Deel

0
Tweet about this url
Actief in Fjell

Terje Rakke/Nordic Life AS/www.visitnorway.nl

Actief in Fjell

Dit relatief onbekende gebied is groot. Enkele tips voor bijzondere excursies:
Zie de schoonheid van Jotunheimen
Stap in een raft of kajak
Ga wandelen in Rondane

De naam Fjell lijkt weinigzeggend. Maar het is indrukwekkend. Het betekent berg in het Noors. Overal zijn besneeuwde bergtoppen, snelstromende rivieren en tientallen watervallen. Een decor dat vraagt om een dagje 'actief'. Of twee. Of meer.

Verrassing zit soms in een klein hoekje. Letterlijk, in dit geval. De gids komt net boven de één meter vijftig uit, maar zijn kennis is groots. En hij vertelt met trots over zijn achtertuin. Pedr checkt mijn uitrusting; de wandelschoenen en de jas. Maar vooral mijn kennis over het gebied.

Hij lacht, hij is het gewend. De meeste reizigers weten weinig van Fjell. Ze hebben allemaal beeld bij de fjorden en de Noordkaap, maar het ruige deel van Noorwegen niet. Een gevoel overvalt me. De komende dagen zal dit veranderen, daar zorgt hij wel voor.

Het is worstelen met de namen, zoals de Galdhøpiggen. Feit is wel dat dit met 2.469 meter de hoogste berg van Noord-Europa is. Een serieuze berg, die het beklimmen meer dan waard is. Het is dé plek om over het eindeloos lijkende Noorse bergland uit te kijken.

Jotunheimen/Morten Helgesen/www.visitnorway.nl

Beklimmen blijkt een groot woord. Het is eigenlijk meer ‘bewandelen’. Gelukkig, want dat biedt mogelijkheden om het omliggende landschap in me op te nemen. En te zoeken naar de Grote Drie: eland, muskusos en rendier. Al leiden de vele kolossale gletsjers wel erg af van de speurtocht.

Een groot deel van Fjell is beschermd. En tot nationaal park uitgeroepen. Je ontmoet er hier al snel drie: Jotunheimen, Rondane en Dovrefjell. Met elk een eigen geschiedenis, waarbij de harde realiteit en het kleurrijke voorstellingsvermogen van de Noren door elkaar lopen.

Zo is Jotunheimen in de Noorse mythologie het thuisland van de Jötun, een land waar reuzen leefden. Pedr kijkt me aan en maakt weidse gebaren met zijn armen. ,,Denk aan mannelijke en vrouwelijke beesten van onvoorstelbare afmetingen. Ze waren groter dan goden en hadden minimaal zoveel kracht.” De eerste gedachte die opkomt is ’Moeder Natuur’, iets abstracters lukt niet.

Een vliegend zwemvest doet alle gedachten snel verdwijnen. ,,Doe deze om,” lacht Pedr. De kolkende Sjoa-rivier beheerst het decor. Dit is dé plek om te raften en kajakken. Wordt het 'actief; te land, ter zee en in de lucht?' Er is geen tijd om daar verder over na te denken. De peddels en de stroomversnellingen roepen.

Rafting Soja, Anders Gjengedal, www.visitnorway.nl

Met weer vaste grond onder de voeten staat Rondane Nationaal Park op het programma. Dit gebied is vooral bekend vanwege de rendieren. Sterker nog, het is de enige plek waar je ze nog in het wild kunt spotten. De dieren lopen hier op hun gemak rond tussen de vele afgeronde bergtoppen. Een hoogtepunt tijdens de populaire tocht van hut naar hut.

Een ander dier staat centraal in Dovrefjell Nationaal Park. De imposante muskusos siert de bergen en de grote vlaktes in dit gebied. Ook hier geldt: het is de beste plek in Europa om dit oerrund te spotten. Pedr weet het en helpt waar hij kan. Als de avond valt komen alle indrukken nog eens voorbij.

Pedr lepelt met liefde de overige activiteiten op die je hier kunt ondernemen. En ja, per mountainbike klinkt erg goed. Er zijn talloze fietsroutes, met name in de omgeving van Valdres. Of een gletsjerwandeling? Of op snoek vissen? En, natuurlijk ook parapente. Oh ja, de lucht in, dat ontbreekt nog.
Noorwegen: Natuurlijk Anders ,,Noorwegen blijft verrassen. De bekende trekpleisters blijven prijzen winnen, maar er zijn veel onbekendere plaatsen. Waar je zintuigen de winnaar zijn."
 

Land van de Oergoden

Laat je inspireren door …

Een 8-daagse adventure vakantie: Land van de Oergoden. Deze avontuurlijke vakantie brengt je naar een van de ruigste stukjes Noorwegen: Jotunheimen. Zijn de kinderen dapper genoeg om te raften en te klimmen? Vanaf € 269,- per persoon per arrangement bij 5 pers.

Lees meer over deze reis

 

Afwisselend Noorwegen

Laat je inspireren door …

Een 13-daagse rondreis met als titel Afwisselend Noorwegen. Met na elke bocht een ander uitzicht. Dit is een droomreis voor gezinnen die houden van avontuur en natuur. De kinderen ontdekken de fjorden en worden echte Vikingen! Vanaf € 335,- per persoon per rondreis bij 5 pers.

Lees meer over deze reis

 

 

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitNorway.