Deel

0
Tweet about this url
Onbekend Noorwegen

Terje Rakke/Nordic life/www.visitnorway.nl

Onbekend Noorwegen

Een paar excursies die bekend of juist niet bekend zijn:
Verbaas je over Dovrefjell
Zie de Skibladner en meer ...
Maak kennis met het Snøhettapaviljongen

De uitgestrekte fjorden. En ook de Noordkaap is een plek waar je ooit moet zijn geweest. Het zijn de kroonjuwelen van Noorwegen, maar wie de gebaande paden verlaat ontdekt de echte schoonheid van het land.

Zittend aan de oever van het Rødungen-meer valt de ruimte op. Geen dier, geen mens om me heen. Een vreselijk cliché komt in me op. Is dit nou 'buiten de gebaande paden', zoals je zo vaak hoort? Maar Noorwegen is zo groot en ruig dat er soms niets eens paden zijn.

Nederlanders zijn dol op de term, al is niet helemaal duidelijk wat de gebaande paden zijn. Je leest het in folders, reisbladen en meer. Vaak met foto’s. Maar als je het dan leest is het niet 'ongebaand' meer toch? Slaat het bijvoorbeeld op alle fjorden (het zijn er zo’n 100) of alleen de allerbekendste zoals het Naeroyfjord?

En hoe zit het met de Noordkaap? Jazeker, maar ook in de winter met sneeuw en harde wind? En hoe zit het met de Samen, het bijzondere volk dat nog volop in Noorwegen leeft? De twijfel slaat toe. Het glooiende landschap, de blauwe lucht en de rust vragen om dit soort onbenullige overpeinzingen. Waar een mens al niet druk mee kan zijn als de omgeving dit toestaat. Heerlijk.

Een soortgelijk gevoel had ik voor de reis al. Het internet is een ideale start om de reis alvast te beginnen. En die gebaande paden proberen te vermijden. Door doelgericht te zoeken naar wandelroutes, bezienswaardigheden, activiteiten en meer. Al kom je dan vaak juist wel op het geijkte uit.

Snøhetta

Maar soms ook word je verrast door iets nieuws, iets onbekends. Het stilistische Snøhettapaviljongen valt op in het ruige landschap. Dit is de Noorse manier om een uitkijkpunt te maken. Oftewel; het is gemaakt om bijvoorbeeld rendieren te spotten. Of om even uit te rusten na een wandeling. Normaal overwint de drang om snel naar buiten te gaan het altijd, maar nu niet.

Dit op zijn minst gezegd opmerkelijk gebouw is verkozen tot Gebouw van het Jaar tijdens het prestigieuze World Architecture Festival 2011. Het ligt in het bekende Dovrefjell Nationaal Park op een hoogte van 1.200 meter. Architectuur in de bergen, of eigenlijk in symmetrie met de bergen.

Iets verderop ligt de hoogste berg van Noord-Europa. Het is de Galdhøpiggen van 2.469 meter. Ook onbekend bij mij. Ooit moet deze worden overwonnen, maar nu niet. Het is altijd goed om iets te hebben om terug te komen. Want dat roept Fjell Noorwegen, het berggebied van Noorwegen, wel op. Terwijl veel toeristen het links laten liggen. De ongebaande paden liggen dus links, denk ik nog.

Terje Rakke/Nordic life/www.visitnorway.nl

Ook de Skibladner trekt mijn aandacht. Dit is de oudste stoomboot ter wereld, de raderboot stamt uit 1856. Hij maakt tochten over het mij eveneens onbekende Mjøsa-meer. Hmm, dit is wel het grootste meer van Noorwegen. Een beste plas met water. Terwijl ze hier ook de Hurtigrüten hebben, een oude postboot die langs (en door) de fjorden vaart.

Een tocht door Noorwegen zoals het hoort te zijn. Een mix van bekend en onbekend terrein. Dingen die veel aandacht krijgen op televisie en internet, maar ook dingen waar ik nog geen beeld bij heb. Een manier van reizen met veel voor- en napret, waarbij de verrassingen overheersen. 

Meer info:
Noorwegen: Natuurlijk Anders ,,Noorwegen blijft verrassen. De bekende trekpleisters blijven prijzen winnen, maar er zijn veel onbekendere plaatsen. Waar je zintuigen de winnaar zijn."
 

Adembenemend Noorwegen

Laat je inspireren door …

Een 17-daagse rondreis met de kinderen. Ontdek de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen. En maak een boottocht over het langste en diepste fjord van Noorwegen, het Sognefjord. Vanaf € 349,- per persoon per rondreis bij 5 pers.

Lees meer over deze reis

 

Noorse Fjorden

Laat je inspireren door …

Een 13-daagse rondreis langs de Noorse fjorden. Verlang je naar echte, woeste natuur? Reis met ons mee naar de Noorse fjorden. En je auto verandert in een soort rijdende bioscoop tijdens deze rondreis. Vanaf € 1215,- per persoon per rondreis bij 2 pers.

Lees meer over deze reis

 

 

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitNorway.