Deel

0
Tweet about this url
Ontdek Porto Santo

Ontdek Porto Santo

Porto Santo is eenvoudig zelf te ontdekken. Denk aan:
Verken het eiland virtueel
Leer de geschiedenis
Maak een jeeptour

Bij diverse strandverkiezingen komt Porto Santo als één van de parels van Europa tevoorschijn. Al kennen weinigen het. In tegenstelling tot Madeira heeft dit eilandje ten oosten van het moedereiland wel een natuurlijk strand. En een interessante link met Columbus.

Mijn voeten zakken weg in het fijne zand. Ik slenter langs het negen kilometer lange gouden strand van Porto Santo. Zo moet Christoffel Columbus hier ook hebben gelopen, lang geleden. Dromend over onbekende bestemmingen, wat ik ook wel eens doe.

De geschriften verhalen over zijn leven. Columbus leefde hier twee jaar. En voordat hij aan zijn inmiddels wereldberoemde ontdekkingstochten begon. Zijn geest is nog te vinden in het huis waar hij woonde, dat tegenwoordig een museum is.

Al snel blijkt dat er opvallend weinig bekend is over één van de grootste ontdekkingsreizigers ooit. Het is een man omgeven met raadsels, ook nu nog. Was hij de eerste die Amerika ontdekte of waren de Vikingen hem voor? Hoe zag hij er uit? Hoe kwam hij op het idee om te gaan reizen?

Wandelend over het goudgele strand denk ik na over de diverse legendes die hier de ronde doen. Dat hij over het strand van Porto Santo liep en drijfhout zag liggen. Of dat hij grote zaden zag liggen. Van boomsoorten die hij niet kende. En die moesten toch ergens vandaan komen, dit was het meest westelijke puntje van Europa destijds. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt ...

In de duinen loop ik langs talloze schelpen. Maar het zijn fossielen. Ze vertellen een ander verleden van Porto Santo. De zeebodem is hier veel vlakker dan bij Madeira bijvoorbeeld, waar de zeebodem steil naar beneden loopt. Door de vlakke bodem groeide hier zo'n 50 miljoen jaar veel koraal voor de kust. Wat door de jaren heen is vergaan. En tot fijn zand verworden. Iets waar toeristen dol op zijn. Madeira heeft officieel geen stranden, maar de overheid laat tegenwoordig zand invliegen voor een klein aantal kunstmatige strandjes.

De jeep lijkt wat 'over the top'. Zandpaden zijn er amper, de 'bergen' zijn net 400 meter hoog. Maar in de uithoeken van het eiland is het wel handig om bijvoorbeeld de rand van de rotsen te bereiken. Gids Maikel stuurt er lustig op los. Hij is verliefd op zijn eiland en iedereen mag het weten. Hij vertelt maar wat graag over de bezienswaardigheden, van de fraaie traditionele windmolens tot het saaie benzinestation. De enige op het eiland. Zijn passie is heerlijk om te ervaren.

Porto Santo is nog relatief onontdekt. Op het eiland van 14 bij 8 km leven zo'n 5.000 mensen. Die veelal in een gemoedelijke sfeer met elkaar leven. Iedereen kent iedereen. Al zijn er grootse plannen. Ik sta in een duinenrij, een verlaten deel van het strand. Hier heeft de trots van Portugal, Christiano Ronaldo, zijn zinnen op gezet.  

Hij is geboren in Santo António, de grootste wijk van Funchal. De eerste club waar hij speelde was Andorinha. De stervoetballer van Real Madrid wil hier de komende jaren een luxueus hotel neer zetten. Hij waardeert de rust en ruimte van Porto Santo. En als vaardig strandvoetballer kent hij de potentie van het fijne zand.

Als ik rondloop zie ik in de verte Madeira liggen. Het ligt op zo'n 52 kilometer. Porto Santo treedt langzaam uit de schaduw van zijn grote broer. Zeker bij zonliefhebbers. Het eiland is de moeite waard om te ontdekken. Al zijn de tijden sinds Columbus erg veranderd. Tegenwoordig is het eenvoudig met de veerboot te bereiken. En met het vliegtuig zelfs vanuit de gehele wereld.  

Nog even denk ik aan Columbus zijn tijd, die wel heel anders was. Maar ook toen moet het wel extreem boeiend zijn geweest. En als Ronaldo zijn plannen door zet, breekt er een nieuwe tijd aan voor de inwoners van Porto Santo. Die ook wel boeiend zal zijn.
Zo heb je Madeira nog nooit gezien ,,Madeira wordt vaak bloemeneiland genoemd. Waardoor het eiland van 57 bij 22 km een ietwat oubollig karakter heeft gekregen. Ik ga kijken of het terecht is. Al snel tref ik de ongekend ruige kant aan. Ideaal voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers."

Corno van den Berg


Mooi Madeira

Madeira moet je zelf zien en ontdekken. Het is met het vliegtuig eenvoudig bereikbaar en ook in het voor- en najaar zeer aan te raden. Als je gaat, kijk dan ook of je Porto Santo kunt aandoen, met de veerboot bijvoorbeeld. Het is heel anders dan Madeira.

Ruwweg drie soorten toeristen reizen naar Madeira: wandelaars, bloemenliefhebbers en levensgenieters. Die ontmoeten elkaar geregeld, letterlijk en figuurlijk. Want de natuur op het eiland is indrukwekkend, er zijn honderden wandelpaden en de levensgenieters zoeken vooral het heerlijke eten en rijden op hun gemak met een auto door het land.

Madeira (en ook Porto Santo) kent een zeer mild klimaat. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 16 en 22 °C. Waardoor je het eiland het gehele jaar goed kunt bezoeken.

De uitdrukking 'vier seizoenen in een dag' slaat op deze twee eilanden. Het regent hier geregeld, maar daarna breekt de zon vaak weer door. En ruikt alles heerlijk fris.

Door regenwater en laaghangende wolken is overal uitbundige natuur te vinden. Met veel wilde alsook geïmporteerde bloemen.

De ruige kust bestaat voornamelijk uit steile rotswanden waar zandstranden schaars zijn. Mede daarom kent Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1.862 m).

Wie op Madeira rond loopt begrijpt waarom veel Engelsen hier al decennia geleden naar toe verhuisden.

Deze special is gemaakt in samenwerking met het Madeira Tourism Board. In april van dit jaar heb ik het eiland en Porto Santo bezocht.