Deel

0
Tweet about this url
Bloemen en quintas

Bloemen en quintas

Ga zelf op zoek naar bloemen van Madeira. Dit kan op diverse manieren:
Verken de botanische tuinen
Slaap op een quinta
Leer de geschiedenis van het eiland

De Engelsen importeerden bloemen van over de gehele wereld. Overal kom je ze tegen, in botanische tuinen, in quintas (landhuizen) of op de markt.

Vooraf had ik me voorgenomen uit te zoeken waarom Madeira 'bloemeneiland' wordt genoemd. Maar bij aankomst is het al duidelijk. De tuin is ronduit weelderig, bijna tropisch te noemen. Dit landhuis is één van de vele 'quintas'.

Dit zijn overblijfselen uit de tijd dat veel Engelsen hier gingen wonen. Wat goed te zien is in de architectuur. De huizen met grote veranda's en ruim aangelegde tuinen zijn bijna pompeus te noemen.

Ik loop in Monte, een dorpje net boven de hoofdstad Funchal. Met een zacht klimaat, eindeloos uitzicht en overal bomen, struiken en bloemen. De regen, de grond en de zon maken Madeira de ideale plek voor bloementeelt. De Engelsen hadden dat als eerste door, diverse gezinnen pakten hun spullen in en verhuisden. Hier wilden ze hun groene vingers gebruiken.De Britten zijn dus de oorzaak waarom Madeira de naam 'Bloemeneiland' heeft gekregen. Toen ik door het hart van het eiland wandelde, dacht ik dat het vooral kwam door de vele wilde bloemen. Ook daarvan heb ik er genoeg gezien, al zitten er ook veel verwilderde bij. Alleen een geoefend oog ziet het verschil. Inmiddels telt Madeira meer dan 3.000 soorten bloemen, meer dan de helft is geïmporteerd.

Veel daarvan is te zien in botanische tuinen. Ik tel er maar liefst zeven in de omgeving van Funchal. Ik bezoek Jardins Tropicais do Monte Palace, één van de meest beroemde. En dwaal door de Japanse tuin, velden vol orchideeën uit Zuid-Amerika en palmvarens uit Zuid-Afrika. Het is een stevige kennismaking met het bloemeneiland. Die de dagen er na alleen maar intensiever wordt. En nog kleurrijker.

Als vervoermiddel naar Funchal kies ik de beroemde 'toboggan' van Monte. Deze slee voor op de gewone weg glijdt over het asfalt, dat langzaam afloopt. Twee stuurlui helpen je, met name bij de bochten. En ze remmen met hun zolen, indien nodig. Het vervoer gaat hier al jaren zo, al is het tegenwoordig een uitje voor de toeristen. Maar hoe kom ik weer boven?Op de bloemenmarkt zie ik overal bloemen, maar ook bloembollen. Voor wie het thuis zelf wil proberen. Een verkoopster ziet mijn vragende blik bij een immense bos bloemen en pakt een zakje bloembollen. Ik zeg dat ik uit Nederland kom. Ze begint te lachen en legt de bollen terug in het schap. Dat is duidelijk. Ik kijk gebiologeerd naar vrouwen in traditionele klederdracht. Ze maken in een handomdraai de mooiste bloemstukken, die een waar feest voor het oog zijn.

De zon schijnt, de temperatuur is 25 graden. Waarom de Engelsen hun koude klimaat ontvluchtten is me op de eerste dag al duidelijk. Onder hen bevond zich ook Winston Churchill, die hier jaren in het vissersplaatsje Câmara de Lobos aan de kust verbleef. Ik ben in goed gezelschap.
Zo heb je Madeira nog nooit gezien ,,Madeira wordt vaak bloemeneiland genoemd. Waardoor het eiland van 57 bij 22 km een ietwat oubollig karakter heeft gekregen. Ik ga kijken of het terecht is. Al snel tref ik de ongekend ruige kant aan. Ideaal voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers."

Corno van den Berg


Mooi Madeira

Madeira moet je zelf zien en ontdekken. Het is met het vliegtuig eenvoudig bereikbaar en ook in het voor- en najaar zeer aan te raden. Als je gaat, kijk dan ook of je Porto Santo kunt aandoen, met de veerboot bijvoorbeeld. Het is heel anders dan Madeira.

Ruwweg drie soorten toeristen reizen naar Madeira: wandelaars, bloemenliefhebbers en levensgenieters. Die ontmoeten elkaar geregeld, letterlijk en figuurlijk. Want de natuur op het eiland is indrukwekkend, er zijn honderden wandelpaden en de levensgenieters zoeken vooral het heerlijke eten en rijden op hun gemak met een auto door het land.

Madeira (en ook Porto Santo) kent een zeer mild klimaat. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 en 22 °C. Waardoor je het eiland het gehele jaar goed kunt bezoeken.

De uitdrukking 'vier seizoenen in een dag' slaat op deze twee eilanden. Het regent hier geregeld, maar daarna breekt de zon vaak weer door. En ruikt alles heerlijk fris.

Door regenwater en laaghangende wolken is overal uitbundige natuur te vinden. Met veel wilde alsook geïmporteerde bloemen.

De ruige kust bestaat voornamelijk uit steile rotswanden waar zandstranden schaars zijn. Mede daarom kent Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1.862 m).

Wie op Madeira rond loopt begrijpt waarom veel Engelsen hier al decennia geleden naar toe verhuisden.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Madeira Tourism Board. In april van dit jaar heb ik het eiland en Porto Santo bezocht.