Deel

0
Tweet about this url
Actief in Noord-Noorwegen

Koningskrabsafari - Nordkyn Hotel

Actief in Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen biedt talloze bijzondere excursies. Een selectie:
Zie walvissen van dichtbij
Vang een immense koningskrab
Fiets dwars door Noord-Noorwegen

Eiland hoppen met de fiets. Op safari voor walvissen en koningskrabben. Kajakken in de Lofoten. Op stap met de Sami. Oh, en de Noordkaap natuurlijk. Dat is lastig kiezen.

Dit is Noord-Noorwegen. Een gebied waar je zintuigen overuren maken. En als je wilt, je spieren ook. Op het programma: een paar dagen actief. Spelen met Moeder Natuur, al zal het eerder andersom zijn. Het aanbod van excursies is groot, de tijd te beperkt. De zon schijnt. Wat kan vakantie toch een dilemma’s opleveren.

Op safari in Europa. De meeste mensen hebben daar niet echt een beeld bij. Al lukt een walvissafari nog wel, maar een koningskrabsafari? Iets wat zowel vanaf een boot als aan land kan. Met als doel; een lunch van wit krabvlees. ,,Alleen dan moet je wel de handen uit de mouwen steken,” lacht visser Leif. Hij kijkt me hoopvol aan.

Helgeland Nordland, www.visitnorway.nl

Dit dier maakt indruk. De poten zijn groot, zijn lijf ook. Bizar eigenlijk dat dit een peperdure delicatesse is. Eerlijk is eerlijk, de smaak is opperbest. En dat was de reden voor de Russen om dit dier uit het oosten van Rusland over te brengen naar de Barentszzee. Als gemakkelijke voedselbron, maar dat liep iets uit de hand. Letterlijk.

Inmiddels hebben deze dieren wandelend Noorwegen bereikt. En als toerist mag je ze vangen. Iets wat bij walvissen gelukkig niet (meer) zo is. Deze elegante, maar kolossale dieren laten zich veel zien hier, want de voedselgronden zijn rijk. Onder meer ook met de bij ons geliefde haring, garnalen en zalm. Een feest voor de smaakpapillen.

Op de kaart is het maar een speldenprik. Of eigenlijk meerdere. De Lofoten zijn een eilandengroep met een eigen karakter. Ideaal om te wandelen van dorp naar dorp, maar ook om te kajakken. De gids biedt de keuze: een eigen kajak of bij hem in de kajak? Als ik omsla, dan maar alleen. Hij haalt prompt een reddingsvest voor me tevoorschijn.

Walvissafari - hvalsafari

En dat allemaal in een decor dat op het netvlies blijft hangen. De vele baaitjes zijn beschut en omringd door steile pieken. De dorpen her en der zijn levendig, verder heerst de rust. Enkele vissers komen terug van hun nachtklus, met meeuwen in hun kielzog.

Een veerboot meert aan. Het is dé verbinding voor de talloze eilanden. De kajak wordt verruild voor een fiets en de reis gaat verder. De verharde wegen hier zijn voor Nederlanders niet lastig, hooguit is het even wennen aan de minimale hoogteverschillen. Maar je krijgt er wel veel voor terug, de heuvels rollen voorbij met vergezichten die vragen om een foto. Keer op keer.

Het einddoel nadert. Net als voor vele andere reizigers. De aantrekkingskracht van de Noordkaap is bijna eng te noemen. Hier moet je staan, ooit. In de regen, in de sneeuw of, zoals het eigenlijk hoort, tijdens de Middernachtzon. Om een wedstrijdje te doen: wie als eerste het decor verlaat, de zon of jij.
Noorwegen: Natuurlijk Anders ,,Noorwegen blijft verrassen. De bekende trekpleisters blijven prijzen winnen, maar er zijn veel onbekendere plaatsen. Waar je zintuigen de winnaar zijn."
 

Noordkaap en Lofoten

Laat je inspireren door …

Een 19-daagse rondreis naar de Noordkaap en Lofoten. Noorwegen in al zijn diversiteit. Je reist letterlijk langs de hoogste hoogtepunten van Europa! Ontdek de Noordkaap en het noordelijkste vissershaventje ter wereld. Vanaf € 1399,- per persoon per rondreis bij 2 pers.

Lees meer over deze reis

 

Mooiste uitzicht ter wereld

Laat je inspireren door …

Een 14-daagse rondreis met als titel: het mooiste uitzicht ter wereld. Ontdek veelzijdig Noorwegen: de kustlijn, de fjorden, de bergen van het binnenland en... 'het mooiste uitzicht ter wereld'. Vanaf € 1569,- per persoon per rondreis bij 2 pers.

Lees meer over deze reis

 

 

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitNorway.