Deel

0
Tweet about this url
Dwalen door Fjell

FjellNorge / Terje Rakke

Dwalen door Fjell

Sommige wegen van Noorwegen zijn al eens uitgeroepen tot de 'mooiste' ter wereld. Reden genoeg om de Nationale Toeristische Routes te verkennen. Met zingende namen als Valdresflya, Sognefjellet, Strynefjellsveien en Rondane.

Alsof de makers van de weg net iets teveel alcohol op hadden. Het asfalt slingert voor mijn ogen, ze volgen de golven in het landschap. Maar de wegwerkers hebben de routes juist met respect voor de heuvels, bossen en dorpen aangelegd. Het is geen aftakeling, maar een toevoeging.

Hoog tijd om in te stappen. En te gaan rijden. Het is opvallend stil op de Valdresflya, zoals de lokale bewoners deze Nasjonale Turistveger noemen. De  wind heeft ook een dagje vrij. Het decor bestaat uit een ruig en vooral kaal landschap. Wolken spelen verstoppertje met de zon of is het andersom?

Terje Borud/www.visitnorway.nl

De meren Bygdin en Vinstri onderbreken de weidsheid. Het smaragdgroene water is rimpelloos. Geen dorpjes, geen mensen, geen niets. Is dit nou een maanlandschap? Misschien kan ik het persoonlijk checken over een paar jaar als het ruimtetoerisme echt een vlucht neemt.

De Sognefjellet National Tourist Route begint in Lom en eindigt 108 kilometer verder in Gaupe. Wisselend komen fjorden en valleien voorbij. En bij Fantesteinen voert de weg over de hoogste bergpas van Noord-Europa.

Ooit was dit een belangrijke handelsroute. Uit de valleien in het oosten werd leer, boter en teer verhandeld. Zout en vis werden van de kust en fjorden in het westen over de bergen vervoerd. Hmm, dat heb ik ook bij me. Maar vroeger moet dit niet ongevaarlijk zijn geweest met het wisselende weer. En dieven. En geen auto’s.

Terje Rakke/Nordic Life AS/www.visitnorway.nl

Een plek om te picknicken is niet moeilijk te vinden hier. Zwerfkeien uit de IJstijd liggen gedrapeerd in het landschap. Het zijn passende tafels en stoelen. Korstmossen groeien her en der, als een soort natuurlijk tafelkleed. Het doet de lunch van zalm, Noorse kaas en verse vossenbessen als toetje recht.

In de winter is de weg afgesloten, de sneeuw maakt het onmogelijk. Op 1 mei gaat deze weg weer open voor het verkeer. En dan is het een unieke belevenis om tussen de bergen vol sneeuw door te rijden.

En dan door naar Jotunheimen Nasjonal Park met de 27 hoogste bergtoppen van Noorwegen en de grootste gletsjer (van zo’n 500 km²) van Noorwegen. Ja, niet zo gek dat deze weg prijzen wint. En dan kan ik de volgende keer nog de Nationale Toeristische Routes van Strynefjellsveien en Rondane doen. Er moet wat blijven om naar uit te kijken.
Noorwegen: Natuurlijk Anders ,,Noorwegen blijft verrassen. De bekende trekpleisters blijven prijzen winnen, maar er zijn veel onbekendere plaatsen. Waar je zintuigen de winnaar zijn."
 

Land van de Oergoden

Laat je inspireren door …

Een 8-daagse adventure vakantie: Land van de Oergoden. Deze avontuurlijke vakantie brengt je naar een van de ruigste stukjes Noorwegen: Jotunheimen. Zijn de kinderen dapper genoeg om te raften en te klimmen? Vanaf € 269,- per persoon per arrangement bij 5 pers.

Lees meer over deze reis

 

Afwisselend Noorwegen

Laat je inspireren door …

Een 13-daagse rondreis met als titel Afwisselend Noorwegen. Met na elke bocht een ander uitzicht. Dit is een droomreis voor gezinnen die houden van avontuur en natuur. De kinderen ontdekken de fjorden en worden echte Vikingen! Vanaf € 335,- per persoon per rondreis bij 5 pers.

Lees meer over deze reis

 

 

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitNorway.