Deel

0
Tweet about this url
Zoek Jules Verne

Zoek Jules Verne

De beelden van gigantische reuzeninktvissen en flitsende onderzeeërs schieten door mijn hoofd. Verne was de uitvinder van het sciencefictionverhaal, al waren ze altijd wel gestoeld op aardrijkskunde en natuurkunde. Maar dan verpakt in een spannend avontuur.

Soms is het lastig te bevatten dat zijn verhalen bijna 150 jaar oud zijn. In 1863 verscheen bij uitgeverij Hetzel 'Vijf weken in een luchtballon', zijn eerste roman in de serie 'Wonderreizen', die uiteindelijk 64 titels zou tellen. De bekendste zijn 'Voyage au centre de la terre' (1864, Naar het middelpunt der Aarde), 'Vingt mille lieues sous les mers' (1869, 20.000 Mijlen onder Zee) en 'Le tour du monde en quatre-vingt jours' (1873, De reis rond de wereld in tachtig dagen).

Verzonnen werelden waar miljoenen mensen op weg droomden, dat was de kracht van Jules Verne. Een soort toekomstbeeld, dat soms te onwerkelijk was om waar te zijn. Mede daarom is het hoog tijd om het Jules Verne Museum te bekijken. De ramen kijken uit over de stad Nantes en de Loire. En de verte, waar Verne's zo naar op zoek was.

In het museum zie ik de handgeschreven teksten en notities van Verne. Zijn creatieve geest fladderde over het papier met hier een daar een aantekening of schets van hoe het er uit moet zien. Verne heeft nog altijd een bijzonder record op zijn naam; zijn boeken zijn het meest vertaald ter wereld. Dus meer dan J. K. Rowling met haar geesteskind Harry Potter bijvoorbeeld. Of Tolkien met The Lord of the Rings.

Het zijn diezelfde schetsen die ik terug zie bij de tientallen Le Machines, die in Nantes worden gebouwd. Natuur en mens die samen komen in verbazingwekkende creaturen. Dit zijn fantasiedieren, maar ik bedenk me: opvallend veel van zijn toekomstbeelden werden later bewaarheid. Zoals de reis naar de maan via een raket, de luchtballon, de onderzeeër en veel meer.

In een parkje naast het museum zit een jonge Jules over de Loire in de richting van de zee te staren. Het beeld laat zien dat hij hier veel ideeën op deed voor zijn boeken. Als een soort vlucht uit het echte leven. Voor even vlucht ik mee en droom van zijn avonturen in zijn wonderbaarlijke wereld. Ik voel het; de geest van Jules Verne is in Nantes nog volop aanwezig.
Nantes: Unieke stad in Frankrijk ,,Ik wist dat Jules Verne in Nantes is geboren. Zijn verhalen blijken nu nog een levendige inspiratie voor de bewoners en talloze kunstenaars te zijn. Ook reis ik naar de kust, via moerassen, zoutwingebieden en Middeleeuwse dorpen.”

Corno van den Berg

Gebruik de Nantes Pass

Met de handige Nantes Pass krijg je korting op talloze musea, monumenten en andere bezienswaardigheden in Nantes en omgeving. Maar ook voor de boot over de Loire en ander openbaar vervoer. En je krijgt korting bij diverse rondleidingen. Je koopt de Nantes Pass eenmalig voor 24, 48 of 72 uur.

Graphic

Deze special is gemaakt in samenwerking met MijnFrankrijkgids.nl, VisitNantes, Atlantische Loirestreek en Loire Atlantique. Tekst en foto's: Corno van den Berg.