Deel

0
Tweet about this url
Zie magisch Plitvice

Zie magisch Plitvice

In dit bijzondere gebied kun je veel excursies maken. Enkele suggesties:
Duik onder in Plitvice
Verken andere natuurwonderen
Ontdek de regio van Plitvice

Imposant. Het is een synoniem voor de 90 watervallen en 16 meren in het Plitvice Nationaal Park. En de watervallen zijn bijzonder, want de ondergrond bestaat uit travertijn, een opvallend wit gesteente van kalk. Wildernis in Kroatië en het thuis van wolven en bruine beren. Als mens ben je te gast.

De ansichtkaarten spreken voor zich. Het groen van de struiken en beukenbomen steekt fel af bij het heldere water en de lichtgekleurde rotsen. In het echt is de kleurenmix nog bijzonderder. Zeker in de vroege ochtend als het licht zacht is. En het lekker rustig is, want de meeste toeristen komen hier na tienen.

Filmmuziek

Een ander bijzonder moment is de winter als er sneeuw ligt. Elke foto wordt dan je eigen opmerkelijk aandenken. En wie een video maakt, haalt een soort rusttherapie in huis. De rust spat dan van je scherm, met als filmmuziek het kabbelen van het water. Heerlijk voor als je later weer even wilt ontsnappen uit het drukke leven.

Wie wandelschoenen aantrekt kan hier los gaan. Naast talloze wandelpaden door de bossen rond de meren zijn er bij diverse watervallen loopplanken aangelegd. Zodat je echt langs het ‘levende water’ kunt lopen. Maar hier is meer te zien. De geschiedenis van het beroemde natuurpark is vrij eenvoudig te ontleden.

Al duizenden jaren stroomt het water van de Koranarivier door dit heuvellandschap, met name door de lagere delen van de heuvels. Langzaam zijn de diverse meren ontstaan. Het water heeft daarnaast op talloze plekken een eigen weg gezocht. Waardoor de watervallen zijn ontstaan.

Het overblijfsel is een lang lint van meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Daarnaast heeft het water diverse grotten uitgeslepen in het landschap. Die je wandelend kunt verkennen. Zwemmen is hier verboden. Het water is de kroonjuweel van het park, vandaar.

Opmerkelijk is het gesteente dat overal zichtbaar is. Dit gebied staat ook bekend om zijn warme bronnen. Hierdoor zit er in het water opvallend veel calciumcarbonaat. Wat voor de lichte kleur zorgt in de rotsen. En wie goed kijkt ziet in de stenen veel oneffenheden. Dit wordt veroorzaakt door takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert. Wie op de bodem van een meer kijkt ziet het liggen. Tussen de vele vissen die er ook van leven. Je ziet feitelijk het bijzondere proces in werking.

Boven- en benedenmeren

De meren van Plitvice worden voor het gemak onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja). Allemaal heldere meren met fraaie namen als ‘Proscaroncanskog jezera’ en ‘Kozjak’. Het grootste benedenmeer is ‘Jezero Milanovac’. Dit meer is ongeveer 470 m lang, 50 tot 90 m breed en op sommige plekken 18 m diep. De meeste beroemde waterval is ‘Veliki Slap’, deze is 78 meter hoog.

Plitvice ligt ten zuiden van Zagreb in de provincie Lika-Senj dichtbij Plitvička Jezera. Het park werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst. De Kroaten noemen het zelf ‘Het groene erfgoed van Kroatië’. Maar zoals een goed Nederlander betaamt moet je het eigenlijk zelf zien en een mening vormen.
Kennismaken met Kroatië Het is een publiek geheim onder de kenners. En biedt meer dan je op het eerste gezicht verwacht. Hoog tijd om Kroatië eens extra voor het voetlicht te brengen. De komende dagen verschijnen hier in totaal vijf artikelen over hoe je dit land optimaal kunt beleven.

Indrukwekkende canyons
Een must do voor liefhebbers van bergbeklimmen en wandelen. Tussen de hoogste piek van de berg Velebit (1757m.) aan de ene kant en de zee aan de andere, ligt natuurpark Paklenica. De unieke ontmoetingsplaats tussen de zee en de bergen, rijk aan natuurlijke beukenbossen, zwarte dennenbossen en bergdenbossen.

Labyrint van steen en zee
Boek een bootexcursie en ontdek de Kornati eilanden. Er is geen blauwere zee dan die bij de Kornati eilanden. Volgens een legende is eilandenarchipel Kornati gebouwd met de stenen die God had overgehouden nadat hij de aarde had geschapen. Hij zou ze willekeurig achter zijn rug hebben weggegooid en toen hij omkeek zag hij dat er niets aan gedaan hoefde te worden.

Voor de avontuurlijke toerist biedt de Kroatische omgeving een verscheidenheid aan actieve mogelijkheden, zowel aan de
kust, in de bergen, bossen als uitgestrekte vlakten.

Wist je dat Kroatië de favoriete vakantiebestemming van Bill Gates (Microsoft) is?

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau. Foto’s © Croatian Tourist Board.