Deel

0
Tweet about this url
Ga naar de kust

Ga naar de kust

De omgeving van Nantes is heel divers. Hierbij diverse tips voor excursies.
Ontdek de Loire Atlantique
Verken het stadje Guerande en de zoutvlaktes
Struin door Le Croisic

Het is één van de favoriete vakantiegebieden van de Fransen. Maar veel Nederlanders moeten de zee, de zoutvlaktes, het moerasgebied en de Middeleeuwse stadjes bij Nantes nog ontdekken.

Het fietspad slingert langs de kust. Tussen kliffen, rotsen en idyllische blauwwitte huizen door. Bij het strand zoeken mensen naar kokkels en meer. Op het water proberen wat surfers de wind te pakken. Enkele badgasten liggen in de zon een boek te lezen. Het beeld is een ode aan de Franse kust, waar de rust regeert.

Ik fiets van Le Pouliguen naar het 17e eeuwse vissersdorp Le Croisic aan de kust. Het is één van de veel fietsroutes hier. Met talloze stops. De fiets is een ideale manier om de diversiteit van het landschap te zien, actief te zijn en je zintuigen te strelen. In willekeurige volgorde.

Onderweg verken ik de zoutpannen van Guérande, de zogeheten Terre de Sel. Hier oogsten lokale boeren (zoutzieders genaamd) het zout van het water dat hier extreem langzaam door de kanalen, slikken en sluizen heen sijpelt. Met een hark scheppen ze het grove zeezout van de bodem om het te laten drogen in de zon.

Maar ik ben eigenlijk op zoek naar het beroemde 'fleur de sel', waar ik veel mensen over hoor praten. Dit zijn zoutkristallen die op het water drijven voordat ze naar de bodem van het bekken zinken. Fleur de sel moet bijzonder zuiver zijn. Ik sta voor een zoutwinkel, ja die bestaat. En de talloze soorten zout doen me bijna duizelen. Voor mij was zout altijd gewoon zout.

Dit is Guérande, een Middeleeuws stadje. Een 1.434 meter lange stadsmuur beschermt dit stadje nog steeds. Via de Poort Saint-Michel loop ik door de smalle geplaveide straatjes. Deze waren net breed genoeg voor een paard en wagen. Vanaf de kerktoren zie ik de zoutvelden, die destijds al voor rijkdom zorgden.

De fietstocht eindigt in Le Croisic. Met verbazing kijk ik naar de diverse heuvels die hier liggen. Ze zijn op een vreemde manier ontstaan. Schepen losten hier hun ballast om het zout in te kunnen laden. Maar de tijden van het 'witte goud' zijn allang voorbij. Tegenwoordig is Le Croisic bekend als vissersplaats voor de roze garnaal.

Eerder was ik al in La Brière, een immens moerasgebied. De bewoners gebruikten lang het turf, maar tegenwoordig alleen nog het riet voor de huizen (die chaumière worden genoemd). Ik loop rond in het dorpje Kerhinet, dat al sinds de 17e eeuw nauw is verbonden met La Brière. Water bepaalt het leven in dit deel van Frankrijk.
Nantes: Unieke stad in Frankrijk ,,Ik wist dat Jules Verne in Nantes is geboren. Zijn verhalen blijken nu nog een levendige inspiratie voor de bewoners en talloze kunstenaars te zijn. Ook reis ik naar de kust, via moerassen, zoutwingebieden en Middeleeuwse dorpen.”

Corno van den Berg

De Atlantische kust

Dank zij de 133 km kust die zorgen voor een zacht klimaat kent de Loire-Atlantique ook een extra zuivere lucht. Tussen de zandstranden en de kleine krieken, tussen duinen en rotskusten… onthult de Loire-Atlantique zijn vele facetten.

Verder naar het Noorden herbergen Mesquer en Quimiac leuke strandjes die omringd zijn door zeedennen. De baai van Pont-Mahé heeft een magnifiek landschap en is een plek die uitstekend geschikt is voor kinderen. Het strand van La Turballe is als het ware opgerold in een kleine baai terwijl Batz-sur-Mer de surfers uitnodigt op de stranden Valentin en Saint-Michel. Dicht bij St.Nazaire is het strand van Saint-Marc-sur-Mer bekend vanwege de regisseur Jacques Tati die er 'Les vacances de Monsieur Hulot' gedraaid heeft.

Aan de Zuidoever van de Loire troont het trotse kasteel van Pornic de jachthaven. Het is ook een goed uitgeruste badplaats. De charme van de kleine straatjes en de villa’s aan de zeekant maken het gezicht van een alleraardigst vissershaventje in een goed bewaard gebleven omgeving kompleet. In de buurt bieden zandduinen en dennenbossen de mogelijkheid om er mooie wandelingen te maken, terwijl grote stranden als Saint-Brévin-les-Pins, Les Moutiers-en-Retz of Saint-Michel-Chef-Chef geschikt zijn voor zeilwagens, speed-sails en vliegers.

Deze special is gemaakt in samenwerking met MijnFrankrijkgids.nl, VisitNantes, Atlantische Loirestreek en Loire Atlantique. Tekst en foto's: Corno van den Berg.