Deel

0
Tweet about this url
De rijkdom van de zee

De rijkdom van de zee

Wie naar Madeira reist, moet de zee op. Voor bijvoorbeeld deze excursies:
Spot walvissen en dolfijnen
Zwem tussen lava door
Ga de zee op

Watervallen die in zee eindigen. Dolfijnen die met je mee zwemmen. Natuurlijke zwembaden van lava. De zee hoort bij Madeira. En die moet je ervaren, intensief.

De zonsondergang op zich is al prachtig. Een rode gloed rond de felgele cirkel, met op de achtergrond de kabbelende zee. Maar ik sta bij één van de vele watervallen hier. En deze eindigt kletterend in de zee.

Verderop is er nog één. Het water zorgt voor algengroei, waardoor veel rotsen groen zijn. Ik ga op een rots zitten en geniet van het laatste daglicht. In mijn eentje. Op mijn gemak.

De grillige kust laat zich het best zien vanaf een schip. Dus moet ik hier het water op. Dit kan bij de populaire dolfijnenexcursie, maar ook per zeilboot, catamaran en zelfs in een replica van de boot van Columbus, de Santa Maria. Varend valt me vooral Cabo Girão op. Dit is met 589 meter de hoogste klif van Madeira. Ik heb er een aantal uren eerder bovenop gestaan, maar vind het vanaf de zee toch indrukwekkender. En met welk schip je ook komt aanvaren, je wordt gekleineerd.

De zee geeft leven, waaronder vis. Maar het is ook het leefgebied van talloze soorten walvissen en dolfijnen, waarbij je een grote kans hebt deze dieren in de ogen te kijken. Ik ga voorop de boot zitten, in de hoop dat dolfijnen voor de boeg uit gaan zwemmen. De familie Flipper laat zich al snel zien. En diverse dieren varen maar wat graag mee met de boot.  

Maar een foto maken is een opgave. De zee vastleggen is geen probleem daarentegen, ik heb inmiddels genoeg foto's van water. Voor de springende dolfijnen ben ik elke keer net een seconde te laat. Dus ik stop er maar mee en kijk simpelweg naar deze waterkunstenaars. Die ook geregeld naar ons kijken van onder water. Wat zou er door het hoofd van deze slimme dieren gaan?

Madeira is synoniem voor zon, zee en strand. Dus moet je eigenlijk ook het water in. Het water is heerlijk rustig. Af en toe valt een golf over de rotsen en wordt het zwembad bijgevuld. Dit zijn natuurlijke zwembaden, die je met name in het noorden kunt vinden.

Beschutte baaitjes tussen de vreemde lavarotsen, waar je geen last hebt van de stroming. Het is een bijzonder alternatief, want Madeira heeft van nature geen goudgele stranden. Wel lavastranden, met zwart zand of stenen. De keuze is aan jou.  

Er is geen ontkomen aan. Alles draait hier om water, waarbij de zee de hoofdrol speelt. Zelfs bij het vele water op het land, want wolken laten veelal pas hun lading los als ze de bergen van Madeira ontmoeten. Alsof ze weten hoe waardevol de druppels voor de mens zijn.
Zo heb je Madeira nog nooit gezien ,,Madeira wordt vaak bloemeneiland genoemd. Waardoor het eiland van 57 bij 22 km een ietwat oubollig karakter heeft gekregen. Ik ga kijken of het terecht is. Al snel tref ik de ongekend ruige kant aan. Ideaal voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers."

Corno van den Berg


Mooi Madeira

Madeira moet je zelf zien en ontdekken. Het is met het vliegtuig eenvoudig bereikbaar en ook in het voor- en najaar zeer aan te raden. Als je gaat, kijk dan ook of je Porto Santo kunt aandoen, met de veerboot bijvoorbeeld. Het is heel anders dan Madeira.

Ruwweg drie soorten toeristen reizen naar Madeira: wandelaars, bloemenliefhebbers en levensgenieters. Die ontmoeten elkaar geregeld, letterlijk en figuurlijk. Want de natuur op het eiland is indrukwekkend, er zijn honderden wandelpaden en de levensgenieters zoeken vooral het heerlijke eten en rijden op hun gemak met een auto door het land.

Madeira (en ook Porto Santo) kent een zeer mild klimaat. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 en 22 °C. Waardoor je het eiland het gehele jaar goed kunt bezoeken.

De uitdrukking 'vier seizoenen in een dag' slaat op deze twee eilanden. Het regent hier geregeld, maar daarna breekt de zon vaak weer door. En ruikt alles heerlijk fris.

Door regenwater en laaghangende wolken is overal uitbundige natuur te vinden. Met veel wilde alsook geïmporteerde bloemen.

De ruige kust bestaat voornamelijk uit steile rotswanden waar zandstranden schaars zijn. Mede daarom kent Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1.862 m).

Wie op Madeira rond loopt begrijpt waarom veel Engelsen hier al decennia geleden naar toe verhuisden.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Madeira Tourism Board. In april van dit jaar heb ik het eiland en Porto Santo bezocht.