Deel

0
Tweet about this url
Langs de kust

Lofoten - CH, www.visitnorway.nl

Langs de kust

Ontdek de kust zelf. Hier zijn enkele tips:
Ontdek de beroemde Lofoten
Stap op de Hurtigruten
Rij over de RV17

Noorwegen heeft een kustlijn van maar liefst 25.148 km. Toegegeven, het is inclusief fjorden en voor de kust gelegen eilanden, maar toch. Tijd voor een inspectie. Van een klein stukje dan.

Een zandstrand met een zonnetje. Midden in de nacht. Het klinkt ongeloofwaardig, maar dit is Noord-Noorwegen. In de zomer, als de zon niet onder gaat. De horizon is felgeel van kleur. Mijn tenen voelen het water. De opvallend lage watertemperatuur past niet helemaal in dit idyllische plaatje. De zwembroek zat toch al niet in de koffer.

De kust van Noorwegen, en dan ook nog het noorden. Met publiekstrekkers als de fjorden, Lofoten en natuurlijk de Noordkaap. Je kunt hier los op allerlei manieren, te voet, op de fiets, in een boot, enzovoort. Maar dat staat pas over een paar dagen op het programma. Alhoewel, ik begin met de Hurtigruten, een oude postboot. Maar echt actief is het niet.

Noordkaap - Trym Ivar Bergsmo, NNR

Het is een cruise, zeker in de zomer. Niet in de warme tropen, maar langs de beroemde fjorden. En dit decor kan best wedijveren met de palmbomen, goudgele stranden en heldere water. Zelfs het koraalrif vol met vissen en andere dieren ontbreekt niet, al heet het dan toepasselijk koudwaterrif. Jammer genoeg is snorkelen hier niet echt een optie, maar duiken wel.

De bergen glijden voorbij, net als af en toe een dorpje. De veerboot maakt bij elk dorpje een korte stop, levert de post (en andere goederen) af en gaat weer verder. Je mag van boord om bijvoorbeeld de volgende dag weer op te stappen. Je mag een enkele reis maken, maar ook een retour.

Je kunt de gehele route doen, maar ook een deel. Je mag op de boot slapen, maar ook in hotels in de dorpjes. Keuzes. Ik had bewust gekozen voor een rustig begin in dit deel van Noorwegen. De bankjes op het dek staan in de zon. Hoog tijd voor wat rust, kop koffie en wat overpeinzingen.

Roedoeloeva Terje Rakke

Hij wordt Costal Route genoemd, maar ook Kysriksveien of zelfs alleen  Rv17. Het is de 650 kilometer lange kustweg van Steinkjer in het zuiden naar Bodø in het noorden. Het laatste deel wint de prijzen. Het is het ruigst, wildst en meer van dat soort superlatieven.

Wie wat avontuur wil kan hier overnachten. Op een camping, maar ook in diverse cabins, die veelal ook door vissers worden gebruikt. Het is self-catering en je moet je eigen slaapspullen meenemen, al kun je het ook huren hoor ik bij aankomst. De verhuurder meldt dat hij ook bootjes verhuurt. Hij heeft gelijk, de kust ziet er vanaf zee nog indrukwekkender uit.

Een relatief onbekende, maar intrigerende stop langs deze weg is Saltstraumen. Het is de sterkste getijstroom ter wereld, oftewel dit is pas echt woest water. Elke zes uur passeert hier maar liefst tot 400 miljoen m³ (ton) zeewater door een 150 meter brede zeestraat. Er in en weer er uit.

Dit spektakel ligt op zo'n 30 km ten oosten van Bodø. Het schuimende water bereikt snelheden van 20 knopen (37 km/u). Hier en daar zijn draaikolken van 10 meter ontstaan, die wel 5 meter diep kunnen zijn. Dit is het toonbeeld van kracht; de natuur dicteert. Ik maak een fictieve buiging.
Noorwegen: Natuurlijk Anders ,,Noorwegen blijft verrassen. De bekende trekpleisters blijven prijzen winnen, maar er zijn veel onbekendere plaatsen. Waar je zintuigen de winnaar zijn."
 

Noordkaap en Lofoten

Laat je inspireren door …

Een 19-daagse rondreis naar de Noordkaap en Lofoten. Noorwegen in al zijn diversiteit. Je reist letterlijk langs de hoogste hoogtepunten van Europa! Ontdek de Noordkaap en het noordelijkste vissershaventje ter wereld. Vanaf € 1399,- per persoon per rondreis bij 2 pers.

Lees meer over deze reis

 

Mooiste uitzicht ter wereld

Laat je inspireren door …

Een 14-daagse rondreis met als titel: het mooiste uitzicht ter wereld. Ontdek veelzijdig Noorwegen: de kustlijn, de fjorden, de bergen van het binnenland en... 'het mooiste uitzicht ter wereld'. Vanaf € 1569,- per persoon per rondreis bij 2 pers.

Lees meer over deze reis

 

 

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitNorway.