Deel

0
Tweet about this url
Ontdek Les Machines

Ontdek Les Machines

Je kunt de machines zelf zien. Ontdek het zelf.
Maak kennis met De Machines
Stap op de Olifant
Zie hoe De Machines worden gemaakt

Vreemde, levensechte machines die tot de verbeelding spreken. Les Machines de l'lle lijken zo uit de boeken van Jules Verne te zijn gewandeld.

De schreeuw is luid en overweldigend. Ergens komt het geluid me bekend voor, maar ik loop midden in een stad: Nantes. Dan komt de kolos puffend tevoorschijn. Het is een mechanische olifant die wel heel erg aan de creaturen van Jules Verne doet denken. Zijn poten dreunen op de grond, deze machine is een wel zeer vernuftig stukje architectuur.

Ik moet even met mijn ogen knipperen. Het dier is meer dan twaalf meter hoog en wandelt op zijn gemak voorbij. Kinderen staan met open mond te kijken naar het immense dier. Op de wandelende olifant zitten toeristen, allemaal met een brede glimlach. Zijn slurf spuit een stevige straal water, ik moet oppassen om geen nat pak te krijgen.

Dit zijn 'Les Machines de L'Ile'. Een wondere wereld, geïnspireerd op Jules Verne. Op een passende plek: de verlaten scheepswerf van Nantes. Sinds juni 2007 laten twee architecten (François Delarozière en Pierre Orefice) en technici hier de meest fantastische ontwerpen verrijzen.

Zoals de beroemde inktvis uit 20.000 Mijlen onder Zee bijvoorbeeld. Geheel mechanisch kan het dier met zijn tentakels bewegen. Alsof ik de wereld van Verne binnen stap. Als toerist mag je toekijken hoe de creaties het papier verlaten en levensecht worden. En ze zelfs uitproberen.

Wat Verne destijds nog niet kon, kan nu wel. Ik vraag me af wat hij zou vinden van de creaties. En die er de komende jaren nog zullen ontstaan. Hier wordt verbeelding werkelijkheid. Ook zie ik de bijzondere ontwerpen van Leonardo da Vinci terug. Waaronder zijn overbekende menselijke vliegmachine. Hij is onderdeel van een bijzondere draaimolen voor kinderen.

Het is slechts een voorbode voor 2012 als de Carrousel des Mondes Marins het levenslicht ziet. Dit is een ode aan de zee, met vreemde zeeschepsels in een 360 graden draaiend theater. En er wordt nu gebouwd aan een immense levende boom van staal; de Reigerboom. Eén ding is duidelijk, je moet dit zien om te geloven.
Nantes: Unieke stad in Frankrijk ,,Ik wist dat Jules Verne in Nantes is geboren. Zijn verhalen blijken nu nog een levendige inspiratie voor de bewoners en talloze kunstenaars te zijn. Ook reis ik naar de kust, via moerassen, zoutwingebieden en Middeleeuwse dorpen.”

Corno van den Berg

Gebruik de Nantes Pass

Met de handige Nantes Pass krijg je korting op talloze musea, monumenten en andere bezienswaardigheden in Nantes en omgeving. Maar ook voor de boot over de Loire en ander openbaar vervoer. En je krijgt korting bij diverse rondleidingen. Je koopt de Nantes Pass eenmalig voor 24, 48 of 72 uur.

Graphic

Deze special is gemaakt in samenwerking met MijnFrankrijkgids.nl, VisitNantes, Atlantische Loirestreek en Loire Atlantique. Tekst en foto's: Corno van den Berg.