Deel

0
Tweet about this url
Verdrink in Werelderfgoed

Verdrink in Werelderfgoed

Wie de Werelderfgoederen van Kroatië bezoekt heeft veel mogelijkheden. Waaronder:
Ontdek de historie van Split
Verken het Diocletianuspaleis
Duik onder in Dubrovnik

Het jaartal van inschrijving zegt genoeg. Al in 1979 werd de oude binnenstad van Dubrovnik en het Romeinse Paleis van Diocletianus in het middeleeuwse Split toegevoegd aan de lijst met Werelderfgoed van Unesco. De lijst werd pas in 1978 voor het eerst opgesteld …  

Het is een vreemd gezicht. Midden in de stad rijzen perfecte Romeinse muren van kalksteen op. Binnenin glinstert het marmer je tegemoet. Bijna alles is nog in goede staat. Alsof je in Rome loopt, alleen is dit Split. Het is niet zomaar een paleis, het werd het hart van de stad. De rest werd er simpelweg om heen gebouwd. Waardoor je in Split een bijzondere mix van Romeinse architectuur en middeleeuwse stedenbouw kunt zien.

Tussen de muren ruik je nog steeds het Romeinse leven. Het immense paleis was het verblijf van de Romeinse keizer Diocletianus. Hij is relatief onbekend om zijn strijdlust, maar hij ontwikkelde het Romeinse Rijk gestaag verder tussen 284 en 305 na Chr. Het gebouw bestond uit een rechthoek met vier hoektorens, enkele muurtorens en grote poorten. Enkel de zuidelijke muur, die destijds aan zee lag, was niet gefortificeerd. Na zijn aftreden betrok Diocletianus het paleis en hij zou er tot zijn dood in 311 wonen. Veel delen staan nog overeind.

Harmonie. Dat is het sleutelwoord voor wie door het centrum van Split loopt. De Romeinse kunst loopt vloeiend over in vroegchristelijke, Byzantijnse en vroegmiddeleeuwse bouwwerken. Zoals de opvallende kathedraal van Sint-Domnius. Deze werd pas gebouwd in de Middeleeuwen, met gebruikmaking van oude materialen uit het mausoleum van Diocletianus. Onderdeel van de kathedraal is de klokkentoren. Deze stamt ergens uit de periode tussen de 12e en 16e eeuw, maar werd in 1908 opnieuw opgebouwd.

Andere bezienswaardigheden zijn het peristylium (een open hof) van het paleis, de tempel van Jupiter (later Johannes de Doper), een zuilengalerij, twee sfinxen uit Egypte uit de vijfde eeuw, een vroegkroatische kerk, het Papalić-paleis, de paleiskelder en de stadsmuur. Ook zijn er winkels en markten gevestigd. En alles ligt binnen de Romeinse muren. Aan de voorkant van het paleis bevindt zich tegenwoordig een brede boulevard.

Parel van de Adriatische Zee

Dubrovnik wordt vaak liefdevol de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad uit de dertiende eeuw ligt aan de voet van de berg Srdj. Vanaf de immense stadsmuren (Gradske Zidine genoemd) en torens kijk je uit over de stad en de zee. Het is een perfecte introductie.

Het is een stad met een divers, maar ook ruig verleden. In 1667 richtte een aardbeving veel schade aan in de stad. Opvallend genoeg zijn de gotische, renaissance en barokke kerken, maar ook de diverse kloosters, paleizen en fonteinen bewaard gebleven. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal uit de Middeleeuwen.

Tot de trekpleisters behoort ook de oude haven. Deze werd al gebruikt toen de Levantijnen (afkomstig uit het Midden-Oosten) hier in de 7e eeuw binnenvoeren. De Pilepoort (Gradska Vrata Pile) is de hoofdingang tot de oude versterkte stad. De poort dateert uit 1537. Hier staat ook het beeld van de Heilige Blasius, patroonheilige van Dubrovnik. In zijn hand houdt hij de plattegrond van de stad.

Wie verder loopt ziet de St. Blasiuskerk (uit de 18de eeuw), het Franciscanerklooster (met een mooie kruisgang uit de 14de eeuw), de nog intacte zeer oude Apotheek en het opvallende Dogenpaleis, toen deze handelaren uit Venetië hier de baas waren.

Wat verder opvalt zijn de patriciërshuizen met hun rode dakpannen. Patriciërs waren zeer voorname, niet adellijke personen of regenten. Deze stijlvolle woningen stammen net als de exorbitante paleizen uit de 17de eeuw. Door de stad zijn vele fonteinen aangelegd (waaronder de Grote Onofrio Fontein). Zij worden via 16 reservoirs gevoed door bergbronnen. Net als in Split kom je in Dubrovnik bijna ogen te kort.

Wie het rijke verleden van Kroatië wil proeven mag Split en Dubrovnik niet overslaan. Sterker nog, die zet ze bovenaan hun wensenlijstje. Het zijn stuk voor stuk redenen om naar Kroatië af te reizen. Vraag het maar aan mensen die al zijn geweest.
Kennismaken met Kroatië Het is een publiek geheim onder de kenners. En biedt meer dan je op het eerste gezicht verwacht. Hoog tijd om Kroatië eens extra voor het voetlicht te brengen. De komende dagen verschijnen hier in totaal vijf artikelen over hoe je dit land optimaal kunt beleven.

Voor reizigers die op zoek zijn naar een culturele vakantie is Kroatië het walhalla. Welkom in het land waarvan het rijke culturele erfgoed niet slechts te vinden is in de ontelbare musea, galeries en kerken met een UNESCO vermelding. De eenvoudigste wandeling in één van de kustplaatsen of een plotselinge afdaling langs eeuwenoude trappen nemen je mee naar een rijke geschiedenis.

De overige Werelderfgoederen in Kroatië:
- Diocletianuspaleis en middeleeuwse Split
- De oude stad Dubrovnik
- Euphrasius vroegchristelijke basiliek complex in Poreč
- De historische kern van Trogir
- De St. Jacobus-kathedraal in Šibenik
- Starigradsko veld op Hvar

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau. Foto’s © Croatian Tourist Board.