Deel

0
Tweet about this url
Cruise op een postboot

Cruise op een postboot

Als je er bent, moet je dit eens overwegen:
Zie het poollicht dansen
Maak een 11-daagse cruise
Slaap in een oude vissershut

IJspegels hangen sierlijk aan het voorsteven. Een Noorse vlag wappert fier in de wind. De kapitein komt zelf even een frisse neus halen. Dit is zijn achtertuin. En zijn boot heet de Hurtigruten, een oude veerboot die altijd de post rond bracht in de afgelegen dorpjes langs de fjorden. Tegenwoordig vervoert hij vooral toeristen. Een reis die wordt omschreven als 'de mooiste boottocht ter wereld'.

De kapitein geniet zichtbaar. Hij voldoet helemaal aan het beeld van een kapitein. Lange, witte bakkebaarden, gestreken streepjespak en pretoogjes. De reden is duidelijk; de Noorse fjorden zijn het ruigst in de winter. Maar dan is het reizen hier niet zo eenvoudig. Het is koud, overal ligt sneeuw en de wegen zijn glad. En, misschien wel het belangrijkste, in de wintermaanden is het hier 24 uur per dag donker.

Bijzondere manier

Maar vanaf eind februari klimt de zon weer boven de horizon. Ik pak de kaart van Noorwegen er bij. De immense 'neus' zoals het land vaak wordt genoemd kun je op talloze manieren bereizen. De meest bijzondere is per boot. Wat een stuk eenvoudiger is dan met de auto, op een fiets of te voet.

De Hurtigruten laat zich graag omringen door de beroemde Noorse fjorden. Ik zit op het dek, een muts en dikke jas houden de kou buiten. Er zijn niet veel toeristen in dit deel van het jaar. De kapitein knikt naar me, alsof hij begrijpt waarom ik hier ben. Eilanden glijden voorbij, net als zeevogels.

Met deze omgebouwde postveerboot kun je van Bergen in het zuiden tot Kirkenes in het noorden varen. Of in omgekeerde richting. Het is een soort cruise, je slaapt en eet aan boord, stops zijn er bij de 35 havens die je aandoet. In dorpjes of een verzameling huisjes.

En waar ik even van de boot af mag. Het is een reis van maar liefst 3.280 kilometer, die je in ruim een week kunt doen. Maar je kunt ook een gedeelte doen en onderweg opstappen om bij de volgende halte weer het vasteland te kiezen.

De boottocht is erg populair in de zomer. Als de fjorden groen zijn, het klimaat aangenaam en het tiert van het leven. Het is een compleet ander landschap, een andere beleving. Geschikt voor verschillende bewonderaars. Al zal iedereen stil worden bij Honningsvåg. Dit is het smalste stuk van de reis en de veerboot wordt letterlijk gekleineerd door de rotsen. Ik verrek bijna mijn nek.

De kapitein ziet mijn bewondering. Hij wijst op andere bezienswaardigheden op de route: de Raftsund tussen de Lofoten en Vesterålen, we varen langs de beroemde Lofotenwand. Ook toont hij me de 'Zeven Zusters' en de 'Torghatten', een merkwaardig gat in een berg. En het hoogtepunt voor bijna elke bezoeker: het 307 m hoge Noordkaap-plateau.

Dansend Poollicht

Maar ik kom hier ook voor een ander fenomeen; het aan de horizon dansende poollicht. Dat vooral in het voor- en najaar te zien is. Op de boot is een wake ingesteld, reizigers houden elkaar op de hoogte als het licht aan de hemel verschijnt. Uitwaaien is het devies, wat aardig lukt met een kop koffie.

De sfeer is dramatisch, maar het landschap heeft ook iets mystieks. Helemaal donker is het niet, de Melkweg laat zich in volle glorie zien. Maar het wordt overschaduwd als de hemel letterlijk gaat dansen. Groen, geel en een beetje rood. Als beelden uit een computerspel schieten ze over mijn hoofd. Maar dit is echt, levensecht.

Meer info:
Op bezoek in Noorwegen ,,Kenners vinden het de meest ongerepte plek ter wereld. Meer nog dan de Galápagos, Machu Picchu en tal van andere wereldberoemde Droomplekken.

Hier zijn de afgelopen weken artikelen verschenen over hoe je dit gebied kunt beleven: Te voet, Per kajak, Met een veerboot, Met de oorspronkelijke bewoners, de Samen. En op een hondenslee. Met een ultiem einddoel: de Noordkaap."

Corno van den Berg

Tips voor 'cruisers'

Beleef 's werelds mooiste zeereis
Op alledaagse wijze de alles behalve alledaagse kustlijn van Noorwegen ontdekken…dat is Hurtigruten! Varen over de levensader van Noorwegen, van Bergen in Fjord Noorwegen naar Kirkenes in het uiterste noorden.

Hurtigruten is van origine een lijndienst om vracht af te leveren via de zee. Vandaag de dag doen de schepen met name dienst als 'passagiersvervoer', maar ook de vracht 'lift' nog steeds mee op de koers naar het noorden. En juist dat maakt deze reis zo bijzonder. Het dagelijkse laden en lossen geeft deze zeereis iets bijzonder authentieks.

Vier seizoenen, vier unieke ervaringen
Beleef de middernachtzon of een met het Noorderlicht verlichte poolnacht. Voor welk seizoen je ook kiest, deze zeereis blijft je altijd bij.   

Reizen naar Bergen, de start van Hurtigruten
Bergen is goed te bereiken met de auto in combinatie met de cruiseferry. Laat je door een veerboot varen van Hirsthals naar Kristiansand.

Deze special is een samenwerking met Visit Norway, het verkeersbureau van Noorwegen. Naast eigen foto's is ook werk van de volgende fotografen te zien: Johan Wildhagen, Erik Jørgensen, Anders Gjengedal, Vidar Askeland, Jens Henrik Nybo, Terje Rakke en Fred Jonny Hammero.