Deel

0
Tweet about this url
Zie de kunst van Estuaire

Zie de kunst van Estuaire

De kunstwerken van Estuaire kun je in een dag beleven. Enkele tips voor een bezoek.
Zie alle kunst van Estuaire
Huur Villa Chiminée voor een nacht
Zie alle kunstwerken op een kaart

De Loire loopt van Nantes naar de Atlantische Oceaan. Hier zijn de afgelopen jaren talloze kunstwerken verschenen van architecten uit de gehele wereld. Een introductie. Ik staar naar de grote witblauwe golven, ze sieren het Harmonie Atlantique Building. Dit is een buitengewoon modern weerbericht, bedacht door Francois Morellet. Op het gebouw laten kleurrijke neonletters wolken, een gigantische halve zon of overduidelijke regendruppels zien.

Het is simpelweg kijken welke symbolen licht geven. En dan heb je een weerbericht voor de komende vier uur. Genoeg om een terrasje te pakken of om te gaan shoppen. Zeker in de avond is het een indrukwekkend gezicht. En duidelijker dan het journaal op televisie merk ik.

Opvallend veel kunstwerken zijn voor de avond, als de stad veranderd in een lichtjesfestijn. Zoals De Ringen van de beroemde kunstenaar Daniel Buren. Hij bedacht 18 ringen en plaatste ze aan de oever van de Loire in de stad. Ze lichten 's avonds op in rood, groen en blauw. Waardoor de stad een ander perspectief krijgt.

De avond zorgt ook voor het meest mystieke kunstwerk. In het Saint Felix-kanaal, één van de zijarmen van de Loire, woont Nymphéa. Deze waternimf is een creatie van Ange Leccia. Het is een fotoprojectie van een jonge vrouw op het water. Die je recht aan kijkt vanuit het water. Het werkt ietwat verwarrend bij me, merk ik.

Eén van de meest opvallende (en gewaardeerde) kunstprojecten is De Boot van Erwin Wurm. Naast een sloperij voor boten bij Le Pellerin ligt (of eigenlijk meer hangt) een verlaten zeilboot. Ik zie hem op de rand van een sluis, alsof hij hunkert naar de lager gelegen rivier en graag bij de aldaar liggende boten wil zijn. Ik begrijp hem wel.

Ik kijk omhoog. En zie de meest bijzondere overnachting van de hele streek. Villa Cheminée, oftewel het 'Huis op de Toren'. De Japanner Tatzu Nishi zag de steenkolenfabriek langs de Loire. Een kleine stad op zich. Waar talloze mensen werken, maar niet wonen. Eigenzinnig als hij is bouwde de Japanner prompt een huis op de kleinste toren, midden in het groen.

En dit is ook nog eens bruikbare kunst: je kunt het huisje huren. Met achter je de fabriek en voor je een fraai uitzicht over de altijd levende rivier en de wuivende rietvelden. Niet zo gek dat er een lange wachtlijst is om hier de nacht door te brengen.

De kunst van Estuaire ligt tussen Nantes en Sant-Nazaire, aan beide oevers van de Loire. Je kunt hier in een dag rondrijden, want er zijn bijna twintig kunstwerken. Waarbij kunst en natuur in elkaar over lopen. Zowel overdag als 's avonds.
Nantes: Unieke stad in Frankrijk ,,Ik wist dat Jules Verne in Nantes is geboren. Zijn verhalen blijken nu nog een levendige inspiratie voor de bewoners en talloze kunstenaars te zijn. Ook reis ik naar de kust, via moerassen, zoutwingebieden en Middeleeuwse dorpen.”

Corno van den Berg

Langs de Loire

Sinds 2009 creëren kunstenaars van over de hele wereld eenmalige werken. Deze staan in de buurt van de Loire, de langste rivier van Frankrijk. Het zijn vooral kunstwerken die tot het erfgoed zullen behoren van de 19 gemeentes die aan het estuarium van de Loire liggen. Een gebied rijk aan natuur en geschiedenis.

Wie ze wil zien heeft talloze mogelijkheden. Je kunt te voet, op de fiets, per boot, met de bus of de auto het landschap en de kunstwerken verkennen. 'Estuaire' bestaat inmiddels uit zestien kunstwerken en in de komende jaren komen er nog meer bij.

Deze special is gemaakt in samenwerking met MijnFrankrijkgids.nl, VisitNantes, Atlantische Loirestreek en Loire Atlantique. Tekst en foto's: Corno van den Berg.