Deel

0
Tweet about this url
Proef cultuur in Nantes

Proef cultuur in Nantes

Nantes is een stad die je zelf moet ontdekken. Enkele tips:
Maak kennis met de stad
Ontdek alle attracties
Gebruik de Nantes Pass

Nantes ontpopt zich in een rap tempo tot een kunststad, waar het verleden, moderne kunst en architectuur elkaar ontmoeten. Keer op keer.

Dolend loop ik rond door het Château des Ducs de Bretagne, zoals het officieel heet. Ik zie de kleine gevangeniskamers in de donkere kelder, met heuse graffiti van de veroordeelden in de kalkstenen muren. Maar ook de luxueuze verblijven met een fraai uitzicht over de stad. Wandelend verken ik de verdedigingsmuur en sta op het bordes.

Ik probeer me het leven hier voor te stellen. In de ruige Middeleeuwen. Dit was het paleis van de beroemde Anna van Bretagne. Zij was hertogin van Bretagne vanaf 1488 tot aan haar dood in 1514. En ze was maar liefst twee keer koningin van Frankrijk, door haar huwelijken met Karel VIII en Lodewijk XII.

Ondanks haar jeugdige leeftijd wist zij de inwoners van Bretagne te bekoren. Door haar inzet was Nantes de belangrijkste stad van het huidige Bretagne, dat er precies boven ligt. In haar tijd kwam ook de handel goed op gang. Onder meer met Spanje, Engeland en de Scandinavische landen.

Maar ook met Nederland, want toen vonden de eerste wijnen uit de Loire-streek hun weg naar Nederland. Ik zet mijn lippen aan een glas Muscadet, een eeuwenoude wijnsoort die uit de regio van Nantes komt. Deze frisse, witte wijn past bij visgerechten, mosselen en andere zeevruchten. Dus bestel ik die er maar bij …

De stad is logischerwijs erg veranderd, maar Nantes heeft nog een sterke band met het verleden. Vooral met de meest beroemde inwoner ooit, Jules Verne. Hij was een inspiratiebron voor talloze kunstenaars, die de ruimte krijgen in de stad. Waardoor de stad de afgelopen jaren een ware make-over heeft gekregen.

Ik spot talloze trendy architectuurgebouwen, maar ook diverse kunstwerken die als strooigoed door de stad liggen. Zowel in de binnenstad als langs de rivier de Loire. Een stedentrip naar Nantes is een ontdekkingstocht. Je kunt natuurlijk dwalen door de vele kleine straatjes, shoppen in het Passage Pommeraye of je smaakpapillen verwennen in de vele restaurantjes.

Maar het leukste is als je tijdens het lopen om je heen kijkt en denkt: 'hé?' En nog eens goed moet kijken. Bijvoorbeeld op Ile de Nantes, waar zebrapaden doorlopen in winkels, ecologische gebouwen rustieke vogelgeluiden maken en bijvoorbeeld het Nederlandse Atelier Van Lieshout uit Rotterdam een opmerkelijke bar heeft gemaakt. Zijn ronde vormen vallen op in de verder opvallend rechtlijnige omgeving.

In de eerste helft van de 18e eeuw was Nantes zelfs de belangrijkste havenstad van Frankrijk, toen de handel met de Amerikaanse koloniën tot ontwikkeling kwam en de stad het centrum werd van de slavenhandel.

Een bouwput doemt voor me op. Er wordt hier gebouwd aan een monument voor deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Zo gaat het met Nantes, een stad waar de geschiedenis wordt gekoesterd, herinnerd en als inspiratie dient. Goed of slecht.

Iets verderop is de complete geschiedenis van Nantes op een muur geschilderd. Een intrigerende muur, die je eigenlijk aan het einde van je bezoek moet zien. Zodat je alles kunt benoemen, van Anna tot Jules en meer. Dan pas zie je goed hoe rijk de stad is.
Nantes: Unieke stad in Frankrijk ,,Ik wist dat Jules Verne in Nantes is geboren. Zijn verhalen blijken nu nog een levendige inspiratie voor de bewoners en talloze kunstenaars te zijn. Ook reis ik naar de kust, via moerassen, zoutwingebieden en Middeleeuwse dorpen.”

Corno van den Berg

Gebruik de Nantes Pass

Met de handige Nantes Pass krijg je korting op talloze musea, monumenten en andere bezienswaardigheden in Nantes en omgeving. Maar ook voor de boot over de Loire en ander openbaar vervoer. En je krijgt korting bij diverse rondleidingen. Je koopt de Nantes Pass eenmalig voor 24, 48 of 72 uur.

Graphic

Deze special is gemaakt in samenwerking met MijnFrankrijkgids.nl, VisitNantes, Atlantische Loirestreek en Loire Atlantique. Tekst en foto's: Corno van den Berg.