard Penkala, die in Zagreb woonde. De naam pen komt dan ook van zijn achternaam. Ook vond hij de thermosfles uit en een eerste variant van een draagbare zaklamp. De eerste pennen van zijn hand zijn in het Technisch Museum in Zagreb te zien.

Donji Grad is de ‘benedenstad’, het moderne gedeelte. De opzet is veel ruimer, wat vooral bij de grote pleinen te zien is. Waar elke dag wel een markt is te bezoeken. Of waar moderne winkels te vinden zijn. Zoals de beroemde straat Ilica, aan deze zeven kilometer lange winkelstraat staan alle beroemde winkels.

Zintuigen geprikkeld

Om de voeten rust te gunnen zijn de restaurants in Zagreb ideaal. Daar worden andere zintuigen geprikkeld, al geven de namen op de menukaart weinig prijs van het gerecht. ‘Mlinci’ blijkt een soort pasta te zijn, dat bijvoorbeeld met kalkoen, eend of gans wordt geserveerd. Bijzonder is ook ‘štrukli’, een strudel van eieren, room en kaas gevuld bladerdeeg. Of ‘sir i vrhnje’ een soort kaas met room en ‘kremšnite’ een traditionele notencake. Je moet het proberen en zelf beslissen.

Dat het verleden hier nog leeft blijkt vooral uit de vele concerten, tentoonstellingen, culturele evenementen en openluchtfestivals die hier worden gehouden. Met als hoogtepunt het beroemde internationale folklorefestival. Op het Međunarodna smotra folklora laten historische verenigingen uit heel Kroatië tradities zien. Waaronder vlaggenvertoon, zang en dans, maar ook schijngevechten tussen Kroatische soldaten. Tot slot zijn er tentoonstellingen en workshops over het verleden. De stad wordt vaak ‘vergeten’, de Kroatische kust is populairder bij veel toeristen. Maar wie Zagreb wel bezoekt zal inzien dat de hoofdstad de kers op de taart is.
Kennismaken met Kroatië Het is een publiek geheim onder de kenners. En biedt meer dan je op het eerste gezicht verwacht. Hoog tijd om Kroatië eens extra voor het voetlicht te brengen. De komende dagen verschijnen hier in totaal vijf artikelen over hoe je dit land optimaal kunt beleven.

Drukte ontvluchten?
Zagreb ligt in het noordoosten van Kroatië aan de rivier de Sava en aan de voet van het Medvednica gebergte. Dit zorgt voor prachtige uitzichten vanaf meerdere plekken in de stad. Heb je alle monumentale bouwwerken en musea, maar ook galeries, terrassen en cafés wel gezien en ben je toe aan een beetje ‘natuurlijke’ ontspanning? Trek je dan terug in de bossen op de berg Medvednica (‘berenberg’), gemakkelijk te bereiken via een kabelbaan of te voet.

Dichterbij dan je denkt
De ideale stedentrip bestemming Zagreb ligt op nog geen 2 uur vliegen van Amsterdam. Er zijn dagelijkse directe vluchten vanaf Amsterdam naar Zagreb.En wist je dat je ook met een geldige Nederlandse identiteitskaart af kunt reizen naar Kroatië?

Wist je dat?
- De lantaarns die de Boven Stad van Zagreb verlichten nog elke avond met de hand aangestoken worden?
- Dat Zagreb sinds de 16de eeuw de hoofdstad van Kroatië is?
- Dat het kanon op de Lotrščak toren in Zagreb dagelijks stipt om 12 uur wordt afgevuurd?
- De inwoners van Zagreb dol zijn op koffie drinken? Een plek waar je altijd terecht kunt is de Tkalčičeva. Deze straat is één grote aaneenschakeling van koffiehuizen en hippe loungeterrassen.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau. Foto’s © Croatian Tourist Board.